PYTHON — KULLANICIDAN VERİ ALMA

- Blog Yazısı
Bilgisayar programcılığı 4 temel ilkeden oluşur. Tüm programlar bu dört ilkenin komutlarıyla yazılır. (bkz. Bilgisayar Programcılığının 4 Temel İlkesi)
1. İlke: Kullanıcıdan veri almak (input)
Komut:
input()
Kullanıcıdan veri almak için ‘input()’ yazısı aynen yazılır. Sonuna parantez konması zorunludur. Parantezin içine kullanıcıdan veri alırken ne denileceği yazılır.
Örnek:
input(“Kaç yaşındasın ?: ”)
Kullanıcıdan veri alırken denilecek şey kesinlikle iki tane tırnak arasında “” olmalıdır. Kod çalıştırıldığında ekrana İsminiz nedir?: yazısı çıkar. Yani kullanıcı bu yazıyı görür. Kullanıcıdan veri girmesi beklenir.
Not-0: Eğer ki tırnak arasında bir şey yazarsanız bunun ismi STRİNG’ dir. Anlamı metin demektir.
Amacımıza ulaştık. Kullanıcıdan veri aldık. Şimdi ne yapacağız ? Kullanıcıdan aldığımız veriyi bir görelim:
Komut:
print()
Bu komut kullanıcıdan aldığımız veriyi bize gösterecek. Parantez içine yazılan şeyi ekrana yazdırır. Zaten komutun Türkçe çevirisi de yazdırmak, basmak. Yalnız burada bir sorun var. Kullanıcıdan veriyi aldık ama ona bir isim vermedik. Kullanıcıdan aldığımız verinin bir ismi olsun ki bilgisayara git şu ismindeki veriyi print() komutu ile ekrana yaz diyelim:
a = input(“Kaç yaşındasın?: ”)
Ben alacağım veriye a ismini verdim. Bunun için verdiğim isme komutu eşitledim.
Evet, artık kullanıcıdan alacağımız verinin bir ismi var: a. Artık isim verdiğim veri, veri uzayında kaybolmayacak. Veriyi kolayca çağırabileceğim:
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Örnek:
print(a)
Bu komut ekrana daha önce kullanıcıdan aldığımız veriyi basabilecek. Ekrana yazacağı şey kullanıcı ne demişse o olacak. Bu komut ekrana bir şey yazdırma komutu olduğundan ister kullanıcıdan aldığım veriyi yazdırırım ister yaşadığım ülkeyi yazdırırım. Yani istediğim şeyi yazdırırım:
Örnek:
print(“Ben Türkiye’ de yaşıyorum.”)
Not-1: Eğer kullanıcıdan aldığınız veriyi yazdırmak istiyorsanız verinin ismini tırnak “” içinde yazmamalısınız!
Not-2: Eğer ekrana herhangi bir şey yazdırmak istiyorsanız bunu iki tane tırnak “” arasında belirtmelisiniz.
Ben şunu yazdırmak istiyorum: Kullanıcıdan aldığım veri bla bla imiş.
Bunu nasıl yapacağım ? Bunun için de bir komut var:
Komut:
format()
Bu komut bla bla’ nın yerine geçer. Parantez içine bla bla yerine ne yazılacaksa o yazılır ve şöyle kullanılır:
print(“Kullanıcıdan aldığım veri { } imiş. ”.format(a))
Kullanıcıdan aldığım veri tam da belirttiğim yere yani süslü parantezlerin olduğu yere eklenecek. Ben kullanıcıdan veri alıp buna bir isim verdiğimden tırnaksız a yazdım.
Not-3: Komutlar örnekteki gibi parantez içinden birbirine . ile bağlanır, eklenir.
Peki ben kullanıcıdan aldığım veriyi değil de kendi isimlendirdiğim herhangi bir veriyi yazdırabilir miyim ?
b = “Haziran ayının 4. günündeyiz.”
print(b)
Ekrana aynen yazılacak: Haziran ayının 4. günündeyiz.
c = “pi sayısı 3,14”
print(c)
Ekrana aynen yazılacak: pi sayısı 3,14
d = “Saat:” 09.05
print(d)
Ekrana yazılamaz çünkü tırnak içinde olan metin ile sayı iki farklı veridir. Ben ise bir isimlendirme yaptım.
e = 2 + 4
print(e)
Ekrana aynen yazılacak: 6
Buradan anlıyoruz ki aritmetik işlemler yapabiliriz: toplama, çıkarma, çarpma, bölme, üs alma, mod alma…Hem kullanıcıdan aldığımız veriler ile hem de kendi tanımladığımız verilerle. Bu üç komut ve veri isimlendirme ile aklınıza gelen, istediğiniz şeyi yapabilirsiniz.
Tebrikler! Artık birçok şey yapabiliyorsunuz. Programcılığın 1/4 ünü görmüş oldunuz.
Bu içeriğin sözlü anlatımı YouTube’ da!
Kurcalayıp çözemediğiniz bir şey olursa bana 7/24 hiç çekinmeden sorabilirsiniz. Emin olun ki kesin dönerim.
LİNKLER:
Facebook => https://www.facebook.com/profile.php?id=100079920173000
İnstagram => https://www.instagram.com/01yildizmustafa/
Twitter => https://twitter.com/01yildizmustafa
Pinterest => https://tr.pinterest.com/01yildizmustafa/_saved/
Tumblr => https://www.tumblr.com/blog/01yildizmustafa
YouTube => https://www.youtube.com/channel/UCUFs36fegtHPZ6VUGh5gIjQ
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 05:16:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11879
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.