Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Pasif Agresif Davranış Nedir? Pasif Agresif Davranışları Nasıl Tanırsınız?

3 dakika
67
Pasif Agresif Davranış Nedir? Pasif Agresif Davranışları Nasıl Tanırsınız? Pexels
  • Blog Yazısı
Modern hayatın iletişim savaşları eski zamanların cephe savaşları kadar taktik içerebilir.
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Pasif Agresif davranış son zamanlarda sık duyduğumuz kavramlarından biri. Öyle ki çoğumuz pasif agresif kişileri kolayca tanıyabileceğimizi, analiz edebileceğimizi düşünüyoruz. Bazılarımıza dışı şekerle kaplanmış bir düşmanlık ya da uysal bir meydan okuma tekniği gibi gözükse de pasif agresif davranışlar aslında kolaylıkla kafa karıştırıcı bir hal alıp karşısındakine zarar verebilen bir tutum haline gelebiliyor.

Pasif agresif davranış, pasif tutum ile saldırganlık arasında gidip gelen bir tutum değildir. Bundan çok bu iki duygunun şaşırtıcı ve rahatsız edici şekilde bileşiminden oluşan yepyeni bir tutumdur. Gizlenen olumsuz duyguları ifade etmenin maskeli bir yolu olduğu için pasif agresif davranışlar sergileyen bir kişiyle yürütülen ilişkiler kafa karıştırıcı, cesaret kırıcı ve işlevsiz hale gelebilir; uzun vadede pasif saldırganlığa maruz kalmanın yıkıcı etkileri de yaşanabilir.

Pasif agresif davranış; dünyanın her yerinde, tüm kültürlerde ve her sosyoekonomik düzeyde görülür. Temel olarak kişinin olumsuz duygularını doğrudan ifade etmekten korkmasıyla açığa çıkar. Kişi; çevresindekilerin duygularını öğrendiklerinde sevilmeyeceğini, hayatının kötüye gideceğini düşünerek duygularını ifade etmekten kaçınır. Peki bunu nasıl yapar? Pasif agresif davranışın uyarı işaretlerini öğrenmek, kendi tepkilerimizi yönetmede ve kazanılamayan çatışma döngülerine kapılmaktan kaçınmada ilk savunma hattıdır. İşte insanların öfkelerini dolaylı olarak ifade etmek için kullandıkları en yaygın altı davranış:

Tüm Reklamları Kapat

1. Öfkeli Olduğunu Reddetmek

“Kızgın mısın?” diye sorulduğunda pasif agresif kişi bu soruya neredeyse her zaman “hayır” yanıtını verecektir. Öfkeli olma ya da çatışmalı durumlarda kendisini ifade etmek konusunda rahat olmadığı için, bu duyguları inkar eder. Yine de dışa dönük davranışlar, çoğu zaman içlerinde yaşadıklarını ortaya döker.

2. Geri Çekilme ve Somurtma

Öfkeli duygularını açıkça kabul etmek çok rahatsız edici gelse de, pasif agresif kişi gerçek duygularını geri çekilme, somurtma ve sessiz muameleyi kullanma gibi davranışlarla gösterir. Pasif agresif kişiler, saatler boyunca tek kelime etmeden oturarak bir odanın duygusal iklimini kontrol edebilirler.

3. Başkalarının patlamasına neden olmak

Pasif-agresif kişi size nasıl hissettiğini söylemek istemese de, nasıl hissettiğini anlayacağınız durumlar yaratabilir. Pasif-agresif bir kişinin ayırt edici özelliği, içsel olarak deneyimledikleri duyguları başkalarında yaratma ve başkalarının bu öfkeyi kendileri için harekete geçirmelerini sağlama becerileridir.

Örnek:

Tüm Reklamları Kapat

• Anne: Televizyonu kapatıp ödevlerine başlamanın zamanı geldi.

• [Cevapsız]

• Anne: (Anne odaya girer ve kızıyla göz teması kurar) Tatlım, beni duydun mu? 15 dakikanız doldu. Televizyonu kapatıp ödevlerinize başlamanın zamanı geldi.

Çocuk: Tamam.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Anne: (5 dakika sonra tekrar odaya girer ve çocuğun yerinden kıpırdamadığını görür) Televizyonu kapatıyorum. Lütfen git ödevine başla.

Çocuk: Güzel. Yapacağım.

Anne: (5 dakika sonra tekrar odaya girer ve çocuğun telefonunda gezindiğini görür. Anne bağırmaya başlar). Sana kaç kere ödevine başlamanı söylemem gerekiyor? Şimdi bana telefonunu ver ve bütün işin bitene kadar aşağı inme. Size sorumlu olmanızı hatırlatmaktan bıktım usandım!

Çocuk: Tanrım, anne. Sakin ol. Neden her zaman bir şeyler hakkında bu kadar endişeleniyorsun? Ödevimi çoktan okulda bitirdim.

4. İşbirliği yapıyormuş gibi gözüküp aslında yapmamak

Yukarıdaki çok yaygın örnekte olduğu gibi, pasif-agresif kişiler genellikle bir talebe sözlü olarak uyarlar (örneğin, "Tamam, yapacağım") ancak davranışsal olarak bunu gerçekleştirmeyi geciktirirler. Uyduklarında, pasif-agresif kişi görevleri verimsiz veya kabul edilebilir standartların altında gerçekleştirme eğilimindedir (örneğin, okunaksız yazı, yarısı boş bulaşık makinesi, kurutucuda kırışmaya bırakılan temiz çamaşırlar, iş yerinde kaçırılan son teslim tarihleri).

5. Doğrudan iletişimden kaçınmak için teknolojik iletişimi kullanmak

Pasif-agresif kişi sorunlarla karşılamaktan hoşlandığı için yüz yüze etkileşimden kaçınmasını sağlayacak elektronik iletişim yöntemlerini tercih eder. Olumsuz dil içeren e-postalar, kaçamak metinler, belirsiz sosyal medya gönderileri ve asla boşaltılmayan bir sesli posta kutusu, pasif agresif insanların doğrudan temastan kaçma yollarıdır.

Tüm Reklamları Kapat

6. Bitmeyen bahaneler üretmek

Pasif-agresif bir kişiyle etkileşim kurmanın en sinir bozucu yanlarından biri, sorumlulukları için sürekli mazeretler üretmesidir. Örneğin, yetersiz olduğunu düşündüğü bir projeyle görevlendirildiğinde, müdürüne hasta annesine baktığı için işini tamamlayamadığını açıklayarak son teslim tarihini kaçırır. Böyle bir durumda çalışanın nedenlerini sorgulamak yakışıksız olacaktır. Pasif-agresif kişiler, kimsenin sorgulamaya cesaret edemediği sebepleri kullanarak, yapmak istemedikleri şeylerden kurtulma konusunda genellikle uzmandırlar.

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/02/2025 22:23:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14432

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close