Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

NASA: Perseverance Hakkında Bilmeniz Gereken Hemen Hemen Her Şey!

NASA, Perseverance (Azim) Roverını Fırlatıyor! Peki Aracın Özellikleri Neler?

8 dakika
5,953
NASA: Perseverance Hakkında Bilmeniz Gereken Hemen Hemen Her Şey!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

NASA'nın Mars 2020 aracı, ya da yeni ismiyle Perseverance (Azim) Mars roverı, bir aksilik çıkmazsa bugün Mars'a iniş yapacak. Mars'ta ilk defa doğrudan yaşam arama amacıyla gönderilecek bu önemli görevin detaylarını gelin hep birlikte öğrenelim.

Öncelikle, isim konusunu netleştirelim: NASA'nın bu Mars görevinin ("misyonunun") adı MARS 2020. Bu misyon çerçevesinde gönderilecek olan aracın ("rover") ismi ise Perseverance. Aracın ismi, Virginia, Springfield'dan yedinci sınıf öğrencisi Alex Mather tarafından seçildi.

Misyonun (ve aracın) görevi, Mars'ı astrobiyolojik perspektiften incelemek, jeolojik süreçleri, yaşanabilirliği, Mars'ta daha önce hayat olup olmadığını ve biyolojik izleri araştırmak. Bu görevdeki ilginç detaylardan birisi ise, Mars'tan toplanan örneklerin Dünya'ya geri getirilecek biçimde saklanması olacak.

Tüm Reklamları Kapat

Gelelim maliyete: NASA, Mars 2020 Azim misyonu için 2.4 milyar yatırım yaptı. Sadece aracın kendisi değil, araçla birlikte gönderilecek olan Ingenuity Mars helikopteri için 80 milyon dolar, aracın test çalışmaları için 5 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu araçlara ve cihazlara az sonra geleceğiz. Aşağıdaki görselde, aracın farklı parçalarını üreten uluslararası işbirliklerini görebilirsiniz.

Aracın tasarımı, meşhur Curiosity (Merak) aracının tasarımını temel alıyor. Bu ana tasarım, Azim aracında geliştirildi ve yeni rover, daha önce kullanılmış parçalar ile üretildi. Bunu biraz da Curiosity’nin hala aktif bir şekilde çalışıyor olmasına ve sorun çıkarmamasına borçluyuz.

Araç, 45 kilogram taretli bir robot kol da dahil olmak üzere yaklaşık 1025 kilogram kütleye sahiptir. Kol hariç yaklaşık 3 metre uzunluğunda, 2.7 metre genişliğinde ve 2.2 metre yüksekliğindedir. Örnek alma ve yüzey analizi için 9 matkap ucu dahili numune taşıma kolu ve 43 numune toplama tüpü yer almaktadır.

Aracın güç ihtiyacı ABD Enerji Bakanlığı tarafından sağlanan plütonyum-238'in doğal bozunumunu kullanan ve yaklaşık 110 watt elektrik akışı sağlamak için kullanılan çok amaçlı Radyoizotop Termoelektrik Jeneratör (MMRTG) kullanılarak yapılacaktır. Ayrıca MMRTG'nin elektrik çıkış seviyelerini geçici olarak aştığında, gezici faaliyetlerin en yoğun taleplerini karşılamak için iki lityum iyon şarj edilebilir pili mevcuttur.

Tüm Reklamları Kapat

Araç Üzerindeki Enstrümanlar

Aracın kütlesinin büyük bir kısmı, araç üzerindeki enstrümanlardan gelmektedir. Araç üzerindeki Mastcam-Z, Arizona State University'den baş araştırmacı Jim Bell ve ekibi tarafından geliştirilmiştir. Mastcam-Z, NASA'nın Mars Curiosity gezgini üzerindeki başarılı Mastcam enstrümanına dayanan multispektral, stereoskopik bir görüntüleme aracıdır. Mastcam-Z ise geliştirilmiş halidir.

Yedi enstrüman için 130 pound (59 kilogram): Mastcam-Z, Mars Çevresel Dinamik Analiz Cihazı (MEDA), Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanım Deneyi (MOXIE), X-ışını Litokimyası için Gezegensel Enstrüman (PIXL), Radar Görüntüleyici Mars'ın Yeraltı Deneyleri (RIMFAX), Organikler ve Kimyasallar için Raman ve Lüminesans ile Yaşanabilir Ortamları Tarama (SHERLOC) ve SuperCam.
Yedi enstrüman için 130 pound (59 kilogram): Mastcam-Z, Mars Çevresel Dinamik Analiz Cihazı (MEDA), Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanım Deneyi (MOXIE), X-ışını Litokimyası için Gezegensel Enstrüman (PIXL), Radar Görüntüleyici Mars'ın Yeraltı Deneyleri (RIMFAX), Organikler ve Kimyasallar için Raman ve Lüminesans ile Yaşanabilir Ortamları Tarama (SHERLOC) ve SuperCam.

Mastcam-Z, uzak nesnelerin ayrıntılı incelemesini sağlamak için yakınlaştırma, odaklama ve yüksek hızda 3 boyutlu resim ve video çekebilen kameralara sahiptir. Kütlesi yaklaşık 4 kilogramdır ve yaklaşık 17,4 watt güce ihtiyaç duymaktadır.

MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer), Centro de Astrobiologia, Instituto Nacional de Tecnica Aeroespacial'den baş araştırmacı Jose A. Rodriguez Manfredi ve ekibi tarafından hazırlanmıştır. Mars Çevresel Dinamikler Analizörü (MEDA) olarak bilinir. Rüzgar hızı ve yönü, sıcaklık ve nem gibi hava ölçümlerini yapar ve ayrıca Mars atmosferindeki toz parçacıklarının miktarını ve boyutunu ölçer. Tüm bileşenleri yaklaşık 5.5 kilogramdır ve programlı ölçümlere bağlı olarak 17 watt'a kadar güç kullanabilir.

MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), Massachusetts Institute of Technology'den baş araştırmacı Michael Hecht ve ekibi tarafından geliştirilmiştir. Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi (MOXIE olarak bilinir). NASA, Mars'ın insan keşfine hazırlanıyor ve MOXIE, gelecekteki kaşiflerin itici gazlar ve nefes almak için Mars atmosferinden oksijen üretebilecekleri bir yol gösterecek. Görevi, Mars karbon-dioksit atmosferinden oksijen üretmektir. Kütlesi 17.1 kilogram, kullandığı güç 300 watt civarındadır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

PIXL (Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry), NASA's Jet Propulsion Laboratory'den baş araştırmacı Abigail Allwood ve ekibi tarafından geliştirilmiştir. X-ışını Litokimyası için Gezegensel Enstrümana PIXL denir. PIXL'de X-ışını spektrometresi adı verilen bir araç vardır. Kimyasal elementleri küçük ölçekte tanımlar.PIXL ayrıca kaya ve toprak dokularının süper yakın çekim fotoğraflarını çeken bir kameraya sahiptir.Bir tuz tanesi kadar küçük özellikleri görebilir. Bilim insanlarının Mars'ta geçmiş mikrobiyal yaşam belirtilerini aramasına yardımcı olur. Görevi, kayaların kimyasal yapısını çok ince bir ölçekte ölçmektir. Kol montajlı sensör başlığı yaklaşık 4,3 kilogram, gövdeye monte edilmiş elektronikler yaklaşık 2,6 kilogramdır. Yaklaşık 25 watt güç tüketir.

RIMFAX (Radar Imager for Mars’ Subsurface Experiment), University of Oslo'dan baş araştırmacı Svein-Erik Hamran ve ekibi tarafından geliştirilmiştir. Mars'ın Yeraltı Deneyleri için Radar Görüntüleyicisi (RIMFAX) gezici, zemini araştırmak için radar dalgalarını kullanır. Görevi, yere nüfuz eden radarla yüzey altındaki jeolojik özellikleri görmektir. Kütlesi 3.3 kilogram civarındadır ve 5-10 watt tüketir.

SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals), NASA Jet Propulsion Laboratory'den baş araştırmacı Luther Beegle ve ekibi tarafından geliştirilmiştir. Organikler ve kimyasallar için Raman & Luminescence ile Taranabilir Yaşanabilir Ortamların bilimsel ekipmanları barındırır. Gezginin robotik koluna monte edilen SHERLOC, sulu ortamlar tarafından değiştirilen ve geçmiş mikrobiyal yaşamın belirtileri olabilecek organik maddeleri ve mineralleri aramak için spektrometreler, lazer ve kamera kullanır. Görevi, minerallerin, organik moleküllerin ve potansiyel biyo-imza ürünlerin hassas ortamda tespit etmektir. Biyo-imza, bir element izotop veya molekül gibi herhangi bir madde veya geçmiş veya şimdiki yaşamın bilimsel kanıtını sağlar.

SuperCam, Los Alamos National Laboratory'den baş araştırmacı Roger Wiens ve ekibi tarafından geliştirilmiştir. Mars'ta geçmiş yaşamla ilgili olabilecek organik bileşikler aramak için kayaları ve toprakları bir kamera, lazer ve spektrometrelerle inceler. Hedeflerin kimyasal ve mineral yapısını 7 metreden (20 feet) kalem noktası kadar küçük olarak tanımlayabilir. Görevi, kayaların ve toprakların atomik ve moleküler yapıları dahil kimyasal bileşimlerini tanımlamaktır.

Mars 2020 Azim misyonu, Kızıl Gezegen'e 25 uzay kamerası götürüyor. Bu, derin uzay araştırmaları tarihinde en çok kameraya sahip olan Rover aracı olması demektir. Mastcam-Z için 2 (zoomlu renk); SuperCam için 1 renk (renkli); SHERLOC için 2 renk (renkli); PIXL için 1 (bazı renk özelliklerine sahip siyah-beyaz); ve MEDA için 1 (siyah beyaz). Arka kabukta 3 kamera: hepsi renkli, hepsi paraşüt açılışını (pozisyonunu) yakalamak için bakıyor. İniş sahnesinde 1 kamera, rover'ı yukarıdan görüntülemek için aşağı bakıyor. Arazi görüntüleri için eğik manzaralı bir renk ve navigasyon için siyah-beyaz kamera barındırıyor.

Fırlatma ve Hedef

Aracın bugün (30 Temmuz 2020'de) fırlatılacağını söyledik ve fırlatma, Atlas V-541 roketi ile, Florida'daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan yapılacak; ancak NASA fırlatmalarını bilirsiniz... Kimi zaman hava durumu ve diğer nedenlerle fırlatma ertelenebiliyor. Eğer böyle bir durum olursa, bir sonraki fırlatma 15 Ağustos'a kadar ertelenebilecek. Aracın Mars'a ulaşması ise 18 Şubat 2021'i bulacak.

Tüm Reklamları Kapat

Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu
Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu

İki aşamalı United Launch Alliance (ULA) Atlas V 541 fırlatma aracı, Mars 2020 uzay aracını Florida Cape Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndaki Launch Complex 41'den fırlatacaktır. 60 metre yüksekliğinde olan Atlas roketinde 11. Mars lansmanı ve 2005 yılında NASA'nın Mars Keşif Orbiti, 2011'de Curiosity rover, 2013'te MAVEN yörüngesi ve 2018'de InSight lander'ın ardından Atlas V tarafından beşincisi olacaktır.

Uzay aracı fırlatmadan sonra 70 ila 90 dakika arasında yerle iletişim kurmaya başlayacaktır (yine kalkışların ne zaman gerçekleştiğine bağlı olarak). İletişim süresindeki değişkenlik uzay aracının her fırlatma için Dünya'nın gölgesinde ne kadar kalacağından kaynaklanmaktadır. Dünya'nın gölgesi, ışığın iletişim telsizine güç sağlayan pilleri şarj eden uzay aracının güneş panellerine ulaşmasını engeller. Görev denetleyicileri uzay aracı gölgede iken radyoyu açmak istemiyorlar çünkü şarj olmadıklarında pilleri bitmesinden endişeleniyorlar.

Rover'ın Mars üzerindeki hedefi ise Jezero Krateri. Jezero krateri, Mars ekvatorunun kuzeyindeki geniş bir havza olan Isidis Planitia'nın batı kenarında yer alıyor. Araç burada en az bir Mars yılı (yaklaşık olarak 687 Dünya günü) kalacak; ancak uyarmakta fayda var: NASA'nın birçok uzay görevi, bu zamana kadar verilen tarihlerden daha uzun süre hayatta kaldı ve görevlerine devam etti (bunun en meşhur örneklerinden birisi Voyager görevleri). Dolayısıyla Perseverance'ın da 1 yıldan çok daha uzun süre boyunca çalışması hiç şaşırtıcı olmazdı.

Tüm Reklamları Kapat

Jezero Krateri
Jezero Krateri

Görev, NASA Jet Propulsion Laboratory tarafından yönetilecek ve misyonun en önemli kısımları, Mars Bilim Laboratuvarı (MSL) tarafından hazırlandı. Araç, görev boyunca Mars'ta geçmişte yaşanabilir şartların olup olmadığını, biyolojik izleri ve geçmiş mikrobik yaşamı araştıracak. Araç üzerindeki cihazlarla ilgili çok daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.

NASA Bilim Kurulu, Dünya'ya geri getirilmek üzere 31 ayrı taş ve yüzey örneği alınmasını istedi. Alınan örnekler, Mars yüzeyinde belli yerlere tüpler içinde bırakılacak. Bu tüplerin bir örneğini aşağıda görebilirsiniz. Projenin devamı niteliğinde olan görevler, Azim tarafından toplanıp bırakılan taş ve yüzey örneklerini toplayacak ve bu örneklerin Dünya'ya geri getirilmesi hedeflenecek.

Ingenuity Mars Helikopteri

Perseverance üzerindeki en ilginç parçalardan birisi Ingenuity isimli Mars helikopteri. Azim, ulaşamadığı bölgeler için Mars helikopterini çalıştıracak ve bölgeyi analiz edecek. Bu, Mars üzerinde bıçaklar kullanarak uçan ilk insan yapımı araç olacak!

Ingenuity ismi, Alabama'nın Northport şehrindeki Tuscaloosa Lisesi'nde 11. sınıf öğrencisi Vaneeza Rupani, NASA'nın "Name the Rover" yarışmasında finalist olarak seçildi. Rupani'nin önerisi, Mars gezgini için isim öneren her ABD eyaletinden ve bölgesindeki öğrencileri tarafından NASA'ya gönderilen 28.000 makale arasından seçilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Kolektif Siyaset Seti (7 Kitap)

Bedreddin: Hayatı ve Düşünceleri

Murat Küçük

“Adil bir dünyanın özlemini duyuyordum. O dünyada hepimize yer olmalıydı. Oysa iktidar savaşlarıyla birbirini boğazlayan orduların ayakları altındaydı insanlık. Yoksulların çaresizliğini düşündükçe bir şeyler yapmamız gerektiğini hissediyordum.”

Söz konusu Şeyh Bedreddin olunca yanıtları belki de her daim muğlak sorularla baş başa kalırız. Bir medrese âlimiyken neden tasavvuf yolunda menzil almıştır? Fikirlerinin Anadolu ve Balkanlar’da bu kadar etkili olabilmesinin nedeni nedir? Dinlerin eşitliğine dair düşüncelerinde Hıristiyan-Helen köklerinin etkisi var mıdır? İsyancılara atfedilen özel mülkiyet karşıtı fikirlerin ilham kaynağı gerçekten Şeyh Bedreddin midir? Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal’le yolları nasıl kesişmiştir? İsyanı planlamış mıdır yoksa rüzgârın yönüne doğru mu yürümüştür sadece?

Murat Küçük zihninde bu sorularla altı yüzyıl önceye gidip söyleşiye davet ediyor Bedreddin’i. Daha yakından tanımak istiyor bu akılcı fıkıh âlimi, gönül gözü açık sufi ve isyankarların yoldaşı şeyhi… Tarihin karanlıklarında kalmış olayları hayali bir Bedreddin’le aydınlatma emeliyle akıl ve kalple dolu bir yolculuğa çıkarıyor bizleri.

Okuyucuya Not: Hayali söyleşiler, dünyayı değiştiren, onu anlamamızı sağlayan önemli isimlerle tanışmak veya onları yeniden keşfetmek isteyenlere keyifli bir okuma sağlamak amacıyla hazırlandı. Bu söyleşiler hayal ürünü olsa da biyografik gerçeklere dayanıyor.

Gezi Ruhu ve Politik Teori

Murat Özbank

2013 yılının Haziran ayında, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nı dolduran çok dilli, çok dinli, çok ideolijili, çok kimlikli insan çoğulluğu arasında bir “ruh” dolaştı: özgürlük ve demokrasi ruhu. Bu ruh, Türkiye’de siyasal hayatı ve siyasal tahayyülü derinden etkileyebilecek gelişmelerin ve arayışların yolunu açtı. Peki nasıl doğmuş, nasıl büyümüştü bu ruh? Dile gelecek olsa hangi kavramlarla konuşur, nasıl bir kuramsal zemine yaslanırdı?

Gezi Ruhu ve Politik Teori bu sorulara yanıt arayan, öznellikle nesnelliği, bir siyaset gözlemcisinin kavramsal bakışıyla bir katılımcının heyecan, umut ve öfkesini harmanlayan, hem politik hem de teorik bir kitap. Bir yandan 2013 Haziran’ının o ateşli günleri üzerine yeniden düşünmek için bir fırsat veriyor, bir yandan da Weber, Arendt, Schumpeter ve Habermas’ın siyasete dair teorileri ve kavramlarıyla tanıştırıyor bizi. Hem politikaya ve politik teoriye merak duyanlar için bir başlangıç sunuyor, hem de Gezi olaylarının demokratik siyasetin bugünü ve geleceği açısından anlamı üzerine düşünmek isteyenlere özgün, berrak ve samimi bir üslupla rehberlik ediyor.

Gezi Ruhu ve Politik Teori olayların gerçekliğini doğrudan sunan bir fotoğraf değil, çıplak gözle görülenlerin gerisindeki ruhu, “Gezi Ruhu”nu yansıtan bir portre çalışması. Tam da o ruhun içerdiği öznelerarası niteliğe uygun şekilde…

WEBER’DEN ARENDT’E GEZİ’DE POLİTİK GÜÇ VE ŞİDDET

ERDOĞAN’DAN SCHUMPETER’E GEZİ’DE DEMOKRASİ VE POLİTİK MEŞRUİYET

GEZİ’DEN HABERMAS’A DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI

İşgal Et-İtaatsizlik Üzerine Üç Tez

W. J. T. Mitchell, Bernard E. Harcourt, Michael Taussig

Occupy hareketinin bir başka örneği de 2013 yılında Gezi Parkı Direnişi’yle Türkiye’de yaşandı. Direnişle birlikte Türkiye’de birçok ezberin bozulduğuna şüphe yok. Peki, Tahrir Meydanı’yla Zuccotti Park’ın “işgal”inin ardından tüm dünyayı etkisi altına alan bu hareketin temeli neye dayanıyor, talebi ne?

İşgal Et, Orta Doğu’dan New York, Chicago, Londra, Berlin, Frankfurt, Quebec ve Hong Kong gibi şehirlere uzanan “kamusal alanı işgal etme” eylemlerinin dinamiklerini üç farklı açıdan ele alıyor.

Taussig’in, eylemcilerin işgal ettiği Zuccotti Park üzerine kendi gözlemlerini etnografyayla harmanlayarak yazdığı açılış makalesinin ardından Bernard E. Harcourt “sivil itaatsizlik” ile “siyasi itaatsizlik” arasındaki önemli farkı inceliyor. Occupy Wall Street eylemcilerinin “siyasi itaatsiz”ler olarak, yani siyasi söylemleri ve stratejileri reddederek yeni, radikal bir protesto biçimini nasıl hayata geçirdiklerini gözler önüne seriyor. Son olarak medya eleştirmeni ve kuramcısı W. J. T. Mitchell, Occupy imgelerinin kitle iletişim araçları ve sosyal medya aracılığıyla tüm dünyaya yayılmasını mercek altına alıp devrim anıtı olarak “boş alan”ın nasıl kullanıldığını irdeliyor.

“Belirli talepleri olmadığı için Occupy hareketinin ilkel ve dağınık olduğunu düşünüyorlar. Sanki eşitlik bir talep, üstelik bireyi de gerçekliği de yeniden tanımlayan hem ahlaki hem ekonomik bir talep değilmiş gibi.”

-Michael Taussig

“İktidarla uzlaşmayı, geleneksel siyasete uymayı, kurallara göre oynamayı en baştan reddeden Occupy yeni bir siyasi angajman, yeni bir siyaset biçimi yarattı. Geleneksel siyasetin kelime haznesine meydan okuyan, kullandığımız grameri muğlaklaştıran, siyasetin dilini bütün oyunbazlığıyla çarpıtan yeni bir angajman biçimiydi bu.”

-Bernard E. Harcourt

“Belki de ‘boş alan’ yalnızca devrimin değil… gelecek yeni bir demokrasi, yeni bir küresel düzen ihtimalinin de tek gerçek anıtıdır.”

-W. J. T. Mitchell

Marcel Duchamp ve İşin Reddi

Maurizio Lazzarato

Zamanı ve dünyayı yaşamanın bambaşka bir yolu olarak tembel eylem!

“Duchamp kapitalist toplumdaki vazife, rol ve ölçülere teslim olmayarak hem sanatsal hem de ücretli işi inatla reddetmiş, üstelik sanatın ve sanatçının tanımlarına meydan okumakla da yetinmemiştir.” Onun radikal eylemsizliği kapitalist toplumun üç sacayağına birden meydan okumasından ileri gelir: Mübadele, mülkiyet ve emek.

Maurizio Lazzarato, Marcel Duchamp’ın yerleşik iktidar ilişkilerini askıya almanın, politik kırılmayı mümkün kılan koşulları yaratmanın ve yeni bir öznelliğin inşasının başlangıç noktası olarak tanımladığı “işin reddi” ve “tembel eylem” kavramlarını, hem sosyoekonomik bir eleştiri hem de felsefi bir kategori olarak ele aldığı kitabında, henüz çözülememiş bir ihtilafa işaret ederek Duchamp üzerinden yeni bir kapı aralıyor: “Amaçlanan çalışmama özgürlüğü müdür yoksa çalışarak özgürlüğe kavuşmak mıdır?”

“İşin reddi” ve “tembel eylem” bir olanağa işaret eder ve “Olanak bir zerreciktir,” der Duchamp. Artık aynı şekilde görüp aynı şekilde duymadığımız bu olanağa erişmekse başka bir yaşam biçimine bağlıdır, “zerreciğin tembel sakinleri” gibi.

Marx Okumak

Slavoj Žižek , Frank Ruda ve Agon Hamza

Bu kitapta sunulan felsefi okuma, Marx ile Platon, Descartes ve Hegel arasında üretken olabilecek kısa devreler sunmak üzere şekilleniyor: Kapitalist mağarada Platoncu Marx, öznellik düşmanlarına öznelliği savunan Kartezyen Marx, emek temelinde özilişkisel bir olumsuzluk gören Hegelci Marx bir araya geliyor.

Günümüzün önemli Marksist düşünürlerinden Žižek, Ruda ve Hamza, cesur bir felsefi hamleyle Marx’ı yeni bir özgürleşme siyasetine zemin sunabilecek tarzda yeniden yorumluyorlar. Sonuçta, parçacık fiziğinden güncel siyasi eğilimlere uzanan bir turla kapitalizmin içinde bulunduğu krize farklı bir yaklaşım getiren muhayyel, yaratıcı ve deneysel bir okuma çıkıyor karşımıza.

“Çok yerinde bir zamanlamayla kaleme alınmış bu eserde yazarlar, alışılagelmiş şekilde Hegel eleştirisi üzerinden Marx’ı anlama yaklaşımını tersine çeviriyor, işe Marx’tan başlayıp sonra Hegel’e dönüyorlar. Önümüze yepyeni bir entelektüel ufuk açıyorlar.”

Kojin Karatani

“Marx Okumak bizi günümüzde Marx’ın kazandığı yeni önemi anlamaya çağırdığı kadar, felsefe ile Marx’ı buluşturmanın gücünü de ortaya koyuyor. Her sayfası felsefi bir Marksizmi nasıl tasavvur edilebileceğini ortaya koyan ilham verici fikirlerle dolu.”

Todd McGowan, Vermont Üniversitesi

Mümkün Ütopya: Yaşanabilir Bir Toplum İçin Stratejiler

Michael Albert

“Zihinler değişiyor. Rejimler çöküyor. Yeni yapılar doğuyor. Çalkantılı zamanlar, çalkantılı değişimler yaşanıyor. Yine de zaferin kaçınılmaz olduğunu söyleyemeyiz. Peşine düşülen hedeflere erişmek için insanlar acı ve öfkeden sıyrılıp harekete geçmeli, bölünmüşlükten beraberliğe ve mücadeleden zafere yürümeli. Anlık zaferlerin ötesinde yeni toplumsal ilişkiler biriktiren ve çeşitlendiren kazanım yörüngelerine ihtiyacımız var.”

“Yeni bir toplum yaratma yolunda aktivist bir ‘toplumsal değişim ekibi’ işe nereden başlayacağını, nihai hedefini ve başlangıç noktasından bitiş noktasına nasıl gideceğini bilmek zorundadır. Bu kitabın konusu işte tam olarak budur.”

Mümkün Ütopya yaşanılabilir bir toplum için yeni seçenekler, davranışlar ve sonuçlar doğuracak yeni uygulamalar üzerine bir çalışma. Michael Albert mevcut gerçekliğe dair kıyamet senaryolarının kurgulandığı günümüzde sabırlı, ağırbaşlı ve cüretkâr olmanın altını çizerek “İnsanların küçümsendiği bir sığınak yerine karşılıklı yardım için bir aracıya dönüşen hareketleri” nasıl yaratabileceğimize kılavuzluk edecek bir teori ortaya koyuyor. Bunu yaparken bizi bir arada tutan hükümet, ekonomi, akrabalık ve kültürün birbirleriyle, değişimle ve tarihle ilişkisini anlamaya ve bildiğimiz toplumsal hiyerarşileri yaratmadan işlevlerini nasıl yerine getirebileceklerini görmeye yardımcı oluyor.

Birbirimiz adına nasıl harekete geçebiliriz?

Harekete geçtiğimizde karşılıklı olarak nasıl fayda sağlarız?

Kendimizi nasıl örgütleriz?

Siyasal bağlantılarımız sebebiyle ne tür faydalar ve sorumluluklar ediniriz?

İnsanlar bir toplumsal harekete katıldıktan ve o hareketin tanımlanmış hedefleriyle aynı çizgiye geldikten sonra neden o hareketi terk ederler?

Mevcut kurumların kalıcılığını önden kabullenerek yalnızca kötü yanlarını iyileştirmekle mi yetineceğiz (yani reformist olacağız) yoksa mevcut kurumları ihtiyaç duyulan işlevlerini yeni yollarla karşılayan yeni kurumlarla mı değiştireceğiz (yani devrimci olacağız)?”

“Mümkün Ütopya adil bir dünya yaratabilecek dinamik bir hareket isteyen aktivistlerin yüzleştiği birçok soruyu yanıtlıyor.”

Bill Fletcher, Jr.

Rota

Politikada Yönümüzü Nasıl Bulacağız?

Bruno Latour

“Yaşayabileceğimiz bir toprağı nasıl bulacağız? […] Nereye gideceğimizi de, nasıl yaşayacağımızı da, kimlerle birlikte yaşayacağımızı da bilmiyoruz. Bir yer bulmak için ne yapmalıyız? Yönümüzü nasıl bulacağız?”

Toprak mefhumunun yapısı değişiyor, tüm aidiyetler dönüşüm sürecinde, herkes evrensel anlamda paylaşılabilir bir dünyanın, içinde yaşanabilir bir toprağın eksikliğiyle karşı karşıya ve yerküre direnmeye başladı; tarihte ilk defa insan toplumları, yer sisteminin insan eylemine verdiği tepkileri kavramak zorunda… Bruno Latour, Rota’da çizdiği bu manzaranın “belli bir tarihsel eğrinin sonu”na işaret ettiğini iddia ediyor ve bunu toplumsal sınıf mücadelesinin, bir jeo-toplumsal yer mücadelesine dönüşümü olarak yorumluyor.

Latour dünyanın karşılaştığı üç büyük sorunu bu dönüşüm temelinde değerlendirerek göç krizinin, iklim durumunun inkârının ve inanılmaz boyutlara ulaşan eşitsizliğin aslında tek bir olay olduğunu iddia ediyor. Artık Küresellik/Yerellik, Sağ/Sol, Batı hayranlığı/karşıtlığı üzerinden politika yapmanın geçersiz kaldığını, onun yerine “Modernleşmenin birbiriyle çelişkili kıldığı, aslında birbirini tamamlayan iki hareketi” gözetmemiz gerektiğini söylüyor: bir yandan toprağa bağlanmak, öte yandan dünyasallaşmak.

Devamını Göster
₺800.00
Kolektif Siyaset Seti (7 Kitap)
  • Dış Sitelerde Paylaş

Helikopterin kütlesi yaklaşık 1,8 kilogram, yüksekliği ise 0,49 metre civarında. Helikopteri ince Mars atmosferinde uçuracak olan rotor sistemi 4 metre çapında, yaklaşık 2.400 rpm'de dönen iki çift tersine dönen kanada sahip. Helikopterin genel boyutları 13,6 santimetre x 19,5 santimetre x 16,3 santimetre olarak belirlendi. Helikopter üzerinde her biri 0.384 metre uzunluğunda dört ayak bulunuyor.

Helikopter, uçuş sırasında yaklaşık 350 watt güce ihtiyaç duyuyor. Ingenuity üzerinde, günde sadece 90 saniyelik bir uçuş için yeterli enerji sağlayacak lityum iyon pilleri bulunuyor. Ayrıca onları şarj edecek güneş paneli de yer alıyor.

Nasıl Takip Edebilirsiniz?

En tepede, Dr. Umut Yıldız ile yaptığımız bir söyleşi videosunu bulabilirsiniz. NASA Jet Propulsion Laboratory'e gidip, aracı fırlatma öncesinde kendi gözlerimizle gördük! Bugünkü yayın sırasında ise, çoğu fırlatmada canlı yayın yapan Barış Özcan ve Umut Yıldız'ı izleyebilirsiniz. Tabii fırlatmayı doğrudan NASA'dan izlemeniz de mümkün olacak:

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Muhteşem! 9
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Umut Verici! 6
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:58:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9061

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. Temel, et al. NASA: Perseverance Hakkında Bilmeniz Gereken Hemen Hemen Her Şey!. (30 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9061
Temel, Ç., Bakırcı, Ç. M. (2020, July 30). NASA: Perseverance Hakkında Bilmeniz Gereken Hemen Hemen Her Şey!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9061
Ç. Temel, et al. “NASA: Perseverance Hakkında Bilmeniz Gereken Hemen Hemen Her Şey!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 30 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/9061.
Temel, Çağrı. Bakırcı, Çağrı Mert. “NASA: Perseverance Hakkında Bilmeniz Gereken Hemen Hemen Her Şey!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 30, 2020. https://evrimagaci.org/s/9061.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close