Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evden Çalışmak, Neden Standart Bir Uygulama Olmalıdır?

Eğer Patronunuz Evden Çalışma Konusunda Kararsızsa, Ona Ekonomi Profesörü Nicholas Bloom’a Ait Bu Vaka Analizini Gösterebilirsiniz!

4 dakika
4,054
Evden Çalışmak, Neden Standart Bir Uygulama Olmalıdır? Pixabay
Podcast
Ekin Baran Sunar
Seslendiren 11 Eylül 2019 7:56
17
Tüm Reklamları Kapat

Evinden çalışan bir kişiyi düşünün. Eğer pijamalarını giymiş, dizüstü bilgisayarından videolar izleyen birisini hayal ettiyseniz, yalnız değilsiniz. Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nicholas Bloom, çoğu kişinin evden çalışmayı, evde kalıp kaytarmak olarak düşündüğünü söylüyor.

Bloom, evden çalışmanın, Netflix’ten binge-watching (bir dizinin sezonunu topyekün izleme) yapmaktan daha fazla bir şey olması gerektiğini düşündü. Profesör, aynı zamanda ABD Ekonomik Araştırmalar Ulusal Bürosu’nda Üretim, Yenilik ve Araştırma programını yönetenlerden birisi, bir önceki işinde evinden çalışıyordu ve bu durumun dünyada giderek daha da yaygınlaştığını tespit etti. ABD’de, evinden çalışanların sayısının geçtiğimiz 30 sene içinde 3’e katlanmasına karşın, oran hala yüzde 2,4. Bloom, 150 milyon çalışan Amerikalıdan kabaca 3,6 milyonunun evinden çalıştığını söylüyor. Buna karşın, mobil teknolojinin ve artan dijital bağlantının, trafik sıkışıklığı ve kiraların uçuşa geçmesiyle eşzamanlı olduğu gelişmekte olan ülkelerde, çalışanların yüzde 10 ila 20’si, en azından bazen uzaktan çalışıyor. Bloom, konu ile ilgili tarafsız pek az çalışmaya ulaşmıştı:

Bulabildiğim her şey evden çalışma yanlısı idi ve başından beri bunu destekleyen kişiler tarafından yapılmıştı. Karşı olan insanlar ise sessizliğini koruyordu.

Ayrıca bu, üzerinde çalışması kolay bir konu da değil. Bloom bunu şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yakından gözlemleme, deney ve kontrol gruplarını oluşturabilmek için yeterli katılımcı olması ve katılımcıların uzunca bir süre boyunca deney için gönüllü kalabilmesi gerekiyor.

Son olarak araştırmacılar, çalışanlarıyla deney yapılması için gönüllü olacak bir firma bulmalılar.

Neyse ki Bloom, bu kritik ögelere erişimi olan birisini tanıyordu. Lisansüstü düzeyindeki ekonomi sınıfından James Liang, 16.000 kişilik işgücüne sahip olan, Çin’in en büyük seyahat acentesi Ctrip’in CEO’su ve kurucularından biriydi.

Bir gün James ve ben sohbet ediyorduk. Bana, Ctrip’in Şangay çalışanlarının evden çalışmalarına izin vermeye sıcak baktığından bahsetti.

Bu Çin metropolünde ofis alanları pahalıydı ve şirket, yüksek düzeyde personel kaybı oranları yaşıyordu. Bu da kısmen, çalışanların şehir merkezinde yaşamayı ekonomik açıdan kaldıramamasından, işe gidip gelme mesafelerinin ise uzun ve meşakkatli olmasından kaynaklanıyordu. Ancak kararlarını nihaileştirecek kesin veri olmadan, şirket evden çalışma politikalarıyla ilgili önemli değişiklikler yapmaya gönülsüzdü. 

Bloom ve Liang, uzaktan çalışmayı test etmek üzere rastgele kontrollü bir deney oluşturdular. Şirketin çağrı merkezindeki 500’den fazla çalışan gönüllü oldu, bunların da yaklaşık yarısı araştırmada gereken nitelikleri karşılıyordu: evde çalışmak için özel bir odanın olması, Ctrip’te en az altı aydır çalışıyor olmak ve iyi bir genişbant bağlantısı sahibi olmak gibi. Doğum günü çift sayılara denk gelenler haftanın dört günü evden çalışmak için seçilirken, tek sayılara denk gelenler de kontrol grubu olarak ofiste çalışmaya devam ettiler.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışanlar evde olmakla ilgili üç temel tuzağa direnebilecek miydi: yatak, TV ve buzdolabı? Müdürlerin endişesini artıran bir diğer şey ise çağrı merkezi çalışanlarının şirketteki en genç kesimler arasında bulunmaları, yani denetim altında olmayınca dikkatlerinin dağılmasına en yatkın grup olmalarıydı. Çalışma dokuz ay sürdü. Bloom, deneyin fayda ve zarar açısından temelde eşit sonuçlanacağını tahmin ediyordu.

Sonuçlar incelendiğinde, Ctrip yönetimi ve Bloom büyük şaşkınlığa uğradı. Bloom’un sözleriyle:

İnanılmazdı. Ctrip, ofis mekanıyla ilgili bu araştırmadan çalışan başına 1.900 dolar kar etmişti. Bu zaten beklenen bir şeydi. Ancak bizi asıl şaşkınlığa düşüren şey, evden çalışanların kaytarmakla alakalarının olmamasıydı. Hatta üretkenlikleri, ofisten çalışanlara göre yüzde 13,5 daha yüksek çıkmıştı. Bu da, her bir çalışan için neredeyse ekstra bir çalışma günü kazancı demekti.

Evden çalışanlar aynı zamanda daha kısa molalar verdiler, daha az hastalık izni aldılar, diğer izinlerinden de daha az kullandılar.

Kazanç, üretkenliğin de ötesine gitmişti, evden çalışanlara ait personel kaybı oranları ofisten çalışanlara göre yüzde 50 daha az çıkmıştı. Araştırmacılarla yapılan görüşmede, evden çalışanlar mesleki doyum düzeylerini daha yüksek olarak bildirdiler. Buna karşın, Ctrip yönetiminin de şaşıracağı şekilde, gönüllü grubun yarısından çoğu evden çalışmakla ilgili fikirlerini değiştirdiler; çünkü kendilerini çok yalıtılmış hissetmişlerdi. Ve bunların bir kısmı da evden çalışırken yeterince yalnız değillerdi. Bloom’un söylediğine göre:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ebeveynleriyle yaşayan çalışanlar, ofise dönmeye dünden razıydı.

Uzun lafın kısası: Şirketlerin, evden çalışmaya izin vermekle kaybedecekleri çok az şey, kazanacakları ise çok şey vardır. Bloom şöyle diyor:

Bu uygulamayla ilgilenen şirketlere tavsiyem bazı seçenekleri denemeleridir.

Mevcut koşullara bağlı bir şey düşünülebilir; hava durumuyla ilgili kritik tahminler mevcutsa veya insanların çocuklarının evde olduğu yaz günleri evden çalışma şekli önerilebilir, bireysel bazda ve deneme amaçlı bu seçenek sunulabilir, bir tür promosyon uygulaması olarak veya maaş artışı ya da yükselme yerine kullanılabilir. Eğer üretkenlik düşerse çalışan, ofiste tam zamanlı çalışmaya döndürülebilir. Bloom, evden çalışmanın ideal halinin muhtemelen haftada bir ya da iki gün olduğunu söylüyor:

Çok fazla da artırmak istemeyebilirsiniz, çünkü ekip uyumunu da riske atmak istemezsiniz.

Şirketler en iyi çalışanları işe alırken ya da işe devamlarını sağlarken, evden çalışmayı bir seçenek olarak sunmak anlaşmayı daha cazip kılabilir. Bloom sözlerini şöyle bitiriyor: 

İnsanların bir işyerine haftada beş gün gitmesi ihtiyacının başlama nedeni, onların bir fabrikaya gidip ürünleri orada yapmalarıydı. Ancak çalışanlarına hala bu durum mevcutmuş gibi davranan şirketler, giderek kendilerini daha dezavantajlı bir durumda buluyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: TED | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 13:41:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5323

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Surdoval, et al. Evden Çalışmak, Neden Standart Bir Uygulama Olmalıdır?. (2 Şubat 2018). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5323
Surdoval, A., Birinci, F., Bakırcı, Ç. M. (2018, February 02). Evden Çalışmak, Neden Standart Bir Uygulama Olmalıdır?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/5323
A. Surdoval, et al. “Evden Çalışmak, Neden Standart Bir Uygulama Olmalıdır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Fatih Birinci, Evrim Ağacı, 02 Feb. 2018, https://evrimagaci.org/s/5323.
Surdoval, Ari. Birinci, Fatih. Bakırcı, Çağrı Mert. “Evden Çalışmak, Neden Standart Bir Uygulama Olmalıdır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Fatih Birinci. Evrim Ağacı, February 02, 2018. https://evrimagaci.org/s/5323.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close