Zebra Balığı Alzheimer ile Nasıl Savaşıyor? Bu Savaş, Bize Ne Öğretebilir?
Alzheimer Durumunda Sinirlerin Yenilenebilmesinin Altında Yatan Mekanizmayı, "Mutluluk Hormonu" da Denen Serotonin Düzenliyor!
Birçok insanın korkulu rüyası olan Alzheimer, dünya üzerinde 40 milyonu aşkın insanda görülen amansız bir hastalıktır. 2050 yılında Alzheimer hastalarının 150 milyona yükselmesi beklenirken maalesef henüz tedavisi bulunmayan bu hastalıkla ilgili yapılan çalışmalar da doğal olarak hız kazanıyor.
Hastalığın varlığı 1907 yılından beri biliniyor. 1980’lerden itibaren de Alzheimer’a yol açtığı düşünülen moleküler etkenler keşfedilmeye başlandı. Örneğin sinir hücrelerinin ölmesine yol açan amiloid proteini, hücrelerin şekillerini kaybetmelerini sağlayan TAU proteini, bu hastalığa yatkınlığı sağlayan apoE4 geni ve bağışıklık sisteminin etkisini bozan Trem2 mutasyonu gibi birçok faktörün Alzheimer’da etkili olduğunu artık biliyoruz.
Fakat yine de yüzlerce klinik deneme ve ilaç geliştirme çalışması başarısızlıkla sonuçlanıyor. Halihazırda üzerine 600’den fazla klinik deneme yapılan Alzheimer için klasik yollar başarılı olamadığından, farklı ve denenmemiş bilimsel metotlar ve bilgi üretim sistemleri geliştirmek her gün bir öncekinden daha fazla önem taşıyor.
Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi (DZNE)’de bulunan ve yedi farklı ülkeden araştırmacılardan oluşan araştırma grubumuz da Alzheimer konusuna farklı bir yerden bakan laboratuvarlardan birisi. Alışılmadık bir model ile çalışıyoruz: zebra balığı. Bu balığın oldukça yüksek derecede doku yenileme kapasitesi var. Herhangi bir dokusu zedelendiğinde yerine yenisini yapabiliyor. Bunu yaparken de kök hücre denen özelleşmiş hücreleri kullanarak gerekli dokuyu yeniden yaratıyor.
Yıllar içindeki çalışmalarımızda balık beyninin kendisini yenileyebildiğini ve bu özelliğini Alzheimer durumunda da sinir sistemi kök hücrelerini etkin hale getirerek gösterdiğini açığa çıkartmıştık. Bu önemli bir bilgi çünkü Alzheimer durumunda beynimizde sinir hücrelerimiz ortadan kalkıyor ve yerine yenileri gelmiyor. Bu süreç uzun yıllar devam ettikçe hastalığın artık önlenemez aşamalarına geliyoruz.
Peki eğer beynimizi yenileyebilseydik ne olurdu? Ya da biz beynimizi neden yenileyemiyoruz? İşte bu iki sorunun yanıtını bulmak için zebra balığı eşsiz bir fırsat sunuyor. Eğer balık beyninin kendisini nasıl yenilediğini bulabilirsek, belki insan sinir hücrelerini de yenilemenin yollarını bulabiliriz diye düşünüyoruz. Alzheimer alanına başka bir yerden, evrimsel bir pencereden bakıyoruz.
Balık beyni Alzheimer durumunda kendini yenileyebiliyordu ancak bunun mekanizmalarını bilmiyorduk. Bu hafta PLoS Biology dergisinde yayımlanan ve araştırma grubumuzun üyesi Prabesh Bhattarai’nin birinci yazarı olduğu çalışmamızda bu bilinmezliği biraz aydınlattık. Sonuçlarımıza göre, Alzheimer patolojisini yaratan amiloid molekülü, balık beyninde karmaşık bir hücresel etkileşiminin sonucunda, çeşitli moleküler programları değiştirerek yeni sinir hücresi üretimini sağlıyor. Yetişkin balığın beyninde oluşturduğumuz Alzheimer patolojisinden sonra her bir beyin hücresinin içinde aktif olan genleri bulduğumuz bir te hücre dizilemesi (İng: "single cell sequencing") çalışması yaptık. Yapay zeka ve moleküler teknikleri birleştirerek, hangi hücrelerin birbirleriyle etkileştiğini inceledik. Bu etkileşimlerden hangilerinin Alzheimer durumunda değiştiğini ve bu değişimin de yeni hücre yapımıyla ilişkili olup olmadığını araştırdık. Elde ettiğimiz sonuçlar oldukça ilginç.
Sinir hücrelerinin birbirleriyle iletişim için kullandığı birçok madde var ve bu maddeler nörotransmitter olarak adlandırılır. Bunlardan bir tanesi mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin. Bu maddeyi üreten sinirlere ise serotonerjik hücreler deniyor. Alzheimer durumunda balık beyninde sinirlerin serotonin üretimini durdurduğunu gördük. Bunun da Alzheimer patolojisine tepki olarak ortaya çıkan bir bağışıklık sistemi maddesinin (Interleukin-4 adlı proteinin) etkinliği sonucunda gerçekleştiğini keşfettik. Interleukin-4, serotonerjik hücrelerde bu maddeyi üreten enzimleri baskılayarak ortamdaki serotonin seviyesini düşürüyor. Sağlıklı balık beyinlerinde, serotoninin başka bir hücre tipini doğrudan etkilediğini gözlemledik.
Bu hücrelerin yüzeyinde serotonin için almaçlar bulunuyor ve hücreler özel bazı moleküler mekanizmaları başlatıyorlar. Balık beyninde, serotonin azaldığında, BDNF denen bir proteinin arttığını ve salgılandığını gördük. Bu protein, sinir hücrelerinin gelişmesi ve ortama adapte olması için gereken çok önemli bir madde. Ancak sinir hücresi üretilmesi için gerektiği daha önce gösterilmemişti. Çalışmalarımız sonucunda balık beynindeki kök hücrelerin BDNF molekülü ile etkin hale geldiğini ve yeni sinir hücresi yapmaya başladıklarını bulduk. Balık beynine serotonin enjekte ettiğimizde ise sinir hücresi yapımının azaldığını gözlemledik. Yani Alzheimer durumunda serotonin seviyesinin düşmesi ve BDNF seviyesinin artması yeni sinir hücresi üretimini tetiklemekteydi.
Bir sonraki sorumuz elbette memeli beyinlerinde bu mekanizmanın olup olmadığıydı. Fare beyinlerindeki Alzheimer modelini incelediğimizde BDNF’nin memeli beyinlerinde kök hücre çoğalmasına yol açmadığı, yeni sinir hücresi üretimine yardımcı olmadığını bulduk. Daha önceki başka yayınlarda da bunu destekleyen sonuçlar mevcuttu ve bu bize şunu söyledi: Evrimsel olarak serotonin ve BDNF zebra balığında sinir sistemi yenilenmesine yol açarken memelilerde bunu gerçekleştiremiyor. Bu belki de evrimsel olarak yaşanan değişimlerin, moleküler düzeyde sinir hücreleri ve kök hücrelerin etkileşim mekanizmalarını değiştirdiği ve bu değişimin de bir şekilde rejeneratif kapasitenin azalmasına yol açtığı anlamına gelebilir.
Alzheimer durumunda ise kendini yenileyemeyen bir beyin yaratan evrimsel süreçler, belki de hastalığın bu denli çözülemez olmasını da beraberinde getirmiştir. Evrimsel sürecin neden böyle işlediği ve belli müdahalelerle insan beyninin de sinir hücresi üretip üretemeyeceği sorularının yanıtları şu anda gizemini korusa da ileride hem bizim hem de diğer araştırma gruplarının çalışmalarıyla bu soruları yanıtlayabileceğimizi düşünüyoruz.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Sonuç olarak, zebra balığı bize öğretebilir! Alzheimer tedavisi için bulunamayan çözüm, belki de hiç beklemediğimiz bir canlıdan, zebra balığından bize gelecek. Beynimizi yenilemenin yollarını bize öğretme şansı olan bu küçük omurgalı canlı, büyük bir araştırma alanı açmış durumda. Zamanla bu canlının gizemleri ve bize sağlayacağı tıbbi bilgiler hızla ortaya çıkacak.
Not: Laboratuvarımızı web sitelerimizden (KızılLab ve DZNE) ve sosyal medyadan (Twitter ve Facebook) takip edebilirsiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 15
- 11
- 7
- 7
- 5
- 4
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- P. Bhattarai, et al. (2020). Neuron-Glia Interaction Through Serotonin-Bdnf-Ngfr Axis Enables Regenerative Neurogenesis In Alzheimer’s Model Of Adult Zebrafish Brain. PLOS Biology. | Arşiv Bağlantısı
- P. Bhattarai, et al. (2017). Modeling Amyloid-Β42 Toxicity And Neurodegeneration In Adult Zebrafish Brain. Journal of Visualized Experiments. | Arşiv Bağlantısı
- P. Bhattarai, et al. (2016). Il4/Stat6 Signaling Activates Neural Stem Cell Proliferation And Neurogenesis Upon Amyloid-Β42 Aggregation In Adult Zebrafish Brain. Cell Reports. | Arşiv Bağlantısı
- M. İ. Coşacak, et al. (2020). Alzheimer’s Disease, Neural Stem Cells And Neurogenesis: Cellular Phase At Single-Cell Level. Neural Regeneration Research. | Arşiv Bağlantısı
- M. İ. Coşacak, et al. (2020). Single-Cell Transcriptomics Analyses Of Neural Stem Cell Heterogeneity And Contextual Plasticity In A Zebrafish Brain Model Of Amyloid Toxicity. Cell Reports. | Arşiv Bağlantısı
- Ç. Kızıl. (2018). Mechanisms Of Pathology-Induced Neural Stem Cell Plasticity And Neural Regeneration In Adult Zebrafish Brain.. Current Pathobiology Reports. | Arşiv Bağlantısı
- Ç. Kızıl. (2018). Is Alzheimer’s Also A Stem Cell Disease? – The Zebrafish Perspective. Frontiers in Cell and Developmental Biology. | Arşiv Bağlantısı
- G. Tincer, et al. (2016). Neural Stem/Progenitor Cells In Alzheimer's Disease. Yale Journal of Biology and Medicine. | Arşiv Bağlantısı
- C. Papadimitriou, et al. (2018). 3D Culture Method For Alzheimer's Disease Modeling Reveals Interleukin-4 Rescues Abeta42-Induced Loss Of Human Neural Stem Cell Plasticity. Developmental Cell. | Arşiv Bağlantısı
- M. İ. Coşacak, et al. (2017). Human Taup301L Overexpression Results In Tau Hyperphosphorylation Without Neurofibrillary Tangles In Adult Zebrafish Brain.. Nature Scientific Reports. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:49:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8187
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.