PYTHON — VERİ TİPLERİ

- Blog Yazısı
Verilerin alabileceği kimlikler vardır. Tüm veriler ya metin tipinde ya aritmetik cebir tipinde ya da mantık cebri tipindedir. Bu verilerden belli düzenlere göre yapılar oluşturulur. Bu oluşturulan yapılara veri yapıları denir. Oluşturulabilecek veri yapıları ise liste, sözlük, demet ve küme’ dir.
Verilerin Tipleri:
String — Integer — Float — Boolean
Verilerin Yapıları:
Liste — Sözlük — Demet — Küme
Verilerin Tipleri:
String:
a = “Dünya üzerinde 7 kıta vardır.”
a Burada değişkendir. Dünya üzerinde 7 kıta vardır. Cümlesi ise değerdir. Değişkenin tipi ‘String’ tir. Karakter dizisidir. Karakterler D ü n y a ü z e r i n d e 7 k ı t a v a r d ı r . cümlesinin karakterleridir. Anlamı metin tipinde değer alır, tutar manasındadır. str() komutu ile herhangi bir değişkenin tipi bu tipe dönüştürülür. Değerler komut parantezlerinin içine yazılır. Örnek:
g = str(11)
g değişkeni 11 tam sayısını tutuyor. Bu yüzden tipi string değil fakat ben str() komutunu kullanarak g değişkenini artık başka bir tipe dönüştürdüm. Bunu type() komutu ile görebiliriz. print(type(g)) emri ile istediğim değişkenin tipini görürüm.
Integer:
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
b = 5
b değişkeni integer tipindedir. Tam sayı değerini tutar. int() komutu ile herhangi bir değişkenin tipi bu tipe dönüştürülür. Örnek:
k = int(“Makineler düşünebilir mi ?”) ==> ‘ValueError’ !
h = bool(“Acıktım.”)
k değişkeninin tipi integer değil. M a k i n e l e r d ü ş ü n e b i l i r m i ? karakter dizisinden oluşan Makineler düşünebilir mi ? metnini tutuyor. int() komutu ile bu karakter dizisini hiçbir aritmetik tipe dönüştüremem. Bu yüzden hata alırım: ‘ValueError’ ! Anlamı değer hatası. Ama mantık cebri tipine dönüştürebilirim. Doğru veya yanlış… Varsayılan olarak her değer true değerindedir. h ismindeki değişkeni bool() komutu ile mantık cebri tipine dönüştürmeyi başardım. print(h) => Çıktı: True
Float:
c = 3.14
c değişkeni float tipindedir. Ondalıklı sayı değerini tutar. Ondalıklı sayı tipine sahiptir. Başka bir tipteki değişkeni bu tipe dönüştürmek için float() komutu kullanılır. Örnek:
p = float(31) ==> Çıktı: 31.0
float() komutu ile tam sayı değeri artık ondalıklı sayı değerine sahip oldu. Boolean tipindeki bir değişken float tipine dönüştürülebilir.
Boolean:
d = true
d değişkeni boolean tipindedir. Mantık cebrinden bir değer tutar. Komutu ise bool()’ dur.
Devamında “VERİLERİN YAPILARI” ndan bahsedeceğim…
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 05:16:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11900
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.