Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İyon İticiler: Derin Uzay Görevleri Umudumuzu Arttıran Minikler!

2 dakika
3,936
İyon İticiler: Derin Uzay Görevleri Umudumuzu Arttıran Minikler!
Tüm Reklamları Kapat

Bu fotoğrafta gördüğünüz, daha önceden haberini yaptığımız, Vesta ve Ceres cüce gezegenlerinin fatihi olan Dawn Uzay aracı gibi araçların ileri gitmesini sağlayan iticilerin gerçek bir görüntüsüdür. Gerçekten çok güzel gözüküyor! Yaptığı şey, basitçe, xenon (ksenon) iyonlarından oluşan ışınlar üretmektir. Bu ışınlar saniyede 40 kilometre hızla uzayda yayılabilir! Saniyede 40 kilometre! Saatte 144000 kilometre hızla! Bu da, aynı hızla uzay aracının ileriye doğru gitmesi demektir.

Dawn uzay aracı, Güneş enerjisiyle çalışıyor. Yaklaşık 10 kilovat Güneş enerjisini emerek iyon iticilerini besliyor. Yola çıktığında içerisinde 275 kilogram ksenon gazı vardı. Bu, bir çeşit soygazdır. Uzay aracının içinde olansa, bu soygazın elektronlarından bazılarını kopararak, soygazı pozitif yüklü hale getirmektir. Bu yüklü atomlara iyon adı verilir. Bu iyonlar, bir elektrik alanından geçirilerek hızlandırılırlar ve fotoğrafta gördüğünüz gibi binlerce ufak delikten dışarı fırlatılırlar. Her bir delik bir çeşit lens gibi davranarak bu iyonları belli noktalara odaklayabilir.

İyon iticiler pozitif yüklü parçacıklar gönderdikleri için, uzay gemisinin nötr kalabilmesi için aynı miktarda negatif yükün de atılması gerekmektedir. Aksi takdirde araç aşırı miktarda elektrikle yüklenecektir ve bu, her türlü elektrik donanıma hasar verir. Bu nedenle nötrleştirici adı verilen bir düzenek, etrafa elektronlar saçarak yük dengesini korur.

Tüm Reklamları Kapat

Dawn'un bu iticiler sayesinde elde ettiği kuvvet oldukça küçüktür. Sadece 40 miliNewton! Yani 1 kilogramlık bir kütlenin yere uyguladığı kuvvetin 245'te 1'i kadar! Bir diğer bakış açısıyla 1 Newton, 1 kilogramlık bir kütleyi saniyede 1 metrelik hıza ulaştırabilmek için gereken kuvvettir. Daha da farklı bir bakış açısıyla, Dawn'un uzayda ilerlemek için kullandığı kuvvet, A4 boyutundaki tek bir kağıdı taşırken, kağıdın elinize uyguladığı kuvvet kadardır! 

İşte tam olarak bu nedenle Dawn'un durgun halden saatte 100 kilometre hıza çıkması yaklaşık 4 gün sürer! Hızlı bir araba bunu sadece 3-6 saniyede yapabilir! Eh, uzayın derinliklerinde bol bol vaktimiz olduğu düşünülürse, bu çok da büyük bir kayıp değildir. Ancak getirileri tartışılmaz derecede önemlidir: bu basit yöntem sayesinde Dawn, yakıtı bitmeksizin yıllarca hızını arttırmayı sürdürebilir. Eğer ki geleneksel yakıtlar kullanılacak olsaydı ve bu iticiler sürekli açık tutulsaydı, sadece birkaç gün ila birkaç haftada yakıt tamamen tükenirdi. Dawn ise rahat rahat yakıtını kullanabilir. İşte tam olarak bu sebeple Dawn, ilk defa Güneş Sistemi içerisindeki bir gök cismine (Vesta isimli cüce gezegene) ulaşıp, ona yaklaştığında yavaşlayıp, işi bittiğinde tekrar hızlanıp, bir başka gök cismine kadar (Ceres isimli cüce gezegene) gidip, onun yörüngesine girmeyi başaran ilk uzay aracıdır!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 17:55:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3379

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. İyon İticiler: Derin Uzay Görevleri Umudumuzu Arttıran Minikler!. (13 Mart 2015). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3379
Bakırcı, Ç. M. (2015, March 13). İyon İticiler: Derin Uzay Görevleri Umudumuzu Arttıran Minikler!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3379
Ç. M. Bakırcı. “İyon İticiler: Derin Uzay Görevleri Umudumuzu Arttıran Minikler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3379.
Bakırcı, Çağrı Mert. “İyon İticiler: Derin Uzay Görevleri Umudumuzu Arttıran Minikler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 13, 2015. https://evrimagaci.org/s/3379.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close