SÜREKLİ YORGUN HİSSETMENİN 7 SEBEBİ VE ÇÖZÜMÜ | Sürekli Yorgunluk Hali Nasıl Geçer?

- Blog Yazısı
Kendini sürekli yorgun ve bitkin hissediyorsan bunu sebebi çoğunlukla vitamin ya da mineral eksikliği, uyku bozuklukları, bazı hormonel dengesizlikler, haraketsizlik, yeme içme alışkanlıkları gibi fizyolojik sebebpelere bağlansa da bazen psikolojk olabiliyor.
Sürekli Yorgun Hissetmenin 7 Sebebi
1.Anda Kalamamak, Sürekli Geçmişte veya Gelecekte Olmak
Beynin eğer süreki geçmişin pişmanlıklarıyla veya geleceğin kaygılarıyla meşgulse yorgun hissedebilirsin. Eğer zihnin sürekli bu düşüncelerle meşgulse beynin bir süre sonra stresle ilgili kısmı aktive olur ve alarm modunda çalışmaya başlar.
Bununla ilgili ne yapılabilir?
- Meditasyo
- Mindfulness
2.Sorumluluklarımızın Fazlalığı
Herkez her şeyi senden mi bekliyor? Kendini sorumlu hissettiğin insan sayısı kaç? “Bensiz yapamazlar” gibi bir kalıbı çok sık kullanıyor musun?
Bununla ilgili ne yapılabilir?
- Bununla ilgili olarak bu sorumlulukların devredebileceğimiz bazırlarını devretmek
- Bazı şeylere “hayır” diyebilmeyi öğrenmek.
- Biraz bencil olmayı öğrenmek
3.Kaygı Bozukluğu, Panik Atak ya da Depresyon Tanısı
Kaygı bozukluğunda veya panik atakta vücut alarm modunda çalıştığı için ve kasları gerdiği için kişi kendini yorgun hisseder.
Depresyon biraz daha farklıdır. Nitekim depresyondaki yorgunluk dinlenme ile geçmez. Depresyonda olan kişi yorgunluğun yanı sıra; yataktan çıkmayı istememe, anlamsızlık, boşluk, ilgisizlik gibi belitriler hisseder.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Nasıl kurtulunur?
- Gevşeme tekniklerini öğrenmek önemlidir.
4.Mutsuzluk ve öfke duygusunun yoğun yaşanması
Seni mutsuz ve öfkeli yapan şeyler var mı? Bunlar geçici mi yoksa uzun vadeli, daha kalıcı unsurlar mı?
Eğer yaşadığın bu mutsuzluk ve öfke hiç geçmiyorsa, yoğun bir biçimde devam ediyorsa o zaman belki de şöyle bir durmalı ve kendi hayatına bakıp, öfkelenmenin olası nedenleri ya da kendini kötü/ mutsuz hissetmenin olası nedenleri ve çözüm yolları üzerine düşünmelisin. Çünkü aslında duygularımız, örneğin mutsuzluk ya da öfke bize hayatımızda yolunda gitmeyen bazı şeylerle ilgili alarmlar veren rehberlerimizdir.
5.Aşırı Empati Kurma
Bu kişilere “empat” ya da “aşırı hassas” insanlar denir. Eğer böyle bir kişiyseniz, sizi yıpratan veya enerjinizi aşağıya doğru çeken ortamlardan biraz uzak durmaya çalışmak faydalı olabilir. Bu gibi durumlarda izlediğiniz, dinlediğiniz şeyler konusunda biraz daha seçici davranmak ve tekrar şarj olabilmek için kendinize vakit ayrımak faydalı olabilir.
6.Geçmişten Gelen Duygusal Yükeler
Mesela, özellikle de geçmişin yükünü hala omuzlarında hisseden insanlar yoğun bir şekilde sırt ağrısı ya da kamburluk durumu görebiliriz.
Çoğu zaman hissettiğimiz ağrıların, yaşadığımız fizyolojik problemlerin altında psikolojik bir takım problemler olabiliyor.
7.Zihnimize yeterli vakit ayırmamak
Hergün kendizie 10 dakika ayırın ve zihninizi arındırın.
- Bu süreçte ister nefes egzersizi yapın (sufi nefes egzersizi video)
- Minffulness/ Meditasyon
- Hayal kurma
- Hobi ile igilenmek
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/05/2025 08:47:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16186
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.