Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Diyet Tercihlerimiz ve Beslenme Biçimimiz, Atmosfere Saçılan Sera Gazlarını Nasıl Etkiliyor?

Karbon Ayakizinizi Azaltarak Küresel Isınmayı Yavaşlatmaya Katkı Sağlamak İsterseniz, Et Tüketiminizi Durdurmasanız Bile, Azaltabilirsiniz!

4 dakika
3,627
Diyet Tercihlerimiz ve Beslenme Biçimimiz, Atmosfere Saçılan Sera Gazlarını Nasıl Etkiliyor? INSEAD Knowledge
Tüm Reklamları Kapat

Karbon ayak izi; alınan her ürün veya gerçekleştirilen her faaliyet için farklı süreçlerde atmosfere salınan karbon gazı toplamı olarak tanımlanabilir. Başka bir deyişle, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, kurum veya bireylerin, ulaşım, ısınma, elektrik tüketimi vb. faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının miktarıdır.

Besin tercihlerimizin de karbon ayak izimize etkisi vardır. Her besinin, üretim sürecinden sofraya gelene kadarki sürede geçirdiği tüm işlemler o besinin karbon ayak izini belirler. Üretiminde harcanan su, ulaşımı, taşıma için soğuk zincire ihtiyaç duyulup duyulmaması, üretim süreci gibi birçok faaliyet bu konuda belirleyicidir. Bunu daha iyi anlamak için, çeşitli besinlerin sera gazı (İng: "Greenhouse Gas" veya kısaca "GHG") üretimlerine bakalım;

Çeşitli besinlerin hanehalkı sayısına, harcanan dolar başına, içerdiği enerji (kilokalori veya kalori) başına ve kütle (kilogram) başına toplam sera gazı salımlarının karşılaştırılması. Değerler, kırmızı etin değerine göre, göreli olarak gösterilmiştir (bu nedenle kırmızı et her seferinde 1 olarak verilmiştir).
Çeşitli besinlerin hanehalkı sayısına, harcanan dolar başına, içerdiği enerji (kilokalori veya kalori) başına ve kütle (kilogram) başına toplam sera gazı salımlarının karşılaştırılması. Değerler, kırmızı etin değerine göre, göreli olarak gösterilmiştir (bu nedenle kırmızı et her seferinde 1 olarak verilmiştir).
American Chemical Society

Bu tabloya kısaca göz atacak olursak et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinin yaydığı sera gazı oranının diğer besinlere oranla daha yüksek olduğunu görmekteyiz. Bu da dolaylı olarak bu besinlerin karbon ayak izini arttıracaktır. Peki neden bu besinler daha fazla CO2 yayıyor?

Tüm Reklamları Kapat

Çünkü bu besinlerin hepsi, hayvanlar aracılığıyla elde edilmektedir. Bitkilerden elde edilen ürünlerle kıyaslanacak olursa hayvan ürünlerinin Dünya üzerindeki yükü, CO2 üretimi açısından daha fazladır. Örneğin yapılan bir araştırmaya göre ABD'de sığır etinin fasulyeyle değiştirilmesi, ABD ekim alanlarının %42'sini serbest bırakabilir ve sera gazı emisyonlarını azaltarak karbon azaltma hedefinin %75'ini gerçekleştirebilir. Ayrıca mikrobiyolojik açıdan risksiz olması için et ve ürünlerinin ulaşımları ve depoları boyunca soğuk zincir kullanılmaktadır. Bu soğuk zincirin de üretilen CO2 miktarına etkisi oldukça fazladır.

Ortaya çıkan CO2 emisyonunun en önemli kaynağının hayvansal üretim olduğu ve toplam emisyonun %9’una eş değer olduğu biliniyor. Ortaya çıkan emisyonun kaynağı doğrudan hayvanın kendisi olmayıp, yem üretimi, gübre işleme, ürünlerin işlenmesi ve taşınmasında kullanılan enerji ile ortaya çıkan CO2 de önemli bir pay oluşturmaktadır. Sanayileşmiş hayvansal üretimin, sera gazı salınımının artması, topraklardaki verimsizleşme, su kirliliği gibi çevresel sorunlara ciddi katkı sağladığı ifade edilmektedir.

Diyetler, Karbon Ayak İzleri ve Besin Değerleri Karşılaştırması

Peki gıdalar bazında durum böyle iken, diyet türlerinde nasıl, bir de ona bakalım. Karbon ayak izi ve beslenme kalitesinin karşılaştırılmasına odaklanan çalışmalarda sonuçlar şöyle sıralanıyor:

  • Akdeniz ve Atlantik diyetleri gibi yüksek beslenme skoruna sahip diyetlerin yanı sıra vejetaryen diyetleri de yüksek sürdürülebilirlik skorlarına (yani düşük karbon ayak izine) sahiptir.
  • Hint ve Peru diyetleri, temel olarak baklagiller, tahıllar ve sebzeler gibi bitkisel ürünlerin yüksek alımının yanı sıra hayvansal ürünleri düşük miktarda içermelerinden dolayı en iyi karbon ayak izi skorlarını göstermektedir.
  • Kadınlar ortalama olarak erkeklerden daha az enerji tüketmektedir; bu nedenle kadınların diyetlerinde karbon ayak izi genelde daha düşük çıkmaktadır.
  • Kuzey ve Batı Avrupa ülkelerindeki diyet seçimleri, esas olarak süt ürünlerinin fazla tüketimi nedeniyle daha yüksek karbon ayak izi anlamına gelebilmektedir.

Ek olarak, gıdaya dayalı diyet yönergelerini (yani sağlıklı diyetler) takip eden diyetler her zaman daha düşük sera gazı emisyonlarına neden olmaz. Benzer besin özelliklerine sahip çok sayıda gıda maddesi vardır, ancak belirgin şekilde farklı sera gazı emisyonları (GHGE) vardır. Bu nedenle, daha sürdürülebilir diyet önerileri, geviş getiren et tüketiminin yerine kümes hayvanları tüketimi, hayvansal proteinin (tamamen değil) yerine baklagiller gibi diğer gıdalarla değiştirmeye odaklanmalıdır. Tüm bu stratejilerle, daha çevre dostu ve daha sağlıklı beslenme sağlanabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Diyetinizi Bilinçli Seçin, Kendinize Zarar Vermeyin!

Ancak burada unutulmamalıdır ki her besin birbirinin yerini tamamen tutmayacaktır. Örneğin kırmızı et ve beyaz et protein içeriği açısından benzerdir; ancak kırmızı et daha fazla demir içerir. Ya da baklagiller özellikle vegan ve vejetaryen diyetlerde protein kaynağı olarak kullanılabilir; ancak biyoyararlanımının et ürünlerine oranla daha düşük olduğu göz ardı edilmemelidir.

Düşük sera gazı salımına sebep olan diyetler daha fazla lif ve E vitamini; daha az sodyum ve doymuş yağ içerirler. Ancak bu diyetlerin besin profilleri, yüksek sera gazı salımına sebep olan diyetlere göre önemli ölçüde daha az demir, kalsiyum, D vitamini, A vitamini, kolin ve potasyum içerdikleri için, tüm açılardan üstün değildirler. Bu, büyük oranda, bu diyetler içerisindeki hayvansal gıdaların, etin ve süt ürünlerinin düşük tüketiminden kaynaklanmaktadır.

Sonuç

Küresel iklim değişikliğinin geldiği nokta ve gıda sisteminin buna katkısı göz önüne alındığında, çevresel etkileri içeren beslenme rehberliğinin daha fazla dikkate alınması kayda değerdir. Diyet kalitesi ile çevresel etki arasındaki ilişki nüanslı olmasına rağmen, hem sera gazı salımını azaltan hem de genel beslenme kalitesini iyileştiren kabul edilebilir diyetlerin oluşturulması mümkündür.

Sonuç olarak; gereğinden fazla hayvansal gıda tüketiminin dünyada karbon ayak izini ve sera gazı emisyonunu arttırdığı aşikardır. Bunun yanında hayvansal gıdadan tamamen uzak diyet modelleri besin değerini düşürebilmektedir. Hayvansal gıdadan tamamen uzaklaşmadan ve besin değerini düşürmeden aynı zamanda dünya ekosistemini de gözetecek beslenme planlamalarının uygulanması daha doğru olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 20
  • Bilim Budur! 7
  • İnanılmaz 6
  • Muhteşem! 5
  • Umut Verici! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Üzücü! 2
  • Güldürdü 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:00:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10162

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Pullu, et al. Diyet Tercihlerimiz ve Beslenme Biçimimiz, Atmosfere Saçılan Sera Gazlarını Nasıl Etkiliyor?. (19 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10162
Pullu, B., Bakırcı, Ç. M. (2021, February 19). Diyet Tercihlerimiz ve Beslenme Biçimimiz, Atmosfere Saçılan Sera Gazlarını Nasıl Etkiliyor?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10162
B. Pullu, et al. “Diyet Tercihlerimiz ve Beslenme Biçimimiz, Atmosfere Saçılan Sera Gazlarını Nasıl Etkiliyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 19 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/10162.
Pullu, Beyza. Bakırcı, Çağrı Mert. “Diyet Tercihlerimiz ve Beslenme Biçimimiz, Atmosfere Saçılan Sera Gazlarını Nasıl Etkiliyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 19, 2021. https://evrimagaci.org/s/10162.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close