Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ankara Savaşı'nda Yıldırım Bayezid'in yakalanışı

Ankara Savaşı sonrası Yıldırım Bayezid'in yakalanışı ve Timur'un karşısına çıkışı

Ankara Savaşı'nda Yıldırım Bayezid'in yakalanışı
2 dakika
6,025
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Ankara Savaşı'nın seyri değişti

Timur'un, casusları aracılığıyla Osmanlı ordusundaki Kara Tatarları kendi tarafına çekmesi oldukça önemli bir gelişmeydi. Savaşın öncesinde Timur Kara Tatarlara aynı soydan geldiklerine dair bazı mektuplar göndermişti. Benzer şekilde Timur'un Orta Asya'da hakimiyetine dayanak oluşturmak için Cengiz Han soyundan biri ile evlenerek damat anlamına gelen ''Küregen'' (Gürgen) unvanını sıklıkla kullandığı görülür.[1]

Özellikle Germiyanoğulları olmak üzere bazı beylik askerleri, Timur'a sığınan beylerinin yanına geçtiler.[2]

Savaş'ın son saatlerine yaklaşılmıştı. Artık kazanmak imkansızdı. Sultan Bayezid, Minnet Bey'in kaçma teklifini reddetti. Savaş başladığında kaynaklara göre Timur'un ordusu 160 bin kişiydi, Osmanlı ordusu ise Timur'un Fetihnamesine göre 70 bin kişiydi.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Yıldırım Bayezid'in ordusu 3 bin kişi kalmıştı. Yıldırım, Timurtaş Paşa ve Firuz Beyle beraber kahramanca savaşıyordu. Nihayet akşam karanlığı çökünce artık savaşmak yersizdi. Peki sonra ne oldu?

Yıldırım Bayezid yakalanıyor

Peki nasıl yakalanıyor? Bu olayı Osmanlı vakanüvisleri ve Timur'un Fetihnamesi farklı anlatmaktadır.

Vakanüvislere göre;

Yıldırım Bayezid, birkaç kişi ile hala savaşmaya devam ederken Germiyan oğlu Yakup Bey tarafından tanındı ve Timur'un emrine uyarak onu sağ bir şekilde Timur'a götürdü.

Tüm Reklamları Kapat

Fetihnameye göre ise;[4] Yıldırım adamlarıyla beraber sığınmak için bir dağa çıktı. Timur'un adamları peşinden giderek etrafındaki adamları dağıttılar. Onu aşağı indirdiler. Timur'un askerlerinden biri gürz darbesiyle onu atından düşürdü. Sonra da Sultan Mahmut Han[5] tarafından yakalandı. Sonra Yıldırım Bayezid: '' Ben Sultan Bayezid'im. Beni sağ salim hükümdarınıza götürünüz.'' demiş ve elleri bağlanarak Timur'a getirilmiştir.

Bazı kaynaklar ise şöyle der;

Yıldırım, Minnet Bey'in yoğun ısrarları neticesinde gece karanlığında kaçmaya karar verdi. Düşman kuvvetlerini yararak kaçma girişiminde bulundu ama yakalandı.[6]

Yıldırım Timur'un karşısında

Fetihnamede; Yıldırım'ın konuşmaya başlayıp özür dilediği, Timur'un da öfkesini yenerek onu affettiği yazar ve ardından yakalanan oğulları Mustafa ve İsa'yı da bağışladık, der. Ama Yıldırım'ın hangi oğlunun ya da oğullarının yakalandığı hususunda tüm dönem kaynakları farklı bir şey söylemiştir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bazı kaynaklarda ise karşılaşma başka anlatılmıştır;[7]

Yıldırım Bayezid, elleri bağlı bir şekilde Timur'un huzuruna getirildi. Yatsı vaktiydi. Durumdan haberi olan Timur önemsemiyor gibi davranıyor ve oğlu Şahruhla satranç oynuyordu. Bayezid'i görünce gülümseyerek ayağa kalktı. Yıldırım :'' Allah'ın bedbaht ettiği bir kul ile alay etmek pek fenadır!'' dedi.

Timur da:'' Maksadım alay etmek değildir. Allah'ın cihanı senin gibi bir kör ile benim gibi bir topala bıraktığına gülüyorum.'' dedi.

Sonra Bayezid'i teselli etti ve harbin sorumluluğunu esirine yükledi.

Timur:'' Eğer sen beni mağlup etmiş olsaydın benim ve askerlerimin hali ne olacağı belliydi, ama ben seni bağışladım ve isteklerini yerine getireceğim.'' dedi.

Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ İ. Ortaylı. (2017). Türklerin Altın Çağı. ISBN: 9789752430037. Yayınevi: Kronik Kitap. sf: 71.
  • ^ Neşrî. (1949). Kitâb-I Cihan-Nümâ: Neşrí Tarihi. sf: 343-361.
  • ^ TDV İslâm Ansiklopedisi. Ankara Savaşi - Tdv İslâm Ansiklopedisi. (19 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 19 Aralık 2022. Alındığı Yer: TDV İslâm Ansiklopedisi | Arşiv Bağlantısı
  • ^ İsmail Aka. Timur Fetihnamesi. (20 Mart 2022). Alındığı Tarih: 19 Aralık 2022. Alındığı Yer: belgeler | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Ş. A. Yezdî. (2013). Zafername. ISBN: 9758839971. Yayınevi: Selenge Yayınevi. sf: 314.
  • ^ J. V. Hammer-Purgstall. (2008). Büyük Osmanlı Tarihi, Cilt 1-10. Yayınevi: Üçdal Neşriyat / Sabah Gazetesi. sf: 64.
  • ^ M. Cezar. (2010). Mufassal Osmanlı Tarihi (Resimli - Haritalı) (6 Cilt Takım). ISBN: 9789751623218. Yayınevi: Türk Tarih Kurumu. sf: 200-201.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 13:07:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13649

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close