Biyolojiye giriş

- Blog Yazısı
Giriş
Biyolojiye giriş videosunda biyolojiyi, canlılar ve organizmaları konu alan bir bilim dalı olarak tanımlamıştık. Oldukça basit ve anlaşılır olan bu tanım; cevaplaması çok daha zor ve ilginç: "Yaşam nedir?" ve "Canlı olmak ne anlama gelir?" gibi soruları da beraberinde getiriyor.
Siz gibi, ben de bir canlıyım. Havlamasını duyduğum köpek de penceremin önünde duran ağaç da canlı fakat bulutlardan düşen kar taneleri canlı değil. Bu makaleyi okurken kullandığınız bilgisayar veya üzerinde oturduğunuz sandalye de cansız. O sandalyenin imalatında kullanılan odun parçaları bir zamanlar canlıydı fakat artık değil. Bir odunu yakmak için kullandığınız ateş de yine cansız.
Yaşamı tanımlayan şey nedir? Bir şeyin canlı olup olmadığına nasıl karar veririz? İnsanların çoğu canlı ve cansız varlıklar arasında ayrım yaparken içgüdüsel bir bilgiye sahiptir fakat yaşam hakkında kesin bir tanım yapmak oldukça zordur. Ne kadar ilginç, değil mi? Bu nedenle yaşam hakkında yapılan tanımların büyük bir bölümü operasyonel tanımlardır, bu tanımlar canlı ve cansız varlıklar arasında ayrım yapmamıza yardımcı olur fakat yine de yaşamın ne olduğu hakkında kesin bilgiler vermez. Bu ayrımı yapabilmek için yalnızca canlı organizmaların sahip olduğu özelliklerin bir listesini yapabiliriz.
Yaşamın özellikleri
Biyologlar bugüne kadar karşılaştığımız bütün canlı organizmaların taşıdığı pek çok ortak özellik olduğunu keşfetmiştir. Cansız varlıkların bu özelliklerden bazılarını sergilediği durumlar da görülür fakat yalnızca canlı varlıklar bu özelliklerin hepsini bünyesinde barındırırlar.
1. Organizasyon
Canlılar, son derece düzenli, başka bir deyişle, özelleşmiş ve koordineli bir şekilde çalılan parçalardan oluşmuş yapılara sahiptirler. Tüm canlı organizmalar bir ya da daha fazla hücreden meydana gelir. Hücreler yaşamın temel birimi olarak kabul edilir.
Tek hücreli canlılar bile karmaşıktır! Her hücrenin içinde, atomlar molekülleri, moleküller de hücre organellerini ve yapılarını oluşturur. Çok hücreli canlılarda, benzer hücreler dokuları oluşturur. Dokular ise, bir araya gelerek organları oluşturur (belirli işlevleri olan vücut parçaları). Organlar birleşerek organ sistemlerini oluşturur.
İnsanlar gibi çok hücreli organizmalar, bir çok hücreden oluşurlar. Çok hücreli canlılarda hücreler farklı işler yapmak için özelleşerek, bağ doku, epitel doku, kas ve sinir doku gibi dokuları oluşturur. Dokular ise tüm organizmanın ihtiyaç duyduğu belirli fonksiyonları yerine getirecek kalp , akciğerler gibi organları oluşturur.

Görsel hakları: sol, uyarlandığı kaynak: "Prokaryote cell, Ali Zifan (CC BY-SA 4,0), uyarlanmış görsel CC BY-SA 4,0 lisanslıdır; orta, uyarlandığı kaynak: "Four types of tissue", National Institutes of Health (genel kullanıma açık); sağ, uyarlandığı kaynak:"PseudostratifiedCiliatedColumnar", Blausen personeli (CC BY 3,0)
2. Metabolizma
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Yaşam, birbiriyle yüksek derecede ilişkili olan pek çok kimyasal tepkimeye dayanır. Bu tepkimeler organizmaların büyümelerine, üremelerine, vücut yapılarını korumalarına, hatta etrafta gezinmelerine ve avlarını yakalamalarına olanak sağlar. Yaşamın devam etmesini sağlayan kimyasal tepkimelerin gerçekleşebilmesi için canlıların besin tüketmeleri ve enerji kullanmaları gerekir. Bir organizmada gerçekleşen biyokimyasal tepkimelerin tamamına metabolizma denir.
Metabolizma; anabolizma ve katabolizma olarak ikiye ayrılır. Anabolizmada organizmalar, daha küçük moleküllerden daha karmaşık moleküller üretirken, katabolizmada bunun tam tersi gerçekleşir. Anabolik süreçler genellikle enerji tüketirken, katabolik süreçler vücudun enerji depolamasına yardımcı olur.
3. Homeostaz
Canlı organizmalar hücre fonksiyonları için gereken koşulları sağlamak için iç çevrelerinde düzenlemeler yapar; örneğin, vücut sıcaklığımızın yaklaşık olarak 37
C (98,6
F) olması gerekir. Dış ortamda değişimler yaşandığı durumlarda bile, iç ortamın sabit kalmasına homeostaz denir.
4. Büyüme
Canlı organizmalar düzenli bir gelişim sürecinden geçer. Her bir hücre daha büyük boyutlara ulaşır ve çok hücreli organizmalar hücre bölünmesi yoluyla daha çok hücreye sahip olur. Siz de dünya üzerinde var olmaya başladığınızda tek bir hücreyken bugün vücudunuzda milyonlarca hücre var
! Büyüme, proteinler ve DNA (genetik malzeme) gibi büyük ve karmaşık moleküller üreten anabolik süreçler sayesinde gerçekleşir.
5. Üreme

Canlılar yeni organizmalar oluşturabilmek için üreyebilir. Üreme iki yolla gerçekleşir: eşeysiz (tek bir canlının dahil olduğu) üreme ve eşeyli (iki canlının dahil olduğu) üreme. Soldaki resimde gösterilen bakteriler gibi tek hücreli organizmalar ikiye bölünerek çok basit bir şekilde üreyebilirler!

Görsel hakları: sol, "Salmonella typhimurium", Janice Carr (kamusal kullanım); sağ "Sperm-egg," (genel kullanıma açık)
Eşeyli üremede ise iki ebeveyn organizma sperm ve yumurta hücreleri üretir. Bu hücreler, üreyen bireylerin genetik bilgisinin yarısını taşır ve genetik bilgileri tam olan bir birey oluşturmak için birleşir. Döllenme adı verilen bu süreç sağdaki resimde gösterilmektedir.
6. Tepki
Canlı organizmalar çevrelerindeki uyaranlara veya değişikliklere tepki vererek "duyarlılık" gösterir. Örneğin insanlar aleve yaklaştırdıkları ellerini aniden geri çekerler; birçok bitki güneşe doğru döner; tek hücreli organizmalar bir besin kaynağına doğru hareket eder veya sağlıklarına zarar veren bir kimyasaldan uzaklaşırlar.
7. Evrim
Canlı organizma popülasyonları evrim geçirebilir, bir başka deyişle bu organizmaların genetik yapıları zaman içinde değişebilir. Bazı evrim vakalarında doğal seçilim (seleksiyon) gerçekleşir. Doğal seçilim; daha koyu tüy rengi veya daha dar bir gaga yapısı gibi genetik bir özelliğin, bir canlının belli bir çevrede daha iyi yaşamasına ve üremesine olanak sağlamasıdır. Nesiller geçtikçe uyum avantajı sağlayan bir genetik özellik aynı popülasyon içinde çok daha yaygın hâle gelebilir; bu süreç de adaptasyon olarak adlandırılır.
Bu liste her şeyi kapsıyor mu?
Canlı organizmaların yaşadığını gösteren pek çok farklı özellik vardır ve yaşamı tanımlayan asıl özelliklerin ne olduğuna karar vermek güç olabilir. Bu nedenle farklı düşünürler, yaşamın özelliklerini içeren farklı listeler oluşturmuştur. Bazı listeler bir varlığın canlı olması için gereken koşulun hareket olduğunu öne sürerken bazıları bu koşulun DNA taşımak olduğunu belirtir; bunların yanında yaşamın temelinin karbon olduğunu vurgulayanlar da vardır.

Görsel hakları: "Katır kafası," Skeeze (genel kullanıma açık)
Yukarıda yer alan liste de kusursuz bir liste değildir. Örneğin dişi bir at ve erkek bir eşeğin çiftleşmesiyle meydana gelen katır, üreyebilen bir canlı değildir fakat birçok biyolog (diğer herkes gibi) sağda gösterilen katırın canlı bir varlık olduğunu düşünür. Bu hikayede yine buna benzer bir olay dikkat çekmektedir: bir grup bilim insanı epeyce tartıştıktan sonra yaşamın anahtarının üremek olduğu kanısına varmışlardır fakat tek bir tavşanın üreme koşulunu sağlamaması bu bilim insanlarını hayal kırıklığına uğratmıştır
.
Bazı eksik noktaları olsa da yukarıdaki tablo, canlı ve cansız varlıkları birbirinden ayırt ederken göz önünde bulundurabileceğiniz özellikler hakkında mantıklı bilgiler vermektedir.
Canlı ve cansız varlıkları birbirinden nasıl ayırırız?
Yukarıda verilen bilgiler bir varlığın canlı veya cansız olduğuna karar vermemize ne kadar yardımcı olur? Haydi giriş kısmında bahsettiğimiz canlı ve cansız varlıkları, bir test şeklinde tekrar değerlendirelim.
Giriş kısmında gördüğümüz canlılar (insanlar, köpekler ve ağaçlar) yaşamın yedi kriterinin tamamını sağlamaktadırlar. Hayvanlar, insanlar ve bitkiler; hücrelerden oluşur, metabolizmaları vardır, homeostazı korur, büyür ve çevrelerindeki uyaranalara tepki verirler. Ayrıca üreyerek çoğalabilirler ve popülasyonları biyolojik evrim geçirebilir.
Cansız varlıklar da yaşam özelliklerinin tamamını olmasa da bazılarını sağlayabilirler. Örneğin kar taneleri oldukça düzenli bir yapıya sahiptir fakat hücreleri yoktur ve büyüyemezler, ayrıca yaşam kriterlerini sağlayamazlar. Buna benzer olarak ateş büyüyebilir, yeni alevler üreterek çoğalabilir, uyaranlara tepki verebilir ve ne kadar tartışmalı bir söylem olsa da ateşin bir "metabolizma"sı vardır; fakat ateş düzenli bir yapıya sahip değildir, homeostazı koruyamaz ve evrim için gereken genetik bilgiye sahip değildir.
Canlı varlıklar, artık cansız varlıklar hâline geldiklerinde bazı canlı özelliklerini taşımaya devam ederken bazı özellikleri kaybederler. Örneğin bir sandalyenin ana malzemesi olan tahtaya mikroskopla baktığınızda bir zamanlar ağacı oluşturan hücrelerin izlerini görebilirsiniz. Tahta artık canlı bir varlık değildir; bir sandalye yapımında kullanılmıştır ve artık büyüyemez, metabolizması yoktur, homeostazı koruyamaz, tepki veremez veya üreyemez.
Nelerin canlı olduğu halen tanımlanmaktadır.
Canlı olmanın anlamı hâlâ cevap getirilemeyen bir sorudur. Örneğin; virüsler, yalnızca konak hücrelerde üreyebilen küçük protein ve nükleik asit yapıları, yaşam özelliklerinin çoğuna sahiptirler, fakat hücresel bir yapıları yoktur ve konak hücre olmadan üreyemezler. Ayrıca homeostazı koruyamazlar ve kendi metabolizmaları yoktur.

Görselin uyarlandığı kaynak: "Enveloped icosahedral virus," Anderson Brito (CC BY-SA 3,0. Uyarlanmış görsel CC BY-SA 3,0 lisanslıdır.
Bir virüsü gösteren şema. Virüs, bir dış protein kılıfının içindeki nükleik asit genomundan oluşur.
Görselin uyarlandığı kaynak: "Enveloped icosahedral virus," Anderson Brito (CC BY-SA 3,0. Uyarlanmış görsel CC BY-SA 3,0 lisanslıdır.
Bu sebeplerle virüsler genelde canlı varlıklar olarak düşünülmez fakat herkes bu yargıyla aynı fikirde değildir; ve virüslerin canlı olup olmadıkları hâlâ bir tartışma konusudur. Kendi kendini yenileyen proteinler (örneğin deli dana hastalığına neden olan prionlar) ve kendi kendini yenileyen RNA enzimleri gibi daha basit moleküller yaşam özelliklerinin hepsine olmasa da bazılarına sahip olabilir.
Bütün bunların yanı sıra, şu ana kadar bahsettiğimiz bütün yaşam özellikleri dünyada üzerindeki yaşama ait. Eğer dünya dışında yaşam varsa, bu yaşam dünyadaki yaşamla aynı özellikleri göstermeyebilir. Aslında NASA'nın "Yaşam, Darwin evrimini gerçekleştirebilen ve kendi kendine devam eden bir sistemdir." teorisinin yol açtığı olasılıklar yukarıda belirtilen kriterlerin çok daha fazlasıdır
. Fakat bu tanım da yine bir varlığın canlı veya cansız olduğuna karar vermeyi zorlaştırıyor!
Dünya üzerinde veya Dünya'nın ötesinde yeni biyolojik varlıklar keşfedildikçe canlı-cansız ayrımı yaparken kullandığımız kriterleri yeniden değerlendirmemiz gerekebilir. Gelecekte yapılacak keşifler yaşamın tanımını değiştirebilir ve genişletebilir.
Peki siz ne düşünüyorsunuz?
Siz yaşamı nasıl tanımlarsınız? Yukarıdaki listeye bir şey eklemek veya bu listeden bir şey çıkarmak ister misiniz ? Yoksa sizin yaşam tanımınız bu kriterlerin tamamen dışında mı olurdu? Size göre listede bulunmayan şeyler var mı? Fikirlerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz!
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Khan Academy. Khan Academy | Ücretsiz Online Dersler, Videolar Ve Alıştırmalar. Alındığı Tarih: 9 Haziran 2024. Alındığı Yer: Khan Academy | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/05/2025 08:36:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17832
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.