Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞININ 4 TEMEL İLKESİ

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞININ 4 TEMEL İLKESİ
1 dakika
15
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
  1. İlke: Kullanıcıdan veri almak (input)
  2. İlke: Hafıza (değişken)
  3. İlke: İşlemler (fonksiyon)
  4. İlke: Kullanıcıya veri çıktısı sunmak (output)

1. İlke: Kullanıcıdan veri almak (input)

Makineye işlemler yaptırabilmek için ona veriler vermemiz gerekir. Makinenin, üzerinde işlemler yapabileceği, işleyebileceği verileri (malzemeleri) olmalıdır. Bunun için programımızda doğru zamanda, doğru yerde ve doğru şekilde kullanıcıyla ilişki kurulmalıdır.

2. İlke: Hafıza (değişken)

Tüm Reklamları Kapat

Makineye verilen verilerin bir organizasyonu olmalıdır. Bu organizasyon için bir uzay gerekir. Bu uzaya ise “Hafıza / Bellek” denir. İşte bir programcının kesin ve olmazsa olmazı bu uzayı oluşturmaktır. Bu uzay sayesinde veriler makinenin dünyasında yaşar.

3. İlke: İşlemler (fonksiyon)

Makinenin yazılan program doğrultusunda kendisini gerçekleştirdiği yerdir. Yazılan program her ne ise makine bunu harfiyen yerine getirir. Bir programcı elinde her şeyi inşa edebilme, istediği dünyayı/ ürünü oluşturabilme fırsatını tutar. Onun için arkadaşlar ne istediğimizden emin olmalıyız!

Makine dış dünyayla ilişkiye girmiştir. Üzerinde oynayabileceği değişkenler vardır. Bir göreve sahiptir. Artık tümüyle programı çalıştırmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

4. İlke: Kullanıcıya veri çıktısı sunmak (output)

İşte en başından beri mesele şudur: Kullanıcıya bir veri seti sunmak, nihai bir sonuç vermek… Hem makinenin çalışma nedeni hem de bir programcının nihai amacı budur. Tüm o çaba, (bilgisayar, insan, enerji) kaynakları ortaya bir “Ürün” çıktısı sunabilmek içindir. Bir program hatasız bir sonuç ortaya koyabiliyorsa başarılıdır. Makine onu çalıştırabilmiştir. Tüm bunlar bir programcı için şu demektir: “Kaynakları öyle bir ayarladım ki, öyle bir program yazdım ki doğru zamanda, doğru yerde, doğru şekilde makineyi çalıştırabildim! Öyle bir emir silsilesi oluşturdum ki sonuçta makineye bir ‘ürün’ çıkarttırabildim.” Ayrıca işin arka yüzü olarak “Öyle komutlar verdim ki makinemi donanımı harici bir şey yapmaya zorlamadım, programımı çalıştırırken donanımında hiçbir aksaklığa/bozukluğa sebep vermedim. Makinem kendi içinde doğru düzgün çalışabildi. Makinem sağlıklı çalıştı.” demektir.

Burada program son bulur. Makinenin görevi son bulur.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 11:07:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11871

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close