Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Felsefe Öğrenmek ve Felsefeye Giriş Yapmak İçin Hangi Kitapları Okumalısınız?

Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Felsefe Öğrenmek ve Felsefeye Giriş Yapmak İçin Hangi Kitapları Okumalısınız? Hooked to Books
17 dakika
89,061
Evrim Ağacı Akademi: Kitaplarımız ve Tavsiyelerimiz Yazı Dizisi

Bu yazı, Kitaplarımız ve Tavsiyelerimiz yazı dizisinin 2. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Evrim Öğrenmek İçin Hangi Kitapları Okumalısınız?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Felsefe gibi oldukça geniş kapsamlı bir disiplin ile ilk kez temas etmek isteyen ve daha yakından haşır neşir olmak isteyenler hangi metinler seçecekleri konusunda bazen zorlanmaktadır. Kimi kitaplar oldukça teknik olup okuyucu için zorlayıcı kavramlar içerirken kimileri ise yoğun bir arka plan bilgisi gerektirmektedir. Bu yazıdaki amacımız, okurlarımızın ilgi duydukları felsefe alanına yönelebilmeleri için, olabildiğince uygun başlangıç metinleri önermektir.

Dikkat Edilmesi Gerekilenler

Elbette, evrimle ilgili kitap tavsiyelerimizde de olduğu gibi, burada da birkaç uyarıyla başlamak istiyoruz. Böylece en doğru ve isabetli kararları vererek, felsefeye olan ilginizi pekiştirebilir ve sağlam temelli bir şekilde ilerleyebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu liste, felsefeye ilgi duyan ama nasıl başlayacağını kestiremeyen okuyucular için hazırlanmıştır. Eğer hâlihazırda sağlam bir felsefe okuyucusuysanız, bu öneriler size uygun olmayabilir.

Bu izlekte yer alan metinlerin dili Türkçedir. Ne yazık ki felsefe sahasındaki Türkçe literatür, hemen hemen tüm entelektüel alanlarda olduğu gibi fazlasıyla kısıtlıdır. Eğer felsefeye dair derin bir kavrayış ve bilgi elde etmek istiyorsanız neredeyse her zaman İngilizce metinlere yönelmek zorunda olduğunuzu hatırlatmak isteriz. Ancak en azından bu Türkçe kaynaklar, yabancı dil bilmeyen okurlar için de bir başlangıç noktası verebilecektir (İngilizce bilen okurlar için, aşağıda vereceğimizden daha iyi başlangıç önerileri de yapılabileceğini vurgulamış olalım).

Tüm Reklamları Kapat

Felsefede yalnızca kitap değil, çoğu zaman akademik makale ("article") ve akademik denemeler ("essay") ile çok daha verimli sonuçlar alınabilir. Bu hatırlatma mühim görünüyor; kitapları okurken ilgi duyduğunuz alan veya probleme dair makalelere ve hatta felsefecilerin kişisel blog yazılarına da bakmanız yerinde olacaktır. Hem daha güncel yorumları bu şekilde takip edebilirsiniz hem de çoğu zaman ücretsiz bir şekilde konuyla ilgili çok daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.

Listede epistemoloji, zihin felsefesi, etik, siyaset felsefesi, din felsefesi, mantık ve argümantasyon, bilim felsefesi ve metafizik gibi alanlara dair kitaplar yer almaktadır. Bilgimiz dahilinde olmadığı ve dolayısıyla okurlarımızı yanlış yönlendirmek istemediğimiz için şimdilik Estetik, Ortaçağ veya İslam felsefesi gibi alanlara burada yer vermeyeceğiz. İlerleyen dönemde bu konuda uzman isimlerin katkılarıyla bu parçaları da tamamlayabiliriz.

Burada önereceğimiz bazı kitaplar sohbet formatındayken bazıları derleme biçimindedir. Bunun okur için daha rahat bir okuma deneyimi sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca okuyucularda motivasyon yaratarak felsefenin ilgi duyabilecekleri alanlarına da yönlendirecektir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Türkçe çevrimiçi ortamlarda bazen Sartre'ın Varlık ve Hiçlik'ini, Nietzsche'nin Böyle Buyurdu Zerdüşt'ünü, Wittgenstein'ın Tractatus'unu veya Hegel'in Tinin Fenomenolojisi'ni görmüş olmanız muhtemeldir. Bu listede, felsefe tarihine damga vurmuş, böylesi zor metinler yer almamaktadır. Söz konusu bu ve benzeri metinler, belirli bir okuma ve arka plan bilgisi gereken metinlerdir. Belirli bir düzeye eriştikten sonra, siz bu metinleri bulmadan önce, onlar zaten sizi bulacaktır.

Listede felsefe tarihi ile ilgili yalnızca 1 adet öneri yer almaktadır. Felsefe tarihi elbette önemlidir; fakat bize göre felsefeye yeni başlayanlar ilk etapta "tarih" değil, doğrudan felsefi problemler ve argümanlar ile temas etmelidir. Bu felsefi problemler, zaten okuyucuyu felsefe tarihine kendiliğinden yönlendirecektir. Bu nedenle listede felsefe tarihi kitap önerisi yer almayacaktır; ancak ille de böyle bir yöntem ile felsefeye başlamak istiyorsanız, listemizin sonundaki "fazladan öneri"ye bakabilirsiniz.

Öncelikle felsefeye duyulan ilgiyi motive eden ve anlaşılır metinleri okuyarak başlamanız, sonraki süreçte ilgi duyduğunuz alanlara dair daha kapsamlı metinleri okumanızı kolaylaştıracaktır.

Kusursuz bir felsefe başlangıç listesi oluşturmak oldukça zordur. Çünkü listeyi hazırlayan kişi ne kadar objektif olmaya çalışırsa çalışsın, görece kendi ilgi alanlarına göre biz izlek önermekte kendince haklı olabilir. Bu sebeple bu listenin çoğunlukla Çağdaş Felsefe ve Analitik Felsefe'ye eğilimli olduğunu hatırlatmak isteriz.

Okuma sırası ile ilgili önerimizse çok basit: Listede yer alan ilk dört kitabı okuduktan sonra ilginizi çeken alana göre diğer kitaplara istediğiniz gibi öncelik verebilirsiniz. O halde başlayalım.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'ndan Felsefeye Başlangıç Kitapları Önerileri

1. Her Şey Ne Anlama Geliyor? (Thomas Nagel)

Toplamda 94 sayfa olan bu metin, felsefenin birçok farklı alanına ilgi duyan usta felsefeci Thomas Nagel tarafından kaleme alınmıştır. Metnin Türkçe çevirisi epey akıcı ve iyi. Kitap içerisinde Nagel, 9 farklı konuya dair düşüncelerini ifade ediyor. Her konu ortalama 10 sayfa ile ele alınıyor ve okuyucuya bol bol “yerinde” sorular soruluyor. Ele alınan konular ve sorular şüphecilik, zihin felsefesi, düalizm ve fizikalizm, dil felsefesi, özgür irade problemi, hayatın anlamı, ahlaki doğruların kökeni, adalet, ölüm ve yaşama dair olup emek/zaman maliyeti açısından son yıllarda okuduğum en iyi felsefeye giriş kitaplarından biri olduğunu söyleyebilirim. Uzun bir süre düşündükten sonra ilk olarak bu kitabı tavsiye etmeye karar verdim. Konu başlıkları şöyle:

  • Herhangi Bir Şeyi Nasıl Biliyoruz?,
  • Diğer Zihinler,
  • Zihin-Beden Problemi
  • Kelimelerin Anlamı
  • Hür İrade
  • Doğru ve Yanlış
  • Adalet
  • Ölüm
  • Yaşamın Anlamı

2. Felsefe Aracılığıyla Düşünme (Chris Horner & Emrys Westacott)

Eğer felsefeye dair henüz hiçbir kitap bitirmediyseniz, bu kitap oldukça iyi bir başlangıç olabilir. Türkçesi gayet anlaşılır olup birçok felsefi yaklaşım problemler ve düşünce deneyleri ile açıklanıyor. Kitabın en büyük avantajlarından biri, hem Analitik Felsefe hem de Kıta Felsefesi geleneğine dair dengeli bir noktada durması ve iki gelenekten de söz etmesi. Okuyucuyu felsefe tarihinde boğmadan Metafizik, Bilgi Kuramı, Zihin Felsefesi, Bilim Felsefesi, Ahlak Felsefesi, Siyaset Felsefesi, Sanat Felsefesi ve Din Felsefesi alanlarını hem tarihsel hem de çağdaş örnekler ile ele alınıyor. Hem felsefe lisans öğrencileri ve akademik felsefe dışından olan okuyuculara öneririz.

3. Felsefe Muhabbetleri (David Edmonds & Nigel Warburton)

Bu kitabın, alanında ön plana çıkan ünlü filozoflarla sohbet ederek, onların uzmanlık alanlarına dair güncel ve tarihsel sorular sorma formatında bir metin olması itibariyle oldukça akıcı bir biçimi olduğunu söyleyebiliriz. Önce podcast ile başlayıp daha sonra kitap biçimine dönüştürülen bu proje, çağdaş felsefe ile tanışmanız için iyi bir izlek sunuyor. Kitap içinde yer alan her farklı felsefi konuya dair en az beş filozof ile ortalama 10 sayfalık sohbetler ediliyor. Toplamda 25 filozof ile sohbet etmek, oldukça öğretici. Bizim ilgi çeken başlıklardan bazıları şunlar:

  • Etik alanında Peter Singer ve Michael Sandel,
  • Politika alanında Will Kymlicka ve Anne Philips,
  • Metafizik ve Zihin Felsefesi’nde David Papineau ve Barry Stroud,
  • Estetik alanında Alain de Botton,
  • Din Felsefesi ve Hayatın Anlamı alanında Stephen Law ile olan sohbetler epey ilgi çekici.

Kitabı okurken bazı teknik kavramlara rastlayabilirsiniz; ancak bu kavramları ve yaklaşımları araştırarak, yeni ve başka değerli metinlere ulaşmak da oldukça anlamlı olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

4. Felsefe Muhabbetlerine Dönüş (David Edmonds & Nigel Warburton)

Bir önceki kitabın devamı olarak görülebilir. Bu sefer 25 değil, 27 filozof ile yapılan lezzetli sohbetler sizi bekliyor. Mizah, keyif, hayvan hakları, etik, zihin, özgür irade, siyaset, rasyonellik, metafizik ve başka alanlarda epey önemli filozoflar epey zor sorulara cevap veriyor. Kitap içerisinde Jeff McMahan, Ned Block, Patricia Churcland, Frank Jankson, Galen Strawson, Daniel Dennett gibi ünlü isimler de yer alıyor. Sözünü ettiğimiz konu başlıkları ölüm, cezalandırma, nefret söylemi, hayatın anlamı gibi daha spesifik konu başlıkları özelinde de konuşuluyor. Türkçe çevirisi gayet anlaşılır, diğer kitaptan önce veya sonra okumanız çok önemli değil.

5. Gerçek Argümanların Mantığı (Alec Fisher)

İlk dört kitabı okuduktan sonra, sıralamayı okuyucunun ilgi ve takdirine bırakmıştık; fakat beşinci kitap olarak bir kitap önermemiz gerekseydi, bunu önerirdik.

Felsefe, argümantatif bir disiplindir. Yani bir argüman öne sürer daha sonra ise bu argümanı farklı şekillerde mantıksal bir dizgeyi takip ederek gerekçelendirirsiniz. Felsefe ne keyfi kurulan ifadeler yumağı ne de etkili söz söyleme sanatıdır; belli felsefi konularda gözleriniz ile sürekli gözetmeniz gereken mantıksal ve argümantatif kurallar vardır. Bu hatırlatma açısından oldukça değerli bir kitap.

Kitap, 11 bölüm ve bir ek bölümden oluşuyor. Argüman çözümleme ve kurma mantığını Marx'tan Mill'e, zihin-beden düalizminden bilim felsefesine dek örnekler ile incelemektedir. Dili sizi ilk başta biraz zorlayabilir; ancak ilerleyen sayfalarda buna alışmanız zor değil. Tavsiye listemizde özel bir yeri olduğunu belirtmek isteriz bu kitabın.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Mühendisler İçin Uygulamalı İstatistik ve Olasılık
  • Sayfa Sayısı: 776
  • Basım: 1
  • ISBN No: 9786052823422
Devamını Göster
₺505.00
Mühendisler İçin Uygulamalı İstatistik ve Olasılık
  • Dış Sitelerde Paylaş

6. Batı Felsefesindeki 100 Temel Mesele (Michael Bruce & Steven Barbone)

Kesinlikle kütüphanenizde yer almasını önerdiğimiz bir metindir; içerisinde hem felsefe tarihi hem de çağdaş felsefeye yönelik bir içerik mevcut. Batı Felsefesi özelinde tartışılmış olan 100 problem, bazen 3 sayfa, bazen 6 sayfa ile kısaca özetlenerek, argüman olarak ifade edilmektedir. Din felsefesinde 13 problem, Metafizik’te 21 problem, Epistemoloji’de 16 problem, Siyaset Felsefesi ve Etik’te 23 problem, Zihin Felsefesi’nde 14 problem, Bilim ve Dil Felsefesi’nde 12 problem tanıtılmaktadır. Problemler tanıtılırken olabildiğince açık ve yalın bir dil kullanılmaktadır.

Felsefenin görece en ön planda olan çalışma alanları ve problemlerini merak ediyorsanız oldukça yararlı bir kaynaktır. Lise ve lisans seviyesi için kaynak arayan felsefe öğretmenlerine özellikle tavsiye edilir.

7. Pratik Etik (Peter Singer)

İlk basıldığı yıldan sonra yurtdışında birçok farklı üniversite de ders kitabı olarak okutulduğunu söyleyerek başlayabiliriz. İçerik olarak Uygulamalı/Pratik Etik alanına dair Türkçe en iyi metin olduğunu söylersek abartmış olmayız. Kitapta eşitsizlikler, hayvan hakları ve veganizm, kürtaj, ötanazi, yoksulluk, iklim değişikliği ve çevre gibi konuların yanı sıra, şiddet/terör gibi bahisler de ahlaki bir pozisyonda değerlendirilmektedir. Kütüphanenizde yer almasını önemle tavsiye edeceğimiz kitaplardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Çeviri olarak oldukça başarılıdır. Diğer yandan Singer'ın kendi yaklaşımı olan Tercih Faydacılığı kuramına dair izler ve argümanlarda kitap içerisinde bolca yer almaktadır. Alanında kült olan kitaplardan biridir.

8. Etik Nedir? (Fred Feldman)

Etik gibi felsefenin en geniş kapsamlı alanlarından birine dair yalnızca Pratik Etik alt dalına ilişkin kitap önermek istemedik. Etik disiplini içerisinde, Pratik Etik'in yanı sıra Normatif Etik ve Metaetik gibi alanlar da yer almaktadır. Bu kitap hem Normatik Etik ve Metaetik alanında Türkçe felsefe literatüründe yer alan geniş kapsamlı metinlerden biridir. Yayın tarihi, içeriğin eskimiş bir literatüre yaslandığı şüphesini uyandırmamalı, hala güncelliğini koruyan bir metin olduğunu söyleyebiliriz. Kitapta 15 alt bölüm ve sonuçlar bölümü yer almaktadır:

  1. Ahlak ve Etik
  2. Eylem Faydacılığı Nedir?
  3. Eylem Faydacılığı: Lehte ve Aleyhte Argümanlar
  4. Eylem Faydacılığının Sorunları
  5. Kural Faydacılığı
  6. Egoizm
  7. Kant I
  8. Kant II
  9. Kant ve Rawls
  10. Ross'un Biçimciliği
  11. Görecilik
  12. Metaetik'te Doğalcılık
  13. Moore ve Gayri-Doğalcılık
  14. Duygusalcılık
  15. Kuralcılık
  16. Sonuçlar

Özellikle Kant ve Faydacılık üzerine epey bilgilendirici ve düşündürücü bir kitaptır.

9. Çağdaş Epistemoloji'ye Giriş (Nebi Mehdiyev)

Çağdaş epistemolojiye dair Türkçe başlangıç metni, bu kitap olmalıdır. Kitap, Nebi Mehdiyev editörlüğünde hazırlanmış olup, kendisinin de kitap içerisinde Temelselcilik, Zagzebski'nin Erdem Epistemolojisi ve içselcilik-dışsalcılık tartışmaları ile ilgili olmak üzere üç makalesi yer almaktadır.

Kitaptaki İçselcilik, erdem epistemolojisi, epistemoloji tarihi, şüphecilik ve Güvenilircilik, mantık ve gerçeklik, doğruluk, Doğallaştırılmış Epistemolojisi gibi farklı bölümleri Teo Grünberg, Fatih S. M. Öztürk, Kadir Çüçen, Sait Reçber, Murat Baç, Habip Türker, Harun Tepe, Ahmed Yüksel Özemre gibi usta isimler kaleme almıştır. Eğer çağdaş epistemolojiye dair ilginiz var ama henüz hiçbir şey okumadıysanız; bize göre ilk okumanız gereken kitap budur.

10. Zihin ve Evren (Thomas Nagel)

Çağdaş zihin felsefesinde bir dönem adından çokça söz ettiren Nagel'in bu kitabı, bilim felsefesi açısından da oldukça değerlidir. Kitap içerisinde, bilincin maddi olana indirgenip indirgenemeyeceği ele alınarak materyalizm/natüralizm perspektifi ele alınmaktadır. Bu sorular ister istemez realizm, dini yaklaşımlar ve gerçekliğin doğasıyla da bir şekilde ilişkilidir. Bu sebeple yazar bu konulara da değinerek, yalnızca bilincin ne olduğu ile ilgilenmediğini göstermektedir. Kitabın sonundaysa sürpriz bir şekilde Nagel’in ünlü düşünce deneyi olan "Yarasa Olmak Nasıl Bir Şeydir?" adlı kısa metni sizi bekliyor.

11. Din Felsefesi: Seçme Metinler (Michael Peterson, William Hasker, Bruce Reichenbach & David Basinger)

Din felsefesi alanında Türkçe oldukça geniş bir literatür mevcuttur. Seçme Metinler, birçok kişi için birinci sınıf bir din felsefesi derlemesidir. Kitabın en büyük avantajı, din felsefesine dair en çok tartışma yaratan veya etki yaratan metinleri birebir sunmasıdır. Yani çoğunlukla bir inceleme, değerlendirme veya analiz değil doğrudan orijinal metin ile temas ediyorsunuz.

Daniel Dennett'ten Michael Martin'e; William Alston'dan Thomas Aquinas'a; Clifford'dan Kierkegaard'a; John Hick'ten Alvin Plantinga'ya, David Hume'a, William Paley'e, William Rowe'a, Paul Tillich'e, J. L. Mackie'ye, Antony Flew'e, Alston'a, Swinburne'e, Leibniz'e, İbn Rüşd'e, Buda'ya kadar birçok ismin düşünceleri yer almaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Toplam 843 sayfa olan derlemenin alt bölümleri şöyledir:

  • I. Dinin Mahiyeti
  • II. Dini Tecrübe
  • III. İman ve Akıl
  • IV. İlahi Sıfatlar
  • Tanrı'nın Varlığı Lehine Argümanlar
  • Tanrı'yı Argümansız Bilmek
  • Kötülük Problemi
  • İlahi Fiil
  • Dini Dil
  • Mucizeler
  • Ölüm Sonra Hayat
  • Din ve Bilim
  • Dini Çeşitlilik
  • Din ve Ahlak

12. Çağdaş Siyaset Felsefesine Giriş (Will Kymlicka)

Siyaset felsefesi gibi bir alana dair hangi kitabı önermemiz gerektiği konusunda epey zorlandığımızı söylemek gerek. Kymlikca, çokkültürlülük konusunda en tanınan felsefecilerden biri olup, azınlık hakları konusunda birçok hükümete danışmanlık yapmıştır. Bu kitabını seçme sebebimiz, yazarın eşitlik, özgürlük ve adalet gibi merkezi önemdeki kavramları hem Marksizm hem Liberalizm hem de Egaliteryanizm gibi farklı ideolojiler açısından geniş kapsamlı bir şekilde ele almak konusundaki titizliğidir.

Metin içerisinde sosyal adalet, vergilendirme, yeniden dağıtım, bencillik, milliyetçilik, göçmen ve azınlıklar, haklar, erdemler, devlet ve cinsiyet konuları da yer almakta olup alt bölümleri şöyledir:

  1. Giriş
  2. Faydacılık
  3. Liberal Eşitlik
  4. Liberterlik
  5. Marksizm
  6. Cemaatçilik
  7. Yurttaşlık Kuramı
  8. Çokkültürlülük
  9. Feminizm

13. Bilim Felsefesi (Alex Rosenberg)

Bilim felsefesine ilgi duyan bir okuyucu, çoğu zaman Kuhn, Popper ve Lakatos çerçevesinde dönen tartışmalarla ilgili kitaplara kolayca ulaşabilir ve bu filozoflar ile ilgili yapılmış yüzlerce makaleye göz gezdirebilir. Bu sebeple daha çağdaş, farklı bir isim ve kitap önermek istedik.

Tüm Reklamları Kapat

Rosenberg, sosyal bilimler alanında birçok çalışmasına bulunan, fakat daha sonra biyoloji ve fizik pozitif bilimlere odaklanıp metafizik gibi felsefi disiplinlerle de her zaman yakın temasta olan bir filozoftur. Böylesi bir interdisiplinerlik az rastlanır bir niteliktir ve kitapta da kendini göstermektedir.

Kitap 411 sayfadan olup 15 alt bölümden oluşmaktadır. Kitap içerisinde bilim-felsefe ilişkisi, bilimin kültürel anlamı, bilimsel açıklama, bilimsel yasa, nedensellik, istatiksel olasılık, bilimsel kuramların metafiziksel ve epistemik açılımı, tümevarım, bilim tarihi, Natüralizm, objektiflik gibi konular yer almaktadır:

  1. Felsefe ve Bilim
  2. Bilim Felsefesi Niçin Önemlidir?
  3. Bilimsel Açıklama
  4. Yasaların Açıklama Gücü
  5. Nedensellik, Sağın Olmayan Yasalar ve İstatiksel Olasılıklar
  6. Biyoloji ve "Özel Bilimlerde" Yasalar ve Açıklamalar
  7. Bilimsel Kuramların Yapısı
  8. Bilimsel Kuramlarla İlgili Epistemik ve Metafizik Meseleler
  9. Kuram İnşası-Model İnşası
  10. İndüksion ve Olasılık
  11. Doğrulama, Yanlışlama ve Eksik Belirlenim
  12. Bilim Tarihinin Çıkardığı Güçlükler
  13. Bilim Felsefesinde Doğalcılık
  14. Bilimin Tartışmalı Karakteri
  15. Bilim, Görecilik, Nesnellik

14. Metafiziğin Temelleri (Enis Doko)

Kitabın oluşumu sırasında Bilkent Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden Tufan Kıymaz'ın okuma grubunda yer alma ve taslağa göz gezdirme fırsatını bizzat yakalamış biri olarak, Analitik Metafizik üzerine Türkçe felsefede yer alan birkaç metinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca 2020 yılında yayınlandığı için, alana dair en güncel Türkçe metin olduğunu da söyleyebiliriz.

Ne yazık ki metafizik kavramının, inanç ve sezgi ile beraber, yaygın bir pejoratif kullanımı söz konusu. Felsefede "metafizik"; cinler, melekler, vücut çakraları veya telekinezi değil; özgür irade, zamanın doğası, gerçeklik, matematik, nitelikler veya nedensellik konularının incelendiği bir disiplindir.

Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle metafizik konusunda çok farklı pozisyonların olduğunu ve bu kitap gibi bir metafizik kitabından pür objektiflik beklemekten ziyade, tartışmayı nasıl ele aldığına yani nasıl bir metodoloji ile hareket ettiğine odaklanmak her zaman için daha yararlıdır. Doko da ona makul gören yaklaşımlardan da söz ederek oldukça makul bir metodoloji ile bu metni kaleme almıştır.

  1. Kitabın alt bölümleri şöyledir:
  2. Metafiziğe Giriş (Metametafizik)
  3. Doğruluk ve Doğru Yapıcı Teorisi
  4. Özellikler
  5. Tikeller
  6. Nedensellik
  7. Doğa Yasaları
  8. Var Olmak
  9. Özel Birleşim Sorusu
  10. Modalite
  11. Zaman Teorileri
  12. Devamlılık
  13. Özgür İrade
  14. Kişi Aynılığı Sorunu
  15. Soyut Nesneler

15. Madde ve Bilinç (Paul M. Churchland)

Churcland, eşi ile birlikte (Patricia Churchland) Nörofelsefe ve Eleyici Materyalizm'in kurucularından kabul edilmektedir. "Madde ve Bilinç" kitabı materyalist bir çizgiden, özellikle de Eleyici Materyalizm çerçevesinden kaleme alınmıştır. Geçmiş dönemlerdeki bilim insanı-filozof konseptine geri dönüyor olabiliriz bu kitap hem felsefe hem nöroloji hem de bilişsel bilimler kesişiminde yer alması itibariyle eşsiz bir interdisiplinerlik taşımaktadır. Kitapta yaşamın nasıl evrimleştiği, evrende yaşamın olup olmadığı, yapay zekâ çalışmalarının temel mantığının ne olduğu veya bir problemin nasıl ele alınması gerektiği gibi konu başlıklarını felsefi bir biçimde incelenmektedir. Her bölüm sonunda ele alınan konuyla ilgili temel okuma önerileri yer almaktadır. Bu elde edilmesi epey zor olan bir literatüre kolayca girmenizi sağlamaktadır. Felsefe tarihindeki köklü sorular hatırlatılmakta ve geleceğin dünyasının problemlerine değinilmektedir. Bakış açınızı genişletmek için ilginç sorular ele alınmaktadır.

Günümüz filozofları ne gibi tartışmalarla meşgul olmaktadır? Hem bu soruya yanıt bulmak hem çağdaş felsefenin manzarasını kavramak hem de zihin felsefesine giriş yapmak için oldukça iyi bir kitap olmakla birlikte "Analitik felsefe nedir ve nasıl yapılır?" sorusuna cevap olabilecek örnek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de Chalmers'tan Dennette'e kadar birçok çağdaş filozof tarafından hala sık sık alıntılanmaktadır.

İçindekiler:

Tüm Reklamları Kapat

  • Bölüm 1: Bu Kitap Ne Hakkında?
  • Bölüm 2: Ontolojik Sorun (Zihin-Beden Sorunu)
  • Bölüm 3: Semantik Sorun
  • Bölüm 4: Epistemolojik Sorun
  • Bölüm 5: Yöntembilimsel Sorun
  • Bölüm 6: Yapay Zekâ
  • Bölüm 7: Nörobilim
  • Bölüm 8: Bakış Açımızı Genişletmek

16. Analitik Felsefe Nedir? (Hans-Johann Glock)

Felsefede ne gibi yaklaşım ve gelenekler vardır? Bu, epey zor ve geniş kapsamlı bir yanıt gerektiren sorudur. Antik Yunan'dan bugüne birçok felsefe hareketi ve geleneği olduğunu söylemek mümkündür. Bu gelenekler, belirli coğrafya ve kültürlerde entelektüel olarak kısmen daha baskın hale gelmiştir: Alman İdealizmi'nin Batı ve Orta Avrupa'da etkili olması gibi. Bu, bir anlamda oldukça beklendik bir durumdur; en nihayetinde felsefenin toplumsal koşullardan tümüyle bağımsız olduğunu iddia etmek epey hatalı olurdu. Bu anlamda Analitik Felsefe ve Kıta Felsefesi geleneklerini bu türden coğrafi ve toplumsal koşullar etrafında ele almak yararlı olacaktır. Kitabın en büyük başarılarından biri de tam olarak budur: Analitik felsefeyle ilişkili tarihsel, kültürel, toplumsal, siyasi birçok farklı etkeni göz önüne alarak doğrudan birincil kaynaklara başvurarak yazılmış olması.

Bu kitap yurtdışında da sıkça gündem olmuştur ve muhtemelen Türkçe felsefe literatüründeki metafelsefe bağlamındaki en geniş kapsamlı Analitik felsefe metnidir. Bilime bakış, yazım tarzı, kullanılan dilin açık ve titiz olması, başvurulan felsefi yöntemin ne olduğu, mantık ve argümantasyon kullanma, belli başlı ilgi alanlarına görece daha çok eğilmek, jeobilbilimsel kuram ve başkaca birçok etken tema işlenerek Analitik ve Kıta felsefesi arasında kimi farklılıklar Aile Benzerlikleri Kuramı ve Genetik-Soy Ağacı kuramı çerçevesinde ele alınmakta ve bir Analitik felsefeci gözüyle Analitik felsefe, oldukça geniş bir kapsam ve derinlikte işlenmektedir. Kuru bir felsefe tarihi anlatımı yoktur, yer yer argümanlar ve eleştiriler de kendini göstermektedir.

İçindekiler:

  • 1. Bölüm: Giriş
  • 2. Bölüm: Tarihsel Araştırma
  • 3. Bölüm: Coğrafya ve Dil
  • 4. Bölüm: Tarih ve Tarih Yazımı
  • 5. Bölüm: Doktrinler ve Konular
  • 6. Bölüm: Yöntem ve Tarz
  • 7. Bölüm: Etik ve Politika
  • 8. Bölüm: Tartışmalı Kavramlar, Aile Benzerlikleri ve Gelenek
  • 9. Bölüm: Günümüz ve Gelecek

17. Felsefe Tarihi (Anthony Kenny)

Dört ciltten oluşan bu değerli çalışmanın hepsini okumasanız bile, merak ettiğiniz veya o anda üzerinde çalıştığınız bir konuda ilgili bölümü okumanız bile yol gösterici olacaktır. Zira ne zaman merak ettiğiniz bir bölümü okuyacak olsanız, birçok açıdan tatmin olmuş ve hayal kırıklığına uğramamış bir şekilde kitabı kapatacağınızı söyleyebiliriz. Fakat çok ciltli bir kitap istemezseniz, birçok diğer farklı felsefe tarihi metni de bulmanız mümkün (Alfred Weber, B. Russell, Frank Thilly veya Ahmet Arslan’ın ilgili kitapları gibi).

Tüm Reklamları Kapat

Kenny'nin Felsefe Tarihi ise, İslam ve Doğu Felsefesi gibi Batı Felsefesi dışındaki geleneklerden ziyade, özellikle Batı Felsefesi tarihine odaklanan oldukça kapsamlı bir seridir:

  • 1. Cilt: Antik Felsefe
  • 2. Cilt: Ortaçağ Felsefesi
  • 3. Cilt: Modern Felsefe’nin Yükselişi
  • 4. Cilt: Modern Dünyada Felsefe

18. Çağdaş Etik Tartışmaları – (Murad Omay)

Türkçe literatürdeki çağdaş etik yaklaşımları ve tartışmalarına dair en temel giriş kitaplarından biri. Kitap genel anlamda çağdaş ahlak felsefesine giriş yapmak isteyenler için literatür manzarasını sunmakta ve temel okuma önerileri içermektedir. Büyük oranda Analitik felsefe içerisinde tartışılagelen konuları içermekle birlikte Kıta Avrupası felsefesine ilişkin meselelere de yer verilmektedir. Değer teorileri, normatif etik, uygulamalı etik ve metaetik alanına dair birçok başlık yalın ve açık bir dille incelenmektedir.

  • Değer Teorisinde Çağdaş Tartışmalar

Özel İyi

İyi Durumdalık

Tüm Reklamları Kapat

  • Normatif Etikte Çağdaş Tartışmalar

Sonuççu Gelenek

Deontolojik Gelenek

Erdem Etiği Geleneği

Kıta Avrupası Felsefesi Etik Geleneği

Tüm Reklamları Kapat

  • Uygulamalı Etikte Çağdaş Tartışmalar

Biyoetik

Hayvan Etiği

Çevre Etiği

Toplumsal Etik

Tüm Reklamları Kapat

Politik Etik

Hukuki Etik

İş Etiği

Meslek Etiği

Tüm Reklamları Kapat

  • Metaetikte Çağdaş Tartışmalar

Ahlaki Dil

Ahlaki Metafizik Ya Da Ontoloji

Ahlaki Epistemoloji

Ahlaki Psikoloji

Tüm Reklamları Kapat

Kapsayıcı Metaetik Teoriler

Diğer Bazı Metaetik Tartışmalar

Sonuç

Son olarak, bariz bir tercih olarak görülebilecek olan, Politzer'in Felsefe'nin Temel İlkeleri listede yer almamaktadır. Felsefe'nin Temel İlkeleri; Marksizm ve Materyalizm özelinde bir kitap olup günümüzde çoğu Marksist'in de epey eleştirdiği bir metindir. Kimilerince felsefeye değil, "Marksizm'in spesifik bir yorumuna giriş" olarak görüldüğü için, eğer bu konuya ilginiz varsa okumanızı tavsiye edebiliriz.

Umuyoruz bu öneriler size keyifli bir başlangıç sunacaktır. Ayrıca bu önerilerimiz de ilginizi çekebilir:

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Kitaplarımız ve Tavsiyelerimiz Yazı Dizisi

Bu yazı, Kitaplarımız ve Tavsiyelerimiz yazı dizisinin 2. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Evrim Öğrenmek İçin Hangi Kitapları Okumalısınız?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
134
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 69
  • Merak Uyandırıcı! 26
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 20
  • Muhteşem! 13
  • Umut Verici! 8
  • Bilim Budur! 6
  • İnanılmaz 5
  • Güldürdü 2
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 14:53:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10407

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Beyter. Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Felsefe Öğrenmek ve Felsefeye Giriş Yapmak İçin Hangi Kitapları Okumalısınız?. (30 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10407
Beyter, T. (2021, April 30). Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Felsefe Öğrenmek ve Felsefeye Giriş Yapmak İçin Hangi Kitapları Okumalısınız?. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10407
T. Beyter. “Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Felsefe Öğrenmek ve Felsefeye Giriş Yapmak İçin Hangi Kitapları Okumalısınız?.” Edited by Taner Beyter. Evrim Ağacı, 30 Apr. 2021, https://evrimagaci.org/s/10407.
Beyter, Taner. “Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Felsefe Öğrenmek ve Felsefeye Giriş Yapmak İçin Hangi Kitapları Okumalısınız?.” Edited by Taner Beyter. Evrim Ağacı, April 30, 2021. https://evrimagaci.org/s/10407.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close