Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Motor Gelişimi

Hareket Çeşitleri, Gelişimi ve Yetenekleri

4 dakika
202
Motor Gelişimi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

MOTOR GELİŞİM

Motor kelimesi ‘’hareket‟ anlamına gelmektedir. Her birey fiziksel gelişime, henüz annekarnındayken başlar. Doğumdan sonra da bu gelişim artarak devam eder. Doğduğumuz anda var olanbazı refleks hareketler yaşam boyunca sürerken, bazıları da zamanla organlarımızın bilinçli olarak kullanılması ile yerini motor becerilere bırakır.

Motor Beceri, öğrenme ve yaşantıların etkisi ile bir grup hareketlerin organizmadan beklenilen şekilde yapılmasıdır. Tanımda da vurgulandığı gibi, bireyin yapmasıgereken ve beklenen davranışlar vardır. Örneğin ilkokul çağında bir çocuğun emeklemesi becerikli bir hareket değilken, aynı hareketi 8 aylık bir bebeğin yapmasıbecerikli bir hareket olarak ifade edilir.

Tüm Reklamları Kapat

Motor Performans, bir amaca yönelik olarak yapılan hareketler bütününe ulaşılabilme seviyesidir. Motor performans doğrudan gözlemlenebilir, sayısal olarak ölçülebilir.

➢ Bir okçunun numaralandırılmış bir hedef tahtasına atış yapması bunun bir örneği olarak gösterilebilir.

Motor Öğrenme, motor davranışların, yaşantı ve deneyimler sonucunda nispetenkalıcı hale gelmesi olarak tanımlamışlardır. Bir hareketin motor öğrenme olabilmesiiçin, ortaya çıkan performansın öğrenme sonucunda gerçekleşmesi gerekir.

Motor Kontrol, bir hareketin ortaya çıkabilmesi için gerekli olan mekanizmaları ve sistemleri düzenleme ve kontrol etme yeteneği olmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Temel Motor Beceri, herkesin özellikle de çocukların yapabilmesi beklenen vegünlük hayatta sürekli kullanılan becerilerilerdir.

Yürüme, atma, atlama, dengede durma gibi hareketler temel motor becerilere örnek olarak verilebilir.

Özellikle okul öncesi dönemde üzerinde durulması gereken temel motor becerileri, ilerideki yaşlarda kazanılacak üst düzey becerilerin temelini oluşturmaktadır.

TEMEL MOTOR BECERİLER (TEMEL HAREKET ÇEŞİTLERİ)

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Lokomotor Hareketler

Vücudun bulunduğu konumu değiştirmek, bir yerden başka bir yere hareket etmektir. Yürüme, koşma, yuvarlanma gibi yer değiştirmeyi gerektiren hareketler örnek olarak verilebilir.

Non-Lokomotor Hareketler (Dengeleme)

Vücudun bulunduğu konumu değiştirmeden yapılan ve vücudun dengesini korumayı gerektiren hareketlerdir. Dönme, eğilme, sallanma gibi hareketler örnek olarak verilebilir.

Manipülatif Hareketler:

Küçük kas gruplarının kullanıldığı, el ve/veya ayağı kullanarak bir nesnenin kontrol altına alınmasını gerektiren hareketlerdir. Örneğin; yakalama, top sektirme, topa ayakla vurma, fırlatma gibi hareketler manipülatiftir.

Tüm Reklamları Kapat

Dikkât

Atay’a (2005) göre, dikkat duygu ve düşüncelerin sabit bir noktaya yönlendirilmesidir. Genel olarak çocuklar doğduğundan itibaren çevresine alışma ve hızlı bir şekilde yeni bilgiler öğrenme gayretinde olur. Etkileşim içerisinde olduğu her şeyi algılar. Etrafındaki hareket eden nesneler, ışıklar ve renkler çok ilgisini çeker. Bebek ilk aşamada gelen seslere tepki verir. Daha sonraki aşamada ise nesneleri elinde tutarak tanımaya çalışır. Bebeğin nesnelere dikkatini yoğunlaştırabilmesi yaklaşık olarak 9. aydan itibaren başlar(Dal, 2015).

Denge

Tüm Reklamları Kapat

Denge, net bir noktada net bir davranışı ya da hareketini devam ettirme vaziyetidir. İlk gerçekleşen önemli denge şekilleri, oturmak ve ayakta durabilmekdir (Dursun, 2003). Beken’in (2009) bildirdiği üzere, çocuklar yapılan araştırmalara göre 24 aydan önce denge becerisine sahip değilken, yaklaşık olarak 36. aydan itibaren tek ayak üzerinde 3-4 saniye durabilmektedir. 48 aydan itibaren ise dairesel bir çizgi üzerinde yürüme becerisini kazanabilmektedirler.

Kuvvet

İki nesne veya sistem arasındaki etkileşimdir. Nesnelerin birbirini çekmesi ya da itmesi söz konusudur. Bütün psiko motor davranışların kazanılmasında önemli rol oynar.

Yürüme, atlama gibi temel hareketlerin gerçekleştirilmesi için kuvvet gereklidir. Çocuğun hızlı büyüdüğü dönemlerdeki kuvveti, o dönemdeki beden büyüklüğüne oranla daha azdır. Özellikle ergenlik dönemindeki hızlı büyüme, kuvvetin daha az olmasına sebep olur. Ayrıca boyunun uzaması kas gelişimini etkileyerek ergenin çabuk yorulmasına yol açar. Ergenlik döneminin sonlarında kuvvet en üst seviyeye ulaşır. Bütün bunlara karşın kuvvette bireysel farklılıklar vardır. Bu bireysel farklılıklar beslenme ve kalıtımsal özelliklerden kaynaklanır.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Doğru Çeviklik Kılavuzu

“Şirketiniz çevik olma yolculuğunda nerede olursa olsun, Doğru Çeviklik Kılavuzu üst yönetim ekipleri için faydalı bir rehber olarak hizmet ediyor.”

– Ritch Allison, Genel Müdür, Domino’s Pizza

“Dönüştürücü değişime öncülük etmekten sorumlu iş liderleri Doğru Çeviklik Kılavuzu’ndan büyük ölçüde yararlanacaklar.”

– Paul Sanford, Kıdemli Başkan Yardımcısı, Teslimat Çözümleri, Cigna

Bu kitabı yazmaya başladığımızda okuyucuların neyi farklı yapmalarını istediğimizi sorduk kendimize. Çözmeye çalıştığımız müşteri sorunu neydi? Nihayetinde, çeviklikle ilgili olarak halka açık sayısız kitap, makale ve blog mevcut. Dünyanın neden bir diğerine ihtiyacı olsun ki?

Cevap çok basitti. Çeviklik konseptinin sinir bozucu bir hevesten daha değerli ve pratik bir araç olmasını gerçekten istiyoruz. Çevik zihniyetlerin ve yöntemlerin, bir organizasyondaki insanları çok daha mutlu ve başarılı kılabileceğine inanıyoruz. Okuyucuların, beş ila on yıl arasındaki kendi çeviklik geçişlerine baktıklarında, hayal kırıklığı ve pişmanlık yerine gurur ve tatmin duygularını hissetmelerini diliyoruz.

Endişemiz, çevikliğin modaya uygun şekilde kötüye kullanımının tüm fikri berbat etmesi. Eğer fanatikler bir tür dengesizliği tam tersi yönde düzeltmeye çalışırlarsa –ya da otoriterler bunu insanları emirlere eskisinden daha hızlı bir şekilde itaat etmeye zorlamak için başka bir uyarı olarak kullanırlarsa– çeviklik çok yakında yönetim manyaklarının kalite süreçlerine ve iş süreçlerini yeniden tasarlama faaliyetlerine dahil olacak…

Devamını Göster
₺156.00
Doğru Çeviklik Kılavuzu

Esneklik (Hareket Genişliği)

Esneklik, eklemlerin her yönde en geniş açıda hareket edebilme yeteneği olarak ifade edilir.

Esneklik oranı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Harekete katkı sağlayan eklemlerin, ligamentlerin ve kasların yapısına göre farklılıklar gösterir (Ataçocuğu, 2018). Bulut Pedük, vd.’nin (2000) de altını çizdiği üzere, küçük yaşlarda beden esnekliği daha fazlayken yaş ilerledikçe kemiklerin ve kasların gelişmesi ile birlikte esneklik azalmaya başlar.

Tepki Hızı (Reaksiyon)

Yapılacak olan bir harekete hazır olma durumudur. Uyarının fark edildiği andan itibaren tepkinin ortaya konulması arasındaki geçen süre şeklinde de tanımlanabilir (Dal, 2015). Buna göre, tepki hızı bir etki-tepki sürecini içerir. Yine, Dal’a (2015) göre, psikomotor öğrenmenin daha hızlı gerçekleşmesi için reaksiyon süresinin minimalseviyede olması gerekir.

MOTOR GELİŞİM DÖNEMLERİ

• Psikomotor gelişim kademeli bir şekilde gelişir.

• Motor becerilerden oturma, emekleme, yürüme ve koşma gibi büyük kas gruplarının kullanıldığı motor hareketler ile tutma, fırlatma, yakalama gibi küçük kas gruplarının kullanıldığı motor hareketler de kademeli ve sıralı olarak gelişir.

• Gallahue (1982),motor gelişimi incelerken kuramını piramit modeli ile açıklamıştır.

• Piramit modeline göre, her motor gelişim dönemi bir diğer motor gelişim dönemi üzerine kurulur Motor gelişimin temelini 0-1 yaş arasını içeren refleksif hareketler dönemi oluşturur. Bu dönemin devamında, 0-2 yaş aralığını kapsayan ilkel hareketler dönemi ve 2-7 yaş dilimini içeren temel hareketler dönemi gelir. Motor gelişimin son aşamasını ise piramidin en üstünde yer alan spor hareketleri dönemi oluşturur. Sporla ilişkili hareketler dönemi insan yaşamının 7 ve sonrası yaşlarını kapsar.

[1]

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/05/2025 10:37:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16774

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close