Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kara Mizah Zeka İster!

Kara Mizaha İlgi Duyma ile Yüksek Zeka Arasında İlişki Olabilir!

Kara Mizah Zeka İster! Pexels
Kırmızı kapşonlu adam
2 dakika
41,253
  • Psikolojik Testler
  • Bilişsel (Kognitif) Psikoloji
Podcast
4:05
Altay Kenger
Seslendiren
24
  • İndir
Tüm Reklamları Kapat

Bir süre önce Amerika'nın Wyoming eyaletindeki Yellowstone Doğa Parkı'nda bulunan sıcak kaynak suyu havuzlarından birine düşen talihsiz bir adama ait cesedin 1 saat içinde çözünerek tamamen yok olduğuna dair bir haber basında yer aldı. Bu, ölüm şekli olarak insanın kanını donduran ancak bilimsel yönüyle de oldukça ilgi çekici hadiseye insanlar farklı şekillerde tepki verdiler. En çok verilen tepkilerin başındaysa; "Evet, artık acil bir durumda cesedi nereye saklayacağımı biliyorum!" yorumu gelmekteydi.

Şayet bu esprili (olduğunu umduğumuz) yorum sizi gülümsettiyse, tebrikler! IQ'nuzun ortalamanın üzerinde olması kuvvetle muhtemel. Cognitive Processing dergisinde yer alan bir çalışmaya göre, zeka ile kara mizah arasında bir bağlantı var.

Tüm Reklamları Kapat

Kara mizah, ölüm, savaş, din vb. genellikle ciddiyetle ele alınan konular üzerine yapılan komedi türüne verilen isimdir.

Viyana Tıp Üniversitesi'nde (Medical University of Vienna) Prof. Dr. Ulrike Willinger tarafından yürütülen deneyde, 156 kişiden oluşan ve farklı eğitim seviyelerinden gelen kadın erkek karışık grup, öncelikle sözlü ve yazılı mantık soruları içeren genel bir IQ testine tabi tutuldu. Sonrasında ise alman karikatürist Uli Stein'e ait kara mizah öğeleri içeren 12 adet karikatüre bakmaları istendi ve verdikleri tepkiler takip edildi.

Tüm Reklamları Kapat

Örnek vermek gerekirse, karikatürün birinde hamile bir kadınla konuşan bir doktor tasviri vardı ve doktor konuya şöyle giriyordu:

Önce iyi haberi vereyim: Çocuğunuz hayatı boyunca park yeri bulma konusunda sıkıntı çekmeyecek.

Şüphesiz bu karikatüre siz de diğerlerinden farklı bir tepki vereceksiniz, ancak ahlaki değerlerinizi sorgularken bir miktar da olsa gülümsediyseniz, muhtemelen kara mizahtan hoşlanıyorsunuz demektir.

Kara mizah Türkiye'de de revaçta
Kara mizah Türkiye'de de revaçta
Webtekno

Mizah Algısının 3 Tipi

Esprileri anlamak tabii ki zeka göstergesidir ve anlamlardaki ani değişiklikleri hızla kavramaya veya sıra dışı bağlamlardaki birleşimleri değerlendirebilmeye ihtiyaç duyduğundan belli bir akli yetenek gerektirir. Ancak bu tip bir espri anlayışı şimdiye kadar, melankolik hatta sadizme kaçan bir ruh haliyle ilişkilendirilir ve nadiren daha yüksek bilişsel fonksiyonlarla ilgili olabileceği düşünülürdü. Fakat bu çalışma bize nispeten daha ilginç bir yaklaşım vadediyor. Elde edilen neticeler itibariyle 3 grup insan profili ortaya çıktı:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Birinci grup: Esprileri anlama konusunda daha başarılı olanların sadece daha zeki değil, aynı zamanda saldırgan tavırlar ve olumsuz ruh hali göstermeye daha az meyilli olup, eğitim seviyelerinin de daha yüksek olduğu gözlendi.

İkinci grup: Şakalardan kesinlikle nefret edenlerin de ortalama bir IQ seviyesinde olduğu, aynı zamanda en yüksek saldırganlık ve kötü ruh hali eğilimi gösterdiği görüldü.

Üçüncü grup: Şakaları bir dereceye kadar anlayan ve espri anlayışını takdir eden katılımcılar de yine ortalama IQ seviyelerine sahip ancak daha az saldırgan ve çoğunlukla hataya karşı daha pozitif olarak tanımlandılar.

Burada değinilen, kara mizahın daha karmaşık bir mizah türü olduğu. Ölüm ya da sakatlık gibi kasvetli konular bir çok insanın canını kolaylıkla sıkabilir, ancak kasvetin içindeki komediyi hızla fark edebilmek de herkesin harcı değil.

Yani ürkütücü konularla ilgili şakalar biraz kıkırdamanıza neden oluyorsa endişelenmeyin. Bu sizin şeytani bir karaktere sahip olduğunuz anlamına gelmez, sadece ortalama birinden biraz daha zeki olduğunuza işaret eder.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
149
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 71
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 44
  • Güldürdü 32
  • Muhteşem! 23
  • Merak Uyandırıcı! 15
  • Bilim Budur! 10
  • İnanılmaz 10
  • Umut Verici! 7
  • Grrr... *@$# 5
  • Üzücü! 4
  • İğrenç! 3
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: British Psychological Society | Arşiv Bağlantısı
  • R. Andrews. Dark Humor Is Indicative Of A High Iq, According To Study. (30 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 23 Aralık 2019. Alındığı Yer: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/06/2023 07:13:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8146

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kırmızı
Bitki
Öğrenme Teorileri
Akademi
Alkol
Toplum
Sağlık
Biyokimya
Doğa Yasası
Jeoloji
Gen İfadesi
Sars
Koku
Neandertal
Uyku
Canlı
Erkek
Uzaylı
Editör Seçkisi
Onkoloji
Periyodik Tablo
Yılan
Tüy
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Sars Virüsü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
C Vitamini Uçar mı?
C Vitamini Uçar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Jarrett, et al. Kara Mizah Zeka İster!. (27 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8146
Jarrett, C., Gülşah, B., Bakırcı, Ç. M. (2019, December 27). Kara Mizah Zeka İster!. Evrim Ağacı. Retrieved June 05, 2023. from https://evrimagaci.org/s/8146
C. Jarrett, et al. “Kara Mizah Zeka İster!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 Dec. 2019, https://evrimagaci.org/s/8146.
Jarrett, Christian. Gülşah, Barbaros. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kara Mizah Zeka İster!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 27, 2019. https://evrimagaci.org/s/8146.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close