BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞININ 4 TEMEL İLKESİ

- Blog Yazısı
- İlke: Kullanıcıdan veri almak (input)
- İlke: Hafıza (değişken)
- İlke: İşlemler (fonksiyon)
- İlke: Kullanıcıya veri çıktısı sunmak (output)
1. İlke: Kullanıcıdan veri almak (input)
Makineye işlemler yaptırabilmek için ona veriler vermemiz gerekir. Makinenin, üzerinde işlemler yapabileceği, işleyebileceği verileri (malzemeleri) olmalıdır. Bunun için programımızda doğru zamanda, doğru yerde ve doğru şekilde kullanıcıyla ilişki kurulmalıdır.
2. İlke: Hafıza (değişken)
Makineye verilen verilerin bir organizasyonu olmalıdır. Bu organizasyon için bir uzay gerekir. Bu uzaya ise “Hafıza / Bellek” denir. İşte bir programcının kesin ve olmazsa olmazı bu uzayı oluşturmaktır. Bu uzay sayesinde veriler makinenin dünyasında yaşar.
3. İlke: İşlemler (fonksiyon)
Makinenin yazılan program doğrultusunda kendisini gerçekleştirdiği yerdir. Yazılan program her ne ise makine bunu harfiyen yerine getirir. Bir programcı elinde her şeyi inşa edebilme, istediği dünyayı/ ürünü oluşturabilme fırsatını tutar. Onun için arkadaşlar ne istediğimizden emin olmalıyız!
Makine dış dünyayla ilişkiye girmiştir. Üzerinde oynayabileceği değişkenler vardır. Bir göreve sahiptir. Artık tümüyle programı çalıştırmaktadır.
4. İlke: Kullanıcıya veri çıktısı sunmak (output)
İşte en başından beri mesele şudur: Kullanıcıya bir veri seti sunmak, nihai bir sonuç vermek… Hem makinenin çalışma nedeni hem de bir programcının nihai amacı budur. Tüm o çaba, (bilgisayar, insan, enerji) kaynakları ortaya bir “Ürün” çıktısı sunabilmek içindir. Bir program hatasız bir sonuç ortaya koyabiliyorsa başarılıdır. Makine onu çalıştırabilmiştir. Tüm bunlar bir programcı için şu demektir: “Kaynakları öyle bir ayarladım ki, öyle bir program yazdım ki doğru zamanda, doğru yerde, doğru şekilde makineyi çalıştırabildim! Öyle bir emir silsilesi oluşturdum ki sonuçta makineye bir ‘ürün’ çıkarttırabildim.” Ayrıca işin arka yüzü olarak “Öyle komutlar verdim ki makinemi donanımı harici bir şey yapmaya zorlamadım, programımı çalıştırırken donanımında hiçbir aksaklığa/bozukluğa sebep vermedim. Makinem kendi içinde doğru düzgün çalışabildi. Makinem sağlıklı çalıştı.” demektir.
Burada program son bulur. Makinenin görevi son bulur.
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 05:25:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11871
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.