Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Midye Ming: Bilim İnsanları, Dünya'nın Yaşayan En Yaşlı Hayvanını Buldu; Sonra da Yanlışlıkla Öldürdü!

Midye Ming: Bilim İnsanları, Dünya'nın Yaşayan En Yaşlı Hayvanını Buldu; Sonra da Yanlışlıkla Öldürdü!
2 dakika
13,364
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bangor Üniversitesi araştırmacıları dünyanın en yaşlı hayvanını belirledi: 507 yaşında, Ming adı verilen bir kabuklu yumuşakca. Ne yazık ki sayısız savaş yaşamış, bunca moda değişimi görmüş Ming, araştırma sürecinden sağ çıkamadı: Bilim insanları, yaşını anlamak için içini açmaya çalışmasıyla hayatını kaybetti.

Ming 2006’da İzlanda’ya yapılan bir araştırmanın sırasında tespit edildi. Araştırmacılar yaşından ya da öneminden habersiz, hayvanın yaşını içindeki halkaları sayarak tespit etmek için açtıkları sırada yanlışlıkla onu öldürdüler. O zamanlar bilim insanları Ming’in yaşını 405 olarak tespit etmiş fakat yeni çalışmalar Ming’in yaşının gerçekte 507 olduğunu gösterdi.

Bu tutarsızlık sayım yöntemlerinin farkından kaynaklandı. Bilim insanları deniz midyelerinin yaşına kabuğunun içindeki halkaların sayılmasıyla ulaşıldığını saptamışlardı. Uzun zamandır en doğru sonuca kabuğun içinde ligamentler tarafından korunan kısımdaki halkaları sayarak ulaşıldığını varsayıyorlardı. Ancak Ming çok yaşlı olduğu için bu halkalar milimetrik alanlara sıkışmıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları daha doğru bir sonuca ulaşmak için dıştaki halkaları saymaya karar verdiler ve karbon-14 testi de bu sonucu doğruladı. Bilim insanları aynı zamanda iklim değişikliklerini halkalardaki kanıtlarda ve Ming’in yaşamı boyunca değişik zamanlarda görülen okyanus suyu sıcaklıklarını da halkalara gömülmüş oksijen izotoplarını kullanarak gözlemlediler. 

Deniz midyesi ihmal edilebilir yaşlanma gösterir. Bu durum, güç, hareketlilik ya da üreme becerileri gibi hayatta kalma özelliklerinde ölçülebilir bir azalma göstermemek olarak tanımlanır. Deniz midyeleri insanlardan yaklaşık beş kat daha uzun süre yaşar.

Peki Ming’in doğduğu sıralarda, 1499’da neler oluyordu? Ming adını o zamanlar Çin’i yöneten hanedanlık olan Ming Hanedanlığından almıştır. Christopher Columbus Amerika’yı daha yeni keşfetmişti. Ispanyol Engizisyonu sürüyordu. Leonardo da Vinci, Mona Lisa’yı çizmeye başlamak üzereydi. Yani Ming’in ilk doğum gününü "Instagramlayacak" kimse yoktu. Paul Butler, ScienceNordic’e şöyle diyor:

Haber medyaya düşünce, midyenin ölümünden dolayı kızgın olan insanlar tarafından arandık. Fakat midyenin o kadar yaşlı olduğunu çok geç olmadan anlayamamıştık.

Ayrıca rakamların Ming’in o kadar da istisna olmadığını gösterdiğini de belirtti.

İzlanda seferimiz sırasında toplam 200 midye yakaladık. Unutmamak gerek ki her yıl binlerce midye ticari sebeplerle yakalanıyor. Yani bazı balıkçıların bizim yakaladığımız kadar hatta bizimkinden daha yaşlı midye yakalamış olma olasılığı çok yüksek.

ScieneNordic “hayvan” tanımına bağlı olarak Ming’in en yaşlı hayvan olmayabileceğini de belirtiyor. Cam sünger’in (Hexactinellida) 15bin yaşına eriştiği, hatta bazılarının 23 bin yaşında olduğu düşünülüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 23
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Üzücü! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 2
  • Korkutucu! 2
  • Muhteşem! 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Yahoo | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 23:12:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1763

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Süt
Yıl
Ay Görevleri
Olumsuz
Korku
Dişler
Nöron
Gün
Balina
Yok Oluş
Teleskop
Hayvanlar Alemi
Ağız
Görme
Venüs
Kimyasal Evrim
Nadir
Teori
İnsanlar
Elementler
Çeviri
Balıklar
Geometri
İnsan Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Busbee, et al. Midye Ming: Bilim İnsanları, Dünya'nın Yaşayan En Yaşlı Hayvanını Buldu; Sonra da Yanlışlıkla Öldürdü!. (8 Aralık 2013). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1763
Busbee, J., Dursunkaya, B., Bakırcı, Ç. M. (2013, December 08). Midye Ming: Bilim İnsanları, Dünya'nın Yaşayan En Yaşlı Hayvanını Buldu; Sonra da Yanlışlıkla Öldürdü!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1763
J. Busbee, et al. “Midye Ming: Bilim İnsanları, Dünya'nın Yaşayan En Yaşlı Hayvanını Buldu; Sonra da Yanlışlıkla Öldürdü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Dursunkaya, Evrim Ağacı, 08 Dec. 2013, https://evrimagaci.org/s/1763.
Busbee, Jay. Dursunkaya, Beril. Bakırcı, Çağrı Mert. “Midye Ming: Bilim İnsanları, Dünya'nın Yaşayan En Yaşlı Hayvanını Buldu; Sonra da Yanlışlıkla Öldürdü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Dursunkaya. Evrim Ağacı, December 08, 2013. https://evrimagaci.org/s/1763.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close