Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yalan Dedektörleri Nasıl Çalışır? Poligrafları Kandırabilir misiniz?

3 dakika
159
Yalan Dedektörleri Nasıl Çalışır? Poligrafları Kandırabilir misiniz? Polygraph Turkey
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Çoğu insan yalan söylerken strese girer, kalp atışları ve solunumu istemsiz bir şekilde hızlanır. Yalan dedektörleri ya da diğer isimleriyle poligraflar vücuttaki bu değişiklikleri ölçerek teste giren kişinin yalan söyleyip söylemediğini tespit etmeye yarayan aletlerdir.

Teste girmeden önce, kişinin fizyolojik aktivitelerini değerlendirebilmek için vücudunun belirli yerlerine bazı dedektörler yerleştirilir. Örneğin kalp atış hızını ölçebilmek için hastanın üst kolunun etrafına veya solunum hızındaki değişiklikleri kaydedebilmek için göğsüne ve karnına birkaç kablo bağlanabilir.

Teste giren kişinin temel yaşamsal değerlerini tespit edip karşılaştırma yapabilmek için teste başlamadan önce kasıtlı olarak yalan söyleyecekleri sorulara yanıt vermeleri istenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sorular, deneklerin doğru mu yoksa yalan mı söyledikleri konusunda şüphe ve endişe duymalarına neden olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sorular, genellikle soruşturulan suçla aynı genel nitelikteki geçmiş kabahatleri araştırır. Kontrol sorularına bir örnek, "25 yaşından önce, çalıştığınız bir yerden bir şey çaldınız mı?" olabilir. Kontrol soruları uzun bir süreyi kapsayacak şekilde tasarlanmıştır, bu da deneği verilen cevapların doğruluğu konusunda daha da şüpheye düşürebilir.

Eğer kontrol sorularından sonra yöneltilen soruya doğru yanıt vermeyip yalan söylerseniz ve bu sırada ölçülen fizyolojik değerleriniz örneğin kalp atış hızınız kontrol sorularınkinden oldukça yüksekse testi yapan kişi bu farklılığı tespit edip yalan söylediğinizi anlayacaktır.

Yalan Dedektörü Testinde Neler Ölçülür?

Yalan dedektörleri genellikle kişiden birkaç farklı ölçüm alır. Bu ölçümler, yalan söylendiği anlarda yükselen veya azalan değerleri tespit etmeye yöneliktir. Ölçülen değerler şöyle sıralanabilir:

  • Kalp atış hızı,
  • Nefes alıp verme sıklığı,
  • Parmak uçlarında terleme,
  • Tansiyon,
  • Daha sofistike makinelerde beynin manyetik rezonans görüntülenmesi (MRI).
Yalan Dedektörü ölçümleri.
Yalan Dedektörü ölçümleri.
How Stuff Works

Kimler Yalan Dedektörü Testine Giremez?

Teşhis edilmiş sosyopat ve psikopatlar yanıtlarını kontrol edebilecekleri için teste tabii tutulamaz. Epilepsi, sinir hasarı, kalp hastalığı, inme gibi rahatsızlıklar geçirmiş kişilerin teste girmemesi gerektiği belirtilir. Çok yorgun veya hamile olan kişilerin de testi alması önerilmez.

Tüm Reklamları Kapat

Yalan Dedektörleri Ne Kadar Güvenilir?

Yalan dedektörleri hastanın sadece fizyolojik değişikliklerini ölçerken kişinin karakterini göz ardı eder. Oysa bir kişi çok rahat ve sakin bir şekilde yalan söyleyebilirken bir diğer kişi doğruyu söylerken bile çok stresli olabilir. Diğer bir etmense değişimleri tespit edilen fizyolojik değerlerin çok çeşitli nedenler tarafından tetiklenebilmesidir.

Bu ve bunlar gibi nedenler dolayısıyla yalan testleri bir duruşma sırasında kanıt olarak kullanılamaz. Ancak yine de yalan dedektörlerinin %87 gibi yüksek bir oranda işe yaradığı bilinmektedir.

Yalan Dedektörünü Kandırmak Mümkün mü?

Belli koşullarda, yalan söylüyor olsanız bile yalan dedektörlerine yakalanmayabilirsiniz. Aslında yalan dedektörlerini kandırmak için yapılabilecek birkaç şey vardır:

  1. Testi geçebilmek için yapabileceğiniz ilk şey tüm test boyunca üzgün, endişeli, korkmuş ve kafanız karışmış bir halde kalmaktır. Buradaki amaç iç kargaşaya rağmen sakin ve kontrollü görünmektir.
  2. Başta bahsettiğimiz kontrol sorularını yanıtlarken nefes alma sıklığınızı değiştirin. Bir sonraki soruyu yanıtlamadan önce ise normal nefes düzeninize geri dönün.
  3. Soruları yanıtlayan kesin ve net cevaplar verin.
  4. Soruların cevaplarını kısa tutun ve soruları mümkün olduğunca evet ya da hayır şeklinde yanıtlayın.
  5. Testten önce pratik yapın. Birinden size sorular sormasını isteyin ve nefesinizin farklı soru tiplerine göre değişimini inceleyin.
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • İnanılmaz 3
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 10:18:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14944

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close