Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Newtonun 3 kuvvet yasası

4 dakika
388
Newtonun 3 kuvvet yasası Newton’un Beşiği *
  • Blog Yazısı
Newton’un Beşiği *
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Newton’un 3 Temel Yasası

15 Ocak 2020

Newton’un Beşiği *
Newton’un Beşiği *

Newton

Tüm Reklamları Kapat

Kuvvet deyince çoğumuzun aklına Newton gelmektedir. Isaac Newton, bir gün elma ağacının altında otururken kafasına elma düşer. Newton, kafasına düşen bu elmanın neden yanlara doğru değil de düşey bir şekilde aşağıya doğru düştüğünü merak eder. Bunun üzerine bu konu üzerinde düşünmeye ve çalışmalar yapaya başlar. Çalışmaları sonucu evrenin merkezinde bir çekim kuvvetinin olduğuna karar verir ve daha sonraki yapacağı çalışmalarında bu kuvvetin varlığını ispatlar. Bu nedenle kuvvet birimi olarak Newton kullanılmaktadır.

Newton’un 3 Temel Yasası

1. Yasa: Eylemsizlik Yasası

Eylemsizlik; kütlenin bir ölçüsüdür. Eylemsizlik yasasına göre bir cismin üzerine uygulanan net kuvvet sıfırsa, cisim duruyorsa durmaya devam edece; belli bir hıza sahip ise de hızını değiştirmeden sabit bir hızla hareketine devam edecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi Newton’un bu yasasını hayata uyarlamaya çalışalım. Bazı zamanlarda hiçbir şey yapmak istemeyiz. Aklımızda yapacak birçok şey olmasına rağmen biz sadece olduğumuz yerde miskin miskin otururuz. İşte bu miskinliğimiz bizim kütlemizin sahip olduğu eylemsizliktir. Eylemini koruma isteğidir. Ayrıca kütlemiz ne kadar büyük ise miskinliğimiz yani eylemsizliğimiz o kadar büyük olacaktır. Yerimizden kalkıp harekete geçmemiz daha zor olacaktır. Fakat biz kuvvet uygulayıp harekete geçmeyi başarırsak sahip olduğumuz eylemsizlik, bu sefer hızımızı korumaya yönelik olacaktır. O zor atılan ilk adımdan sonra sahip olduğumuz eylemsizlik, hızımızı değiştirmeden yolumuza devam etmemizi sağlayacaktır. Eğer sürtünmesiz bir ortamda yaşasaydık sahip olduğumuz bu hız sonsuza kadar sabit bir şekilde devam edecekti. Fakat dünya gibi bir yerde sürtünmesiz bir ortam söz konusu olmayacağı için bu sabit hızlı hareketimiz de belli bir süre sonra dış etkenlerden dolayı son bulacaktır.

2. Yasa: Temel Yasa

Newton’un temel yasasına göre cismin üzerine uygulanan net bir kuvvet varsa bu kuvvet o cisme bir ivme kazandıracaktır. Bu ivme kütleyle ters, cisim üzerine uygulanan kuvvetle doğru orantılıdır. Bunu formülüze edersek F=ma‘dır. Bu yasaya Newton’un temel yasası denir.

Yine günlük hayatımıza bu yasayı uygulayalım. Harekete geçmek, belli bir ivmeye sahip olmak istiyorsak ya kütlemizi azaltmalı yani zayıflamalıyız ya da bize ivme kazandıracak kuvvetin büyüklüğünü artırmalıyız. Bu kuvvet, motivasyonumuz, hayattan beklentilerimiz ve hedeflerimizdir. Hedeflerimiz ne kadar büyükse motivasyonumuz da o kadar büyük olacaktır. Böylelikle ivmemiz yani hızdaki değişimimiz de artacaktır. Sürekli devinim halinde oluruz. Unutmamalıyız ki; “İşleyen demir pas tutmaz.”

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

3. Yasa: Etki-Tepki Yasası

Etki-tepki yasası; Eğer bir cisme bir kuvvet etkirse cisim de o kuvvete eşit büyüklükte ve zıt yönde bir tepki gösterir. Örneğin; duvara yumruk atarsak duvarda aynı büyüklükte kuvvetle bize tepki verecektir. Yani duvar da yumruğumuzun büyüklüğünde bir kuvvetle bize yumruk atacaktır. Duvara yumruk attığımızda elimizin acımasının sebebi işte bu etki-tepki yasasıdır.

Günlük hayatımızda da bu gibi durumlarla çok fazla karşılaşırız. Mesela; hayatımızda yapmayı çok istediğimiz bir hayalimizi sevdiğimiz bir arkadaşımız ya da ailemizle paylaştığımızda hemen bu konuyla ilgili tüm olumsuzlukları bize sayarlar. Hayalimizi gerçekleştirme isteğimiz ve heyecanımızı hemen orada yok etmek için ellerinden geleni yaparlar. Yurt dışında doktora yapma ya da iş kurma gibi hayallerimizi çevremizle paylaştığımız zaman o kadar olumsuz şeyler duyarız ki sanki dünyadaki en kötü hayal bizimmiş gibi hissederiz. İnsanlar genellikle kendi hayallerini gerçekleştirme konusunda çok ürkek hareket ederler. Ve biri çıkıp hayallerini korkusuzca ve yüksek sesle çevresindekilerle paylaşma cesaretini gösterdiği zaman ise onları bu fikirlerinden vazgeçirmek için tüm olumsuzlukları önüne sererler. Aslında kendileri hayallerini bir türlü gerçekleştiremedikleri için başkalarının da hayallerini gerçekleştirmelerini içten içe istemezler. Hatta düşmanca tavırlar sergilerler.

İşte bu durum bizi yine Newton’un yasalarından biri olan 3. yasaya götürüyor. Biz herhangi bir hayalimizi gerçekleştirebilmek için kendimize ne kadar kuvvet uygularsak çevremizden de bize bu hayalimizi gerçekleştirmememiz için bizim uyguladığımız etki kuvvetine eşit ve ters yönde bir tepki kuvveti uygulanır. Bu doğanın bir kanunudur. Bu olağan bir durumdur.

Doğanın Kanunlarını Bilmeli ve Kendi Lehimize Kullanmalıyız.

Önemli olan biz bu etki-tepki kuvvetinin etkisinde kalmadan kendi iç motivasyonumuzu yükseltip hedef ve amaçlarımız doğrultusundan şaşmadan, pes etmeden ilerlemektir. Sürekli bir dinamizm halinde olarak tembelliğe yenilmeden hayattaki en değerli şey olan vaktimizi doğru bir şekilde kullanabilmeliyiz. Zaman çok hızlı bir şekilde akıyor. Dönüp arkamıza baktığımızda boşa geçen zamanı değil de dolu dolu kullanılmış bir zamanı görmek tarif edilemeyecek kadar değerlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Unutmayalım ki doğanın kanunlarını bilmek ve onları doğru bir şekilde lehimize kullanmak bizi başarıya daha kısa bir sürede ulaştıracaktır. Doğada gizli birçok sır vardır. İnsanlık asırlardır bu sırları çözmek için çabalamaktadır. Bilim insanları kendilerine düşen en zor görevi ellerinden geldiğince başarılı bir şekilde yapmaktadır. Bize kalan ise yorulmadan, emek harcamadan önümüze sunulan bilimin ve doğanın nimetlerinden faydalanmaktır. Sahip olacağımız basit bir bilimsel okuryazarlık sayesinde bu yasaları günlük hayatımıza uyarlamalıyız. Neredeyse hepimizin 20 yıllık bir akademik hayatı var. Bu süreci iyi değerlendirmeliyiz.

“Evrende en büyük ziyan sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir.” – Albert Einstein

Tüm Reklamları Kapat

Açıklamalar:

Newton’un Beşiği: Newton’un beşiği, adını Isaac Newton’dan alan, momentumun korunumunun incelendiği ve basit sarkaçların yan yana bağlanması ile oluşan çoklu sarkaçtır. -Vikipedi

Tüm Reklamları Kapat

[2]

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Çiğdem Mertoğlu. (2005). Fizik Ve Ben. Yayınevi: fizik. sf: 100.
  • ^ C. Cengiz. Halkoyuncularda Kaygı Ve Fiziksel Benlik Algısı. ISBN: 9786253651497.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 08:33:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17826

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close