Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Denizanaları Ne İşe Yarar ve Ekosistem İçin Neden Önemlidir?

6 dakika
62,671
Denizanaları Ne İşe Yarar ve Ekosistem İçin Neden Önemlidir?
Tüm Reklamları Kapat

İnsanların çoğu denizanalarını sevmez. Sokup zehirlemelerinden korkar, cıvık yapılarından nefret eder ve var oluşlarında da pek bir fayda göremezler. Tıpkı yabanarıları gibi, pek çok kişi onlarsız bir dünyanın daha güzel olacağına inanır. Fakat bu, dünyada insanlardan çok daha uzun süredir var olmuş, dinozorlar ve trilobitler gibi muazzam çeşitlilikteki hayvanların yok oluşundan sağ çıkmış kadim bir soy için gerçekten doğru bir görüş mü?

Denizanalarının çoğunun türünün zehri, yüzücüler tarafından fark edilemeyecek kadar hafiftir; ancak buna rağmen insanlar, denizanalarının birçoğunun tehlikeli olduğunu sanırlar. Elbette "kutu denizanası" olarak bilinen türün potansiyel olarak ölümcül olduğunu söylemek gerek; fakat bu canlılar, bizim kıyılarımızın çok uzağında yaşarlar. Düzenli olarak kıyılarımızı işgal eden pusula denizanası veya ay denizanası gibi türlerin zehri, ciltte orta derece tahrişten fazla bir etkiye neden olmaz.

Kutu Denizanası
Kutu Denizanası
Pinterest

Elbette ünlü aslan yelesi denizanasının sokmasının gerçekten acı verici olduğu doğrudur, ama yine de Arthur Conan Doyle'un aynı isimli öyküsünde olduğu gibi, bunun ölümcül olması neredeyse imkansızdır. Ayrıca gerçek bir denizanası olmayıp bir hidroit kolonisinden oluşan "Portekizli savaşçı denizanası" da ciddi zararlar verebilir, fakat bu tür de kıyılarda kısmen nadiren görülür.

Tüm Reklamları Kapat

Farklı hayvanlara karşı tutumumuzu incelediğimizde, kaçınılmaz bir şekilde, onların bize ne sunduğuna bağlı olarak tutumumuzu belirlediğimizi görürüz. Örneğin arılar çiçeklerimizi tozlaştırır ve bize bal verir. İğnelerinin acıtması ve bizi soktuklarında anafilaktik şoka girebilecek olmamıza rağmen, arıları “iyi” olarak görürüz. Kaplanlar da saldırgan yırtıcılar olmalarına ve nadiren bizim için tehdit oluşturabilmelerine rağmen, koruma altına aldığımız türlerdendir. Öte yandan sülükler ve sümüklü böceklerin, yani bahçıvanların baş düşmanlarının, nadiren bize yemek olmak dışında pek faydasını görmeyiz ve dolayısıyla bu hayvanları etrafımızda istemeyiz.

Unuttuğumuz şey, küçük ya da büyük bütün hayvanların istenen veya istenmeyen özelliklerin bir karışımına sahip olduğu, kimilerinin de bize az veya çok zarar verebileceğidir. Denizanaları da aynen böyledir.

O halde denizanalarının faydalı özelliklerinden bazılarını sıralayalım.

Denizanalarının Faydalı Özellikleri Nelerdir?

Besin Kaynağı

Öncelikle, denizanaları birer besin kaynağıdır. Derisırtlı deniz kaplumbağaları, penguenler ve bazı balık türleri denizanasıyla beslenir. Kimi denizanaları diğer denizanaları tarafından yenir. Hatta özellikle Güneydoğu Asya’dan olmak üzere insanlar için de lezzet kaynağıdırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Çin, Japonya ve Vietnam’da denizanaları çiftliklerde yetiştirilir, dokunaçları ayıklanarak restoranlara satılırlar. Kaliteleri dokularına göre belirlenen denizanaları, yüzyıllardır insanlar tarafından fazlasıyla tüketilmektedir. Şimdilerde ise Batı Avrupa’da bile dondurmadan krakere kadar geniş bir gıda yelpazesinin işlenmesinde kullanılmaktalar.

Denizanası Salatası
Denizanası Salatası
Sumptuous Flavours

Anafilaksinin Keşfi

Fakat denizanalarına puan kazandıracak asıl özellikleri, bilime yaptıkları katkıları. Örneğin anafilaksinin keşfini Physalia, bildiğimiz ismiyle "Portekizli savaşçı denizanası" üzerinde yapılan deneylere borçluyuz. Araştırmayı yürüten Charles Richet, keşfi sonucunda Nobel Ödülü aldı.

Yeşil Flüoraesan Proteini

Bir başka Nobel Ödülü ise Osamu Shimomura, Martin Chalfie ve Roger Tsien arasında paylaştırıldı. Araştırmacılar, kristal denizanasından yeşil flüoresan proteini denen floresan bir maddeyi özütleyerek, biyomedikal alanında devrim yaratmışlardı. Bu denizanası türünün çanının kenarlarından noktalar halinde yeşil ışık yaydığı bilinen bir şeydi. Başta mavi olan ışık, akuorin denen bir molekülden gelir ve yeşil flüoresan proteini tarafından emilir; buradansa yeşil ışık olarak yayılır. Bu olaydan sorumlu gen dizilimlerinin ortaya çıkarılmasıyla yeşil flüoresan proteinini hayvan hücrelerine de eklemenin mümkün olduğu kanıtlandı.

Bu protein; ışık yayma özelliği sayesinde virüslerin, bakterilerin ve embriyonik hücrelerin hayvansal dokularda bölünüp yayılmasını takip etmeye olanak sağladı. Ayrıca tümör yayılımı ve sinir sisteminin gelişimini anlama konusunda da büyük potansiyel taşıyor. Flüoresan farelerden yeşil zebra balığı nöronlarına kadar, çalışmanın mümkün kaldığı sonuçlar muhteşem.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Yeşil parlayan denizanaları
Yeşil parlayan denizanaları
Pinterest

Rejenerasyon Becerisi ve Ölümsüzlük

Denizanalarının bir başka hayret verici özelliği ise rejenerasyon, yani kendilerini yenileme özellikleri. Turritopsis dohrnii adlı bir tür vardır ki, bu hayvan, rejenerasyon becerisini yaşlanma sürecini tersine çevirmeye kadar götürebilir. Ölümsüz denizanası olarak bilinen bu tür, zarar gördüğünde dokunaçlarını içine çekerek tostoparlak olur ve kökler geliştirerek polip formuna geçer. Böylece hayat döngüsüne baştan başlamış olur.

Öyleyse bu ufak yaratık, ölümsüzlüğün sırrını saklıyor olabilir mi? Kendisi veya ona yakın türler bizim hasarlı doku tamiri konusunda bildiklerimizi ileri taşıyabilir mi? Bunun cevabını geleceğin araştırmaları verecek.

Mikroyerçekimi

Mikro yerçekiminin insan vücudu üzerindeki etkilerini anlamamızı sağlayan canlıların da denizanaları olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Konuyu araştırmak üzere birkaç yüz kadar erginliğe ulaşmamış ay denizanası uzaya gönderilerek, ağırlıksız olmanın vücutlarındaki yer çekimi sensörlerindeki etkisi incelendi. Bu sensörler, tıpkı insan kulağındakiler gibi kalsiyum içerir.

Denizanasının içinde dönen kalsiyum kristallerinin normal gelişimlerini tamamlayamadığı gözlendi. Bu sonuç, uzay istasyonunun ağırlıksız ortamında aylarını geçirecek olan astronotlar için de potansiyel bir soruna işaret ediyor. Denizanaları üzerinde yapılacak deneyler, sorunumuza bir çözüm sağlayabilir.

Fun Facts for Kids

Tıbbi Kullanım Alanları

Elbette ki ortalıkta her zaman denizanası özütlerinin artriti iyileştirmek, hafızayı güçlendirmek gibi çeşitli faydaları olduğuna dair abartılı söylemler dolaşır. Bu tip vaatlerin çoğu maalesef ki doğru değil. Yine de aralarında gelecek vaat eden biri var: Denizanalarından elde edilen kolajen özütleri.

Fıçı denizanasından özütlenen kolajenlerden yapılan pansumanların ülser (insanı takatsiz bırakan bir mide hastalığı) yaralarının iyileşme hızını arttırdığı gözlemlendi.

Tüm Reklamları Kapat

Denizanasının ürettiği zehir, paradoksal olarak deniz salyangozu zehrinden elde edilen konopeptidlere benzer şekilde ağrı kesici ilaç üretiminde kullanılabilir. Bu da halihazırda devam eden bir araştırma.

Dengeleyici Bir Unsur

Son olarak, okyanus şartlarının kötüye gidip balık miktarı azaldığında denizanalarının sayılarının arttığını biliyoruz. Hatta çoğu zaman insanların kirlettiği suları tertemiz yaparlar. Bozulmuş okyanus ekosistemlerinde en çok göze çarpacak şey, denizanası kümeleridir. İklim değişikliğinin göstergesi olmalarının yanı sıra, gövdeleri deniz tabanında yüzerken karbonu izole etmeleri sayesinde sera gazlarının toplandığı bir bataklık oluşturabildikleri de gösterildi.

Sonuç

Umuyoruz ki bu noktaya kadar denizanalarının o kadar da kötü olmadığına ikna olmuşsunuzdur. Bütün bunların dışında sanatçılara, heykeltıraşlara, tasarımcı ve mimarlara nasıl ilham kaynağı olduklarını anlatmaya gerek bile yok!

Tüm Reklamları Kapat

Akvaryuma bir sonraki gidişinizde bir süreliğine durup bu yaratıkların büyülü güzelliğini, ritmik hareketlerinin zarafetini ve sergiledikleri renk ve şekil çeşitliliğini hayranlıkla izleyin.

Ne başları ne de karmaşık sinir sistemleri olduğu halde, bu kadim canlılar bizlerde merak uyandırıyor ve hem dünyayı hem de kendimizi daha iyi anlamamıza olanak tanıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
59
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 32
  • Merak Uyandırıcı! 21
  • İnanılmaz 20
  • Muhteşem! 11
  • Umut Verici! 8
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Focus | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:57:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9398

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Williams, et al. Denizanaları Ne İşe Yarar ve Ekosistem İçin Neden Önemlidir?. (4 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9398
Williams, P., Tek, N., Bakırcı, Ç. M. (2020, October 04). Denizanaları Ne İşe Yarar ve Ekosistem İçin Neden Önemlidir?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9398
P. Williams, et al. “Denizanaları Ne İşe Yarar ve Ekosistem İçin Neden Önemlidir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Nilüfer Tek, Evrim Ağacı, 04 Oct. 2020, https://evrimagaci.org/s/9398.
Williams, Peter. Tek, Nilüfer. Bakırcı, Çağrı Mert. “Denizanaları Ne İşe Yarar ve Ekosistem İçin Neden Önemlidir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Nilüfer Tek. Evrim Ağacı, October 04, 2020. https://evrimagaci.org/s/9398.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close