Modus Ponens nedir? Ardbileşeni doğrulama safsatası ile Modus Ponens arasındaki ilişki nedir?
Kısa anlatım

- Blog Yazısı
Mantıkta koşullu ifadelerden sonuç çıkarmak için kullandığımız bazı kurallar vardır.[1] Koşullu tasımlarda (ya da şartlı olarak ifade edebileceğimiz tasımlarda) önermenin önbileşeni olumlayarak sonuçta ardbileşenin doğrulandığı bir yöntem vardır. Bu yöntemin adı, Modus Ponens'tir.
Peki nedir Modus Ponens? Gelin birlikte inceleyelim.
Biçimsel olarak Modus Ponens şöyle ifade edilir:
1) A ise B
2) A
Sonuç: B
Yani, önbileşen ikinci öncülde doğrulandığında, ilk öncüle göre zorunlu olarak B sonucu çıkar.
Modus Ponens'te, önbileşen olumlandığında sonucumuzda da ardbileşen de olumlanır.
Şu örneği ele alalım:
1) Yağmur yağarsa yerler ıslanır
2) Yağmur yağdı
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Sonuç: Yerler ıslandı
Burada yapılan çıkarım biçimi, yukarıda açıkladığımız Modus Ponens kurallarına uygun şekilde yapılmıştır. Dolayısıyla çıkarım geçerlidir. Modus Ponens'in ne olduğu ve ne olmadığını açıklamak amacıyla, birkaç örneğe daha göz atalım.
Yukarıdaki örnek üzerinden gidelim.
Modus Ponens gibi gözüken ancak safsata içeren argüman:
1) Yağmur yağarsa yerler ıslanır
2) Yerler ıslandı
Sonuç: Yağmur yağdı
Burada düşülen hata en başta rahatlıkla anlaşılıyor.
Modus Ponens yoluyla çıkarım yapılan argümanda önbileşen doğrulanırken bu argümanda ardbileşen doğrulanıyor, bu çıkarıma ardbileşeni olumlama safsatası denir.
Safsatanın sembolsel açıdan ifade edilmesi
Ardbileşeni olumlama safsatasını sembolsel açıdan inceleyelim:
1) A ise B
2) B

Sonuç: A
Safsatanın temelinde yatan yanılgı şöyledir; A gerçekleştiğinde B gerçekleşir, o zaman B gerçekleşirse A'da gerçekleşir.
Aslında bu, post hoc ergo propter hoc ve sebep ve sonucu evirme safsatasına da benziyor ancak durum biraz daha farklı.
A'dan sonra B olayının gerçekleşmesi, "ne zaman B olayı gerçekleşirse A'nın gerçekleşmesi gerekir" anlamına gelmez.
Eğer böyle olsaydı şu örnekten de anlayacağınız üzere çok saçma çıkarımlara varardık:
1) Yağmur yağdığında yerler ıslanır
2) Yerler ıslaktır
Sonuç: O zaman yağmur yağmıştır
Bu çıkarıma göre, ne zaman yerler ıslak olsa o zaman yağmur yağmıştır demiş oluyoruz.
Ancak durum öyle değil, yerlerin ıslak olmasını sağlayan başka faktörlerde olabilir. Bu argümandan yağmur yağdığı çıkarımına vararsak, modus ponens gibi gözüken ama safsata olan bir argümana ikna olmuş oluruz.
Yani eğer koşullu tasımlarda önbileşen doğruysa, ardbileşen de doğru olmak zorundadır.
Modus Ponens yoluyla çıkarım yaptığımız başka bir argümana bakalım:
1) Su içersem susuzluğum gider
2) Su içtim
Sonuç: Susuzluğum gitti
Bu çıkarım geçerlidir. Çünkü önbileşen doğrulanmıştır, önbileşen doğru olduğunda ardbileşen de doğru olmak zorundadır.
Aynı örnek üzerinden, ardbileşeni doğrulama safsatası'nda düşülen yanılgı ile argümandan çıkarım yapalım:
1) Su içersem susuzluğum gider
2) Susuzluğum gitti
Sonuç: Su içtim
Yine görüldüğü üzere, ikinci öncülde ardbileşen doğrulanmıştır ve dolayısıyla safsataya düşülmüştür. Susuzluğumuzun gitmesi, su içtiğimiz anlamına gelmez. Ardbileşeni doğrulama safsatasında aynı zamanda yanlış ikileme benzer bir hata yapılmaktadır. Birden fazla seçeneği olabilen bir sonucu, kısıtlı seçeneklere sınırlayarak sonuçtan hatalı çıkarım yapılır.
Sonuç olarak, modus ponens'i detaylı örnekler ile açıkladık ve bu çıkarım yolu yapılırken düşülen bazı hatalara göz attık. Başka bir blogda görüşmek üzere!
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ C. İ. Özkan. (2022). Mantiga Giris. ISBN: 9786050209204. Yayınevi: Say Yayınları. sf: 160.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/05/2025 07:31:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18488
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.