Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İki Sölekant Türü Arasındaki Genetik Ayrışma, İnsan ile Şempanze Ayrımından Daha Fazla!

Hiç Evrimleşmediği Söylenen Sölekant Türleri, İnsanlar ile Şempanzeler Arasındaki Farktan Daha Fazla Evrimleştiler!

3 dakika
2,537
İki Sölekant Türü Arasındaki Genetik Ayrışma, İnsan ile Şempanze Ayrımından Daha Fazla!
Tüm Reklamları Kapat

Daha önceki bir yazımızda açıkladığımız gibi, genomlarda yapılan analizler türlerin birbirleriyle olan evrimsel ilişkilerini ve türün kendi geçmişini tartışmasız bir şekilde ortaya koyabilmekte, birçok gözle görülemeyecek bilgiyi ortaya sermektedir.

Öte yandan, yine bir başka yazımızda izah ettiğimiz gibi, her tür aynı hızda evrimleşmemektedir. Türden türe evrim hızları değişmektedir. Üstelik her genetik değişim, fiziksel değişime yol açmadığı için, bir tür genetik olarak köklü evrimsel değişimler yaşasa da, bu durum fiziksel görüntüsüne hiç yansımayabilir ya da çok az yansıyabilir. İşte bu şekilde, çok eski zamanlardan günümüze oldukça az fiziksel değişimle gelen canlılara yaşayan fosiller demekteyiz.

Günümüzde sadece iki türü bilinen sölekantlar, yani Coelacanthiformes takımı, yaşayan fosillerin bilindik örnekleridir. Bu canlılar, son birkaç yüz milyon yıldır oldukça az fiziksel değişim yaşamışlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak genomlarında yapılan analizler, evrimsel değişimlerini ve geçmişlerini net bir şekilde ortaya koymaktadır. Hatta biri 2010, biri 2012 yılında olmak üzere 1995 yılından beri yayınlanan 4 farklı bilimsel çalışma, sölekantların evrimsel süreçte fiziksel olarak göreceli olarak az değiştiği bilgisinin kanıta dayanmadığını, genom olarak göreceli olarak yavaş bir evrimsel süreçten geçiyor olsa da, türün aslında evrimsel süreçte fiziksel olarak da oldukça değiştiğini ileri sürmektedir. Ancak bu yazı dahilinde, sölekantların iddia edildiği ve bilim düşmanları tarafından sıklıkla çarpıtıldığı gibi gelin çok az değiştiklerini varsayalım.

Günümüzde yaşadığı bilinen iki türden biri Batı Hint Okyanusu Sölekantı olarak bilinen Latimeria chalumnae, ikincisi ise Endonezya Sölekantı olarak bilinen Latimeria menadoensis türüdür. Türler o kadar nadir bulunmaktadır ki, son 75 yılda sadece 309 bireyi tespit edilebilmiştir. Bu iki tür, birbirinden ortalama olarak 23 milyon yıl kadar önce ayrılmıştır ve günümüze kadar ulaşabilmiştir. Türün atalarına ve kuzenlerine yönelik olaraksa 80 farklı türün tarihte yaşadığı bilinmektedir.

Şimdi asıl konumuza gelelim: Nature dergisinde yayımlanan bir makalede, bu iki türün de genomları analiz edilmiş ve evrimsel olarak birbirleriyle kıyaslanmıştır. Son derece az değiştiği, yaşayan fosil olduğu, hatta bilimden anlamayan çevreler tarafından evrimi "çürüttüğü" iddia edilen bu canlıların, iki yaşayan türünün genomları birbirlerine %98.7 oranında benzemektedir. Yani bu "az evrimleşen" canlılar birbirlerinden %1.3 oranında farklıdır. 

Öte yandan aralarında "dağlar kadar fark" olduğu iddia edilen (ve aslında olmadığı bilinen) şempanzeler ile insanlar arasındaki genomik kıyaslama, benzerlik oranının %98.77, yani ayrışma oranının %1.23 olduğunu göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu da bize çok ironik bir gerçeği söylemektedir: Çok az değiştiği iddia edilen sölekantların birbirine olan evrimsel yakınlığı, birbirinden çok farklı olduğu iddia edilen şempanze ile insanların evrimsel yakınlığından daha azdır. 

Bu balıklar üzerinde yapılan evrimsel araştırmaların bir diğer sonucu da şöyle: Araştırmalar, şimdiye kadar hep olduğu gibi, moleküler evrim alanında da tahminlerimizi doğrulamaktadır. Evrimsel biyolojiye göre sabitlenen mutasyonların bir kısmı adaptif iken, bir kısmı genetik sürüklenme sonucunda tesadüfen yayılır. Bu balıkların genomik evrim hızı, diğer dallara göre oldukça yavaştır, tıpkı morfolojileri gibi genleri de yavaş evrimleşmiştir. Neredeyse hiç pozitif doğal seçilime uğramamışlar; yani bu türlerde "en adaptif olan hayatta kalmamış", çünkü hiçbir çevresel strese maruz kalmamışlar. 

Ancak yaklaşık Nötral Teori'nin ileri sürdüğü gibi, hiç seçilim baskısı olmasa bile genetik sürüklenme sonucunda evrim kaçınılmazdır. Çevrenin tam sabit olduğu koşullarda (ki aslında hiçbir zaman çevre %100 aynı kalamaz; ancak kaldığını varsaysak bile), yeni gelen bütün mutasyonlar nötral veya zararlı olurlar. Yine de nötrale yakın olanların bir kısmının sabitlenmesi kaçınılmazdır. İşte bu balıkların genom sonuçları evrilmenin kaçınılmaz olduğunu tartışmasız bir şekilde ispatlamaktadır. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Bilim Budur! 6
  • Tebrikler! 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • İnanılmaz 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:54:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1748

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı, et al. İki Sölekant Türü Arasındaki Genetik Ayrışma, İnsan ile Şempanze Ayrımından Daha Fazla!. (6 Aralık 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1748
Bakırcı, Ç. M., Dallı, . (2013, December 06). İki Sölekant Türü Arasındaki Genetik Ayrışma, İnsan ile Şempanze Ayrımından Daha Fazla!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1748
Ç. M. Bakırcı, et al. “İki Sölekant Türü Arasındaki Genetik Ayrışma, İnsan ile Şempanze Ayrımından Daha Fazla!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 Dec. 2013, https://evrimagaci.org/s/1748.
Bakırcı, Çağrı Mert. Dallı, . “İki Sölekant Türü Arasındaki Genetik Ayrışma, İnsan ile Şempanze Ayrımından Daha Fazla!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 06, 2013. https://evrimagaci.org/s/1748.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close