REAKTÖRLER
![REAKTÖRLER](https://thumbor.evrimagaci.org/MFia8TD6eBBQu94z8PrSyiL2EFs=/250x0/content%2F25b15d4e-c377-41fa-9250-20eb1f2bdf2e.jpeg)
- Blog Yazısı
Reaktör bir Kimyasal reaksiyonun oluştuğu kaplardır. Laboratuarda ( küçük ölçekli ) veya
kimya sanayinde ( büyük ölçekli ) kimyasal tepkimelerin gerçekleştiği kap veya cihazlara
denir. Reaktörler, cam, çelik, paslanmaz çelik veya özel alaşımlı çeliklerden basınçlı veya
basınçsız olarak yapılırlar.
Kimyasal reaktörleri basit olarak 4 kısma ayırabiliriz,
Kesikli reaktörler
Yarı kesikli reaktörler
Devamlı karıştırmalı reaktörler ( CSTR )
Devamlı Plug – akışlı reaktör. ( PRF )
TANK TİPİ REAKTÖRLER
Bu tip reaktörler genellikle basınçlıdır. Bu tip reaktörlerde basınç ve sıcaklık kontrolü ile reaksiyon şartları istenen değerlerde kontrol edilir. Basınç kontrolü çok hassas olduğu için otomatik basınç kontrol vanaları ile yapılır. Sıcaklık kontrolü kataliz şarj ile yapılır. Bu tip reaktörler karıştırıcılı olup, karıştırıcı reaksiyon sıcaklığının ve karışımın homojen olmasını sağlar. Reaksiyon bozulmasını önler.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Bu tip reaktörler reaksiyonun cinsine bağlı olarak ısıtmalı veya soğutmalı olur. Isıtma veya soğutmayı sağlamak için soğuk su, sıcak su, sıcak hava, buhar ve sıcak yağ kullanılabilinir.
![](https://thumbor.evrimagaci.org/ZznfNt8_ZHwlwq91sZTwmJuIbE0=/825x0/content%2F87a1c55d-5e44-484f-97f3-9387f5f85069.jpeg)
TÜBÜLER REAKTÖRLER
Genellikle tüplerin yanı boruların birbirine eklenmesi ile oluşur. Bu tip reaktörlerde genellikle basınçlar yüksektir. Sıcaklık kontrolü tüplerin dışındaki ceketle yapılır. Ürün verimini artırmak için birkaç kademeden kataliz ilavesi yapılır. Çok hassas basınç ve sıcaklık kontrolü reaksiyon şartlarının aynı değerde kalmasını sağlar. Bu tip reaktörlerde karıştırıcı sistemi yoktur. Basınç farkı ile içeride türbülans ve hareket sayesinde homojen karışım sağlanır.
![](https://thumbor.evrimagaci.org/bNqH7EUnqX90oyVJp3rFQlnb3Qw=/825x0/content%2F15316de2-109d-4a39-8be7-6fcc0aedad21.jpeg)
REAKTÖR TÜRLERİ
Reaktörler, operasyon şekline göre, sıcaklık dağılımına göre, ısı alışverişine göre, faz
sayısına göre, katalist türüne göre ve bağlanma şekline göre sınıflandırılır.
OPERASYON ŞEKLİNE GÖRE REAKTÖRLER
1. KESİKLİ ( Batch ) Reaktörler: Hammaddeler ve katkılar, katalizler doldurulur.
Basınç ve ısı altında belirli bir süre sonra reaksiyon tamamlanarak, ürün oluşur.
![](https://thumbor.evrimagaci.org/Bj3gPbj6EOzcnibN8RUmFr3VXwA=/825x0/content%2F57b3bf7e-8817-412e-817f-200a9f2bb57e.jpeg)
2. SÜREKLİ (continious ) Reaktörler: Hammadde ve katkı maddeleri sisteme sürekli beslenir. Basınç ve ısı kontrolü altında belirli süre sonra reaksiyon ürünleri devamlı alınır.
![](https://thumbor.evrimagaci.org/06xkntbozBxHgM_mC1sAlYqsImg=/825x0/content%2Ff22c643d-435f-4a5e-afd7-1a870ce89ffe.jpeg)
3. YARI KESİKLİ ( Semibatch ) Reaktörler: Hammaddeler ve katkılar, katalizler kesikli olarak beslenir. Basınç ve ısı altında belirli süre içeride reaksiyon ve ürün oluşur ve çıkar. Reaksiyon verimini artırmak için bazen çıkan ürünün belirli bir kısmı sisteme tekrar beslenir.
SICAKLIK DAĞILIMINA GÖRE REAKTÖRLER
1. EŞ ISILI ( isothermal ) REAKRÖLER: Reaktör ceketinin her tarafı aynı sıcaklıkta tutulur.
![](https://thumbor.evrimagaci.org/ylGxyZokJSi04x1uwDaeogeJZdQ=/825x0/content%2F73ab4b30-c48c-438b-a9c2-5942a38bab10.jpeg)
2. FARKLI ISILI (Non isothermal ) REAKTÖRLER: Reaktör ceketinin değişik yerleri farklı sıcaklıklarda tutulur. Reaksiyona uygun belirli sıcaklık görüntüsü oluşturulur.
ISI ALIŞVERİŞİNE GÖRE REAKTÖRLER
1. Adiabatic Reaktörler: Reaktör çok iyi izole edildiği için ısı alışverişi yoktur.
2. Non Adiabatic Reaktörler: Reaktörde ısı alışverişi vardır.
FAZ SAYISINA GÖRE REAKTÖRLER
1. Gaz Fazlı Reaktörler: Reaksiyon gaz fazında gerçekleşir.
2. Sıvı fazlı Reaktörler: Reaksiyon sıvı fazında gerçekleşir.
3. Karışık fazlı reaktörler (Gaz + Sıvı ): Reaksiyon gaz ve sıvı fazında gerçekleşir.
![](https://thumbor.evrimagaci.org/bU6wmMAQOyVz1Qo-FcmSmmMT0VA=/825x0/content%2F5878c402-14c8-4d02-ad0a-eecfe659bfd9.jpeg)
KATALİZ TÜRÜNE GÖRE REAKTÖRLER
1. Homojen Katalitik Reaktörler: Reaksiyonda katalistin homojen dağılımı vardır.
Homojen Sabit Akışlı Katalitik Reaktörler
Homojen Sürekli Karıştırıcılı Katalitik Reaktörler
2. Heterojen Katalitik Reaktörler
Sabit Yataklı Katalitik Reaktörler: Katalist parçaları reaktör içerisinde hareketsizdir.
Hareketli Yataklı Katalitik Reaktör: Katalist parçaları reaktör içinde yavaş bir şekilde hareket eder.
Akışkan Yataklı Katalitik Reaktörler: Reaktör içinde Katalist parçacıkları yüzer vaziyette ve asılı durur.
![](https://thumbor.evrimagaci.org/_p1NSfeV82qykoUrRNbLiZhXNmI=/825x0/content%2F2c461e58-13e8-4e9c-8b46-2994d94d7494.jpeg)
Süspansiyon Yataklı Katalitik Reaktörler: Hammadde, Kataliz ve ürün
reaktör için de yüzer vaziyettedir.
BAĞLAMA ŞEKLİNE GÖRE REAKTÖRLER
1. Seri Bağlı Reaktörler: Reaksiyon kademeli olarak seri bağlı reaktörlerde sıra ile gerçekleşir.
![](https://thumbor.evrimagaci.org/w3mZZjFECX8c35ZCaRUqmWNHpes=/825x0/content%2F3a1e137f-053d-4fc4-b934-7daf7343ecc6.jpeg)
2. Paralel Bağlı Reaktörler: Paralel bağlı Reaktörlerde reaksiyon aynı anda Gerçekleşir. En önemli avantajı kapasite artırımıdır.
![](https://thumbor.evrimagaci.org/UshrQ66cp0C3Z5y52cO5jrnpMS8=/825x0/content%2F6f3eba65-7845-45ea-a8d7-dfa495a65259.jpeg)
SABİT YATAKLI KATALİTİK REAKTÖRLER
Hammadde Reaktör içindeki özel tüplerde veya delikli sac plakalar arasında bulunan katalizin içinden geçerken, reaksiyon oluşur. Kataliz reaksiyonu hızlandırır, verimin artmasında yardımcı olur. Katalizler üretim miktarına göre aktivite kayıp eder. Aktivite kaybı, sıcaklıkla ve verim azalması ile takip edilir.
![](https://thumbor.evrimagaci.org/xrcnjAhqVRuYv1SZyMc3Idl06aE=/825x0/content%2F676bb01c-e9c6-479b-a087-074d2eaebe64.jpeg)
ENTALPİ VE TEPKİME ISISI NEDİR?
Isı kapsamı ya da entalpi, bir maddenin yapısında depoladığı her tür enerjinin toplamıdır. H ile simgelenir. Bir maddenin bir molünde depolanmış enerjiye o maddenin molar entalpisi denir.
Maddelerin entalpileri ölçülemez. Ancak tepkimeye girenlerle ürünler arasındaki fark belirlenir. Kimyasal tepkimelerde, ürünlerin entalpileri toplamı ile girenlerin entalpileri toplamı arasındaki farka, tepkimenin entalpi değişimi ya da tepkime entalpisi adı verilir ve ΔH ile simgelenir. ΔH değerleri - ve + olabilir bu tepkimenin ısı veren veya ısı alan olduğunu belirler.
Termodinamikte ısı ve işin toplamına eşittir. Maddenin fiziksel haline, sıcaklık ve basınca,madde miktarına bağlı olarak değişebilir.
Her kimyasal tepkimede az ya da çok ısı alınır ya da verilir. Sabit basınç altında, kimyasal bir tepkimede açığa çıkan ya da alınan ısıya tepkime entalpisi denir.
KATALİZÖRLER
Bazı katalizörler reaksiyonun hızını yavaşlatır. Bunlara negatif katalizör denir.
Katalizörlerin çoğu reaksiyon hızını artırır ve reaksiyon hızını artıran katalizörlere pozitif katalizör denir.
Çok bilinen katalizörler metalik bileşiklerin ve metallerin tozlarıdır. Katalizörler, bileşik ve reaksiyon tipine bağlı olarak sınıflandırılabilir. Mesela, sülfat asidi, hidrokarbonların izomerizasyonunda, platin, çift bağların hidrojenlendirilmesinde kullanılır. Hayvan ve bitki hücrelerinde bulunan enzimler, hayat için gerekli olan biyokimyevi reaksiyonları katalize ederler.
Kaynak: Öğr. Gör. Dr. DOĞAN EMRE YÜKSEL İşletme Ekipmanları Ders Notu
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/02/2025 06:24:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16809
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.