Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Roy Kerr ve Dönen Kara Delik Çözümünün Hikayesi | Prof. Dr. Bayram Tekin

4 dakika
90
Roy Kerr ve Dönen Kara Delik Çözümünün Hikayesi | Prof. Dr. Bayram Tekin Prospect Magazine
  • Blog Yazısı
Roy P. Kerr
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Galaksimizin Merkezindeki Kara Delik (Sagittarius A*)

Galaksimizin merkezinde bir kara delik var, çevresindeki plazma formundaki yüklü parçacıkları ivmelendirerek radyo yayını yapıyor. Bu yayında çok ciddi bir şeyler söylemiyor, sadece çevresini, kütlesini, dönmesinin bilgisini evrene yayıyor.

Tabi yaydığı sinyali dinleyebilmemiz için bir antene, bir radyoya ihtiyacımız var. Bu radyonun alıcısının büyüklüğü yaklaşık Dünya büyüklüğünde olmalı ki sinyali doğru duyalım. Gerçi kulaklarımızla duyarak pek bir şey anlamıyoruz bu sinyalden, o yüzden gelen sinyali görüntüye, resime, fotoğrafa dönüştürmek ve gözümüzle bakmak daha makul.

2022 Mayıs ayında bu yapıldı. Evet orada dönen bir kara delik var, mesajı aldık. Ama bu görüntüden çok daha önce, teori gözü ile biz bu delikleri görmüştük.

Tüm Reklamları Kapat

İşte onun hikayesi kısaca şöyle:

Roy Kerr 29 yaşındayken, 1963 yılında Dallas'daki 1. Texas Relativistik Astrofizik konferansına katıldı. Kendisine 10 dakika konuşabilmesi için süre verildi. Konuşma sırası ona geldiğinde, salon büyük ölçüde boşalmış, geriye kalanlar kendi aralarında sohbete dalmışlardı. Ama aralarında bir kişi gözünü 4 açmıştı. Meşhur fizikçi Papapetrou, salondaki vurdum duymazlığa kızmış ve Kerr'in sunumu bitince, herkesi ayağa kaldırıp konuşmacıyı alkışlamaya davet etmişti. Ama pek istediği olmadı. Papapetrou "Ömrümün 35 senesini bu problemi çözmeye harcadım ama çözemedim, şimdi Roy Kerr çözdü" demiştir.

Problem nedir, çözüm nedir?

Malum, Einstein denklemlerini Kasım 1915 yılında yayınladıktan kısa bir süre sonra, Schwarzschild , dönmeyen bir yıldızın oluşturduğu kütleçekim alanını bir çözüm olarak buldu. Hatta, anlaşılması 50 yıl sonra olsa da, aslında sadece kütlesi olan bir kara delik çözümünü buldu.

Tabi ki , gökyüzündeki cisimlerin dönmeleri var.

Tüm Reklamları Kapat

Dönen bir yıldızın oluşturduğu kütle çekim alanı nedir?

Newton için , dönen ile dönmeyenin çok ciddi bir farkı yok.

Einstein dahil pek çok insan hemen dönen cisimlerin kütleçekim alanı hesabına giriştiler. (Aslında tarihsel olarak daha dikkatli olursak, Einstein arkadaşı Besso ile birlikte henüz relativitenin tam denklemleri yokken, ama eş-değerlik ilkesi biliniyorken, 1913 yılında dönen cisimlerle ilgili uzun bir çalışma yaptılar, ama yayınlamadılar.)

1917, 1918 yıllarında Lense ve Thirring kolay bir hesapla, hafif dönen cisimlerin uzağındaki kütleçekim alanını basit bir yaklaşımla buldular. Buldukları çözüm tam çözüm değildi, dolayısıyla, dönen cisime yaklaştıkça, hatalı bir sonuç veriyordu. Ama dünya ve güneş gibi cisimlerin dışındaki alan için oldukça faydalı bir yaklaşımdı.

Kısa bir süre sonra tam çözümün bulunacağı düşüncesi hakimdi; ancak öyle olmadı. Denklemler çok karışık kısmi diferansiyel denklemler ve simetri azaldıkça çözüm zorlaşıyor. 1954 yılında önemli bir gelişme oldu: Petrov doktora tezinde mümkün olan kütleçekim alanlarını uzayın eğrilik tensörü (Riemann tensörü) cinsinden sınıflandırdı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Kabaca şöyle: Riemann tensörü uzayda nasıl değişiyor ona bakarak , o uzayda gravitasyon dalgası mı var, yoksa orada bir kompakt nesne (yıldız, kara delik) mi var, belirlemek mümkün. Bilinen bir örnek olarak şunu verebiliriz, bir yerde elektrik alan 1/r2 şeklinde azalıyorsa, orada bir elektrik yükü vardır, ama eğer 1/r3 olarak azalıyorsa orada bir elektrik dipole vardır. Daha hızlı azalıyorsa çoklu-pollar vardır. Elektrik alan için yaptığımız bu sınıflandırmayı, sistematik olarak uzay-zaman eğriliği için de yapmak mümkün. Bu sınıflandırmaya Petrov sınıflandırması, ya da Riemann tensörün cebirsel sınıflandırması diyoruz.

Petrov gerçekten bir çığır açtı (bazı eksik ve hatalarını Penrose sonradan tamamladı). Petrov'un bu sınıflandırması sonucunda ilk defa, daha önce bir türlü yapılamayan, kütle-çekim dalgasının uzayzaman olarak karşılığı bulundu. Yani hangi uzayzamanlara biz kütleçekim dalgası diyoruz, bunu anladık.

Gelelim Kerr'in keşfine. Kerr, Petrov'un yaptığı işleri anlamaya çalışırken , D-tipi dediğimiz sınıfın özel bir halinde (eksenel simetri durumu) bir eksik olduğunu anladı. Ve kendince, o tipe bir örnek çözüm buldu. Bulduğu aslında dönen, kütlesi olan kara delik çözümü idi ama ilk başta pek farkına varamadı. Kısa bir süre içinde, bu çözümün fiziksel karşılığı anlaşıldı. Belki daha da önemlisi, çözüm tekti, yani dönen ve kütlesi olan kara delik için başka bir çözüm yoktu.

Evrendeki bütün dönen kara delikler (izole varsayıldıklarında) Kerr çözümü ile tam olarak ifade ediliyorlar.

Dönen kara delik çözümü rölativite teorisinin en güzel konularından birisi. Resimde bu kara deliğin bir kısım özelliklerini görebilirsiniz. En önemli özelliklerinden birisi ergo-bölgesi (ege bölgesi de diyebiliriz). Bu bölgeye girip tekrar dışarı çıkmak mümkün, hatta bu bölgeye düşük enerji ile girip, yüksek enerji ile çıkmak mümkün. Kara deliğin toplam enerjisinin %29'unu bu girip-çıkma işlemi ile "sağmak" mümkün. Garip gelebilir, ama evrendeki en verimli enerji mekanizması (madde-anti madde yok olması hariç) kara deliğin sağılması.

Bu yazı, Prof. Dr. Bayram Tekin hocamızın Facebook paylaşımından alınmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

https://www.facebook.com/share/p/WMm4sfe5TW9k3ivP/

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Bayram Tekin. Galaksimizin Merkezindeki Kara Delik ( Sagittarius A*). (19 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Facebook | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/07/2025 10:54:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18305

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close