Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Preauriküler Sinüs: Kulağınızın Üzerinde Küçük Bir Delik mi Var? Bunun Evrimsel Bir Nedeni Olabilir!

3 dakika
105,643
Preauriküler Sinüs: Kulağınızın Üzerinde Küçük Bir Delik mi Var? Bunun Evrimsel Bir Nedeni Olabilir! Shared
Bazı insanlarda bulunan kulak üzerindeki delik
Tüm Reklamları Kapat

Sizin veya tanıdığınız birinin kulağının üzerinde minik bir delik mi var? Bu delik, teknik olarak "preauriküler sinüs", preauriküler kist veya preauriküler çukur denilen bir doğum kusurudur. Genellikle kulağın üst kısmını kafaya bağlayan yerde, küçük bir çukur şeklinde bulunur.

Evrimsel biyolog Neil Shubin, bu durumun balık solungaçlarının evrimsel kalıntısı olabileceğini düşünüyor. Balık solungaçları, memelilere kadar gelecek olan soy hattında birçok yeni anatomik özelliğin ortaya çıkması için yapıtaşı olarak kullanılmıştır. Örneğin balık solungaçlarını üreten embriyolojik gelişim süreçlerinin birçoğu biz insanlarda da ana rahminde işler; ancak balık değil de memelilere ait genlerimiz okundukça, bu yapılar memelilere özgü yapılara dönüşecek biçimde gelişir. Fakat balık atalarımızdan kalma izler, kimi zaman vücudumuzda balıksı izlerin oluşmasına neden olabilir ve preauriküler sinüs, bunlardan birisidir.

Balıklarla memelilerde ortak olarak gelişen dokular, balıklarda solungaç yarıklarını, memelilerde ise memelilere özgü birçok dokuyu üretir. Bunlardan birisi kulaktaki preauriküler sinüstür (grafikte mavi renkte görülebilir).
Balıklarla memelilerde ortak olarak gelişen dokular, balıklarda solungaç yarıklarını, memelilerde ise memelilere özgü birçok dokuyu üretir. Bunlardan birisi kulaktaki preauriküler sinüstür (grafikte mavi renkte görülebilir).

Preauriküler sinüs, bebeğin anne karnındaki gelişiminin 6. haftasında kulak kepçesinin kusurlu füzyonu (kaynaşması) sonucunda kulağın üst bölgesinde oluşan çukurdur. Burada bahsedilen füzyon olayı, iki farklı hücrenin temas ettiği yerlerden hücre zarlarının erimesiyle sitoplazmalarının birbirine karışması ve hücrelerin birleşmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanların yaklaşık %1'inde, yarısında tek bir kulakta, diğer yarısında ise her iki kulakta da olmak üzere preauriküler sinüs bulunur.[1] Bu durum ilk kez 1864 yılında bir bilim insanı olan Van Heusinger tarafından keşfedilmiştir.

ABD'de preauriküler sinüsü bulunan insanlara, bazı nedenlerden ötürü Afrika, Asya ve Avrupa'ya kıyasla daha az rastlanır. Ancak bu durum, genel olarak çok ender görülür. Bu çukura sahipseniz, kendinizi şanslı hissetmelisiniz. Çoğunlukla nesilden nesle aktarılan bir özellik olduğundan ebeveynlerinizde veya onların ebeveynlerinde preauriküler sinüs varsa sizde de olma şansı daha yüksektir.

Araştırmacılar, ilginç bir biçimde kafanın her iki tarafında da bulunabilmesine rağmen sağ tarafta olma olasılığının daha yüksek olduğunu fark ettiler.[2] Philadelphia Çocuk Hastanesi, bu durumu temel anlamda "deri altında dolaşan ve oraya ait olmayan" sinüs yolları olarak ifade ediyor.[3]Preauriküler delikler, bu yolların açıklıklarıdır ve yollar uzun, kısa, basit, düz veya geniş dallanma ile kıvrımlı olabilir.

Preauriküler Sinüs Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar kulak üzerinde bulunan bu çukurları genellikle yeni doğan bebeğin ilk rutin muayenesi sırasında fark eder. Çocuğunuzda böyle bir durum fark edildiyse onu bir kulak-burun-boğaz doktoruna götürebilirsiniz. Teşhisin doğrulanması ve çukurun enfeksiyon belirtisi gösterip göstermediği konusunda emin olmak için çukuru iyice inceleyeceklerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca nadiren de olsa çukura eşlik edebilecek diğer durumları kontrol etmek amacıyla çocuğunuzun baş ve boyun bölgesini yakından inceleyebilirler. Bu durumlar şunlardır:

  • Branchio-oto-renal sendrom: Böbrek taşından işitme kaybına kadar çeşitli sorunlara yol açabilen genetik bir rahatsızlıktır.
  • Beckwith-Wiedemann sendromu: Bu rahatsızlık ise anormal boyutta kulak memelerine, genişlemiş bir dile, karaciğer veya böbrek sorunlarına neden olabilir.

Aynı zamanda kulakta, preauriküler sinüse benzer ama bir o kadar da farklı olan "preauriküler etiket" (İng: "preauricular tag") veya "kulak etiketi" (İng: "ear tag") adında ve preauriküler sinüsün oluştuğu yerde büyüyen bir çıkıntı bulunabilir.[4] Bunlar, gelişimin erken safhalarında yumuşak dokunun yanlış biçimde kaynaşması sonucunda oluşurlar ve genellikle iyi huyludurlar. Bazı durumlarda ise doktorlar bu çıkıntıyı almak için ameliyatı önerebilirler.

Preauriküler sinüs tedavi yöntemi
Preauriküler sinüs tedavi yöntemi
E-APS

Preauriküler Sinüs Sendromları Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Preauriküler sinüsün iltihaplanması durumunda ortaya çıkabilecek sendromlar şunlardır:

  • çukurun içinde veya etrafında şişlik
  • çukurdan sızan sıvı veya irin (irin: organizmada meydana gelen iltihaplanma sonucu ilgili bölgeden dışarı çıkan ve atık maddelerden oluşan sarımsı, koyu kıvamlı sıvı)
  • kızarıklık
  • ateş
  • ağrı

Preauriküler sinüse sahip genç yetişkin erkeklerde yapılan bir araştırma, yetişkinliğe kadar deliğe dair semptomların %25'inin geliştiğini gösterdi.[7] En sık görülen semptom ise tekrarlayan sinüs akıntısıydı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

İyi habere gelecek olursak, bu delikler genellikle tamamen zararsızdır. Gerçekleşebilecek en kötü şey deliğin iltihap kapması veya kist oluşturarak antibiyotik tedavisine ihtiyaç duymasıdır. Nadir vakalarda kistin doktor tarafından temizlenmesi gerekebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 31
  • Merak Uyandırıcı! 15
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 11
  • Tebrikler! 9
  • Bilim Budur! 6
  • Muhteşem! 4
  • Güldürdü 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Distractify | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:38:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9645

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Zlotnick, et al. Preauriküler Sinüs: Kulağınızın Üzerinde Küçük Bir Delik mi Var? Bunun Evrimsel Bir Nedeni Olabilir!. (7 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9645
Zlotnick, R., Kaya, E. H., Özdil, A. Ş. (2020, December 07). Preauriküler Sinüs: Kulağınızın Üzerinde Küçük Bir Delik mi Var? Bunun Evrimsel Bir Nedeni Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9645
R. Zlotnick, et al. “Preauriküler Sinüs: Kulağınızın Üzerinde Küçük Bir Delik mi Var? Bunun Evrimsel Bir Nedeni Olabilir!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 07 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/9645.
Zlotnick, Robin. Kaya, Elif Hazal. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Preauriküler Sinüs: Kulağınızın Üzerinde Küçük Bir Delik mi Var? Bunun Evrimsel Bir Nedeni Olabilir!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, December 07, 2020. https://evrimagaci.org/s/9645.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close