Işık Yelkenlisi: Yelkenli Uzay Araçları Sayesinde Mars'a 20 Günde, Alpha Centauri'ye 20 Yılda Gidebiliriz!
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Yıldızlararası yolculuğu, insan ömrü kadar kısa bir süre içinde gerçekleştirebilmek için muazzam hızlara ulaşmamız gerekmektedir. Bilim insanları, derin uzay araştırmaları için günümüz teknolojisini aşmaya gerek kalmadan, lazerle çalışan insansız yelkenli uzay araçlarını kullanmanın yeterli olabileceğini düşünmektedir.[1] Avustralya Ulusal Üniversitesi bünyesinde yer alan Kütleçekimsel Astrofizik Merkezi'ndeki Uygulamalı Metroloji Laboratuvarları'ndan Dr. Bandutunga şöyle söylüyor:
Alpha Centauri ile Güneş sistemimiz arasındaki büyük mesafeyi aşabilmek için açık fikirli olmalı ve yıldızlararası uzay yolculuğu için yeni bir yol bulmalıyız.
Lazer itkili bu teknoloji; "yelkenli uzay aracı", "uzay yelkenlisi", "ışık yelkenlisi" gibi isimlere sahiptir. Bu isimlerden de anlaşılacağı üzere uzay yelkenlileri, deniz yelkenlileriyle benzer bir mantığa dayanmaktadır: Rüzgarın geleneksel yelkenlere itici güç sağlaması gibi, bu uzay aracının yelkenine de fotonlar itici güç sağlayacaktır. Bu fotonlar, Dünya merkezli bir lazer sisteminden sağlanabileceği gibi belli bir noktaya kadar Güneş ışığından da elde edilebilir.
Milyarder fizikçi Yuri Milner'ın Dünya dışı yaşamı keşfetmeye yönelik multimilyon dolar bütçeli Breakthrough Initiatives uzay araştırmaları programının bir parçası olan Breakthrough Starshot girişiminde çalışmalar yapan uzmanlar, lazer itkili bir yelkenli uzay aracı geliştirerek komşu yıldız sistemi Alpha Centauri'ye ulaşmayı hedeflemektedir. Aklınızda daha iyi canlanması için girişimin hazırladığı bir buçuk dakikalık kısa animasyon videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz:
Alpha Centauri, Güneş sistemine en yakın mesafedeki yıldız sistemidir. Bu komşu yıldız sistemi, Dünya'dan 4 ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır. Başka bir deyişle bize en yakın yıldız sistemi, Dünya'dan 40.208.000.000 km (40 trilyon km) gibi akıllara durgunluk veren bir uzaklıkta yer alır.
Bugün uzun menzilli uzay yolculuğu için en hızlı ve en güvenilir teknoloji, NASA'nın DART görevi kapsamındaki uzay aracında kullanılan iyon iticisidir. Yeni nesil bu teknolojiyle saatte 24.000 km hıza ulaşılabilmektedir. Ancak elimizdeki bu iyon itki sistemiyle bile Alpha Centauri'ye ulaşmak için gereken süre 18.000 yılı bulacaktır.[2]
Lazer teknolojisindeki yeni gelişmelere dayanan 100 milyon dolarlık bütçeye sahip bu girişimde yelkenli hafif bir uzay aracının, ışık hızının %20'sine ulaşan hızlarla yol alması hedeflenmektedir. Bu hızla Alpha Centauri'ye binlerce yıla kıyasla çok daha kısa bir sürede, sadece 20 yılda ulaşmak mümkün olacaktır.
Eğer bu uzay aracı, hedefine başarıyla ulaşırsa, Dünya'ya benzeyen ya da benzemeyen öte gezegenlerden elde edilen görseller gibi çeşitli bilimsel verileri Dünya'ya iletebilecektir. Bununla da sınırlı kalmayıp, daha fazla derin uzay görevinin gerçekleştirilmesinde cesaret verici ve öncü bir rol oynayacaktır. Bu sayede uzay araştırmaları alanında kısa vadede çok büyük kazanımlar elde edilebilir.
Yeterince Güçlü Işık Yelkenleri O Kadar Uzak Olmayabilir!
Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından 31 Ocak 2022'de yayımlanan bir çalışmada; mevcut ışık yelkeni teknolojisinin Güneş Sistemi ve ötesinde, görece küçük uzay araçlarına güç sağlamak için kullanılabileceği ve bu teknolojinin kısa vadede uzay araştırmalarındaki kazanımlarımızı çok büyük ölçüde artırabileceği öne sürülmektedir.[3]
Starshot girişiminin karşılaştığı en büyük engellerden biri, derin uzayda yol alacak bir uzay aracının ışık yelkenine enerji sağlamak için Dünya'da 100 gigawatt kapasiteli 1.03 kilometrekarelik bir lazer dizisinin kurulmasının gerekmesidir. 100 GW gibi bir miktar, Dünya'nın bugünkü en büyük pilinin enerji kapasitesinin yaklaşık 100 katına eşittir. Araştırmacılar, bunun yapılabilmesi için henüz mevcut olmayan bir lazer teknolojisinin gerekeceğini düşünüyordu.
Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan çalışmaya göre ise 100 kilowatt ila 10 megawatt arasındaki bir çıktı ile 2.3 km genişliğindeki daha basit bir lazer dizisi de yeterli olabilir. Böyle bir lazer dizisi; uzay yelkenlisinin, geleneksel roketlerden veya iyon iticili uzay araçlarından çok daha yüksek hızlara ulaşmasına yetecektir. Ayrıca, çalışmada böyle bir teknolojik atılımla evreni keşfetme yeteneğimizin çok büyük ölçüde artabileceği vurgulanmaktadır. Kaliforniya Üniversitesi'nde malzeme bilimci ve yayımlanan makalede kıdemli yazar olan Artur Davoyan, Space.com ile yaptığı bir röportajda şöyle belirtiyor:[4]
Bu tür lazer sistemleri, bugün nispeten küçük bir yatırımla inşa edilebilir. 100 gigawatt'lık bir lazer sistemine erişene kadar beklememiz gerekmemektedir.
Araştırmacılar, yayımlanan makalede şöyle söylüyor:
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Çalışmamız, gezegenler arası hızlı ve düşük maliyetli derin uzay görevlerinin ilk adımıdır. Uzaya erişimi olmayan sıradan kişilerin bile artık sadece birkaç bin dolar harcayarak gerçek bir derin uzay görevi başlatabileceklerini ve aynı zamanda uzay araştırmaları için ortaya çıkabilecek yeni bir modeli öngörüyoruz.
Starshot girişimiyle son derece hafif bir yelkenli uzay aracının, Alpha Centauri'ye gönderilmesi planlanmaktadır. Yaklaşık 1 gram ağırlığındaki yelkenli bir uzay aracıyla, günümüz itki teknolojisine kıyasla çok daha yüksek hızlara ulaşmak mümkün olacaktır. Kütlesi çok az olan bu yelkenli uzay aracı, sadece iletişim ekipmanı ve bu görev için özel olarak tasarlanmış küçük bir kamera sistemi taşıyabilecektir.
Araştırmacılar, çalışmada benzer konsepte sahip yelkenli uzay araçlarının Güneş Sistemi'nin çevresinde belirli bir zaman diliminde ne kadar uzağa gidebileceğini de hesaplamıştır: Sadece 10 santimetre genişliğinde ve 0.9 gram ağırlığındaki bir yelkenli uzay aracının yaklaşık 180.000 km hıza ulaşabileceği ve böylesi bir hızla sadece 20 günde Mars'a ulaşılabileceği bulunmuştur. Karşılaştırmak gerekirse, NASA'nın Perseverance (Tr: "Azim") adlı keşif aracının Mars'a ulaşması 200 gün yani yaklaşık 7 ay sürmüştür. Uzay yelkenlilerini kullanarak bu süreyi 10 kat azaltmak mümkün görünmektedir.
Bununla birlikte yelkenli uzay aracının taşıdığı yük ve genel olarak kütlesi arttıkça, hedefe varma süresi de o kadar artacaktır. Yine de daha ağır yüklere sahip nispeten hafif bir yelkenli uzay aracı, geleneksel roketlerden ve iyon iticili uzay araçlarından daha yüksek hızlara ulaşacaktır.
LightSail 2: Pratik Bir Uygulama
Gücünü fotonlardan alan deneysel bir uzay yelkenlisi olan LightSail 2 adlı uzay aracı, enerjisinin tamamını Güneş'ten karşılayarak Dünya'nın yörüngesinde dolanmaktadır. LightSail 2 görevi; fotonların, yelkenli uzay araçlarına güç sağlayabileceğini kanıtlaması açısından önemli bir kilometre taşı olarak öne çıkmaktadır. Interesting Engineering ile yapılan bir röportajda Planetary Society başkanı Bill Nye, LightSail 2 görevinin beklentilerini tamamen "aştığını" ifade etmiştir.[5]
Sonuç
Kaliforniya Üniversitesi'nin çalışmasıyla uzay yelkenlilerinin uzay araştırmalarının geleceğinde oynayacağı rol daha da önem kazanmıştır. Her ne kadar bizzat gidemeyecek olsak da, bir uzay aracının tarihte ilk defa başka bir yıldız sistemine, Alpha Centauri'ye vardığını görebiliriz ve oradaki yaşanabilir gezegenlerden elde edilen veriler, bizi oldukça şaşırtabilir. Hızla gelişen teknoloji ve bilim sayesinde büyük keşif ve gelişmeler vadeden bir zamanda yaşıyoruz. İnsanlık olarak, yıldızlararası bir tür olmaya sandığımızdan daha yakın olabiliriz!
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 28
- 18
- 14
- 11
- 8
- 7
- 7
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Interesting Engineering | Arşiv Bağlantısı
- ^ Australian National University. Scientists Lead Ambitious Study To Reach Infinity And Beyond. (8 Haziran 2021). Alındığı Yer: Australian National University | Arşiv Bağlantısı
- ^ NASA. Imagine The Universe!. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
- ^ H. Tung, et al. (2022). Low-Power Laser Sailing For Fast-Transit Space Flight. ACS Publications, sf: 1108-1114. doi: 10.1021/acs.nanolett.1c04188. | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. Q. Choi. Tiny Laser-Propelled Spaceships Could Travel To The Far Reaches Of The Solar System And Beyond. (6 Mart 2022). Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. Young. Bill Nye The Science Guy Discusses The Longevity And Legacy Of Lightsail 2. And It Turns Out, Solar Sails Will. (10 Şubat 2022). Alındığı Yer: Interesting Engineering | Arşiv Bağlantısı
- C. Young. Allowing It To Send Back The First Images Taken From Another Star System.. (7 Aralık 2021). Alındığı Yer: Interesting Engineering | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 18:53:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11562
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.