Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

ERKEKLE KADIN ARASINDAKİ FARKLILIKLAR NEREDEN GELİYOR OLABİLİR?

Kadın ve erkek beyni farklı mıdır?

2 dakika
70
ERKEKLE KADIN ARASINDAKİ FARKLILIKLAR NEREDEN GELİYOR OLABİLİR? Adam, aile, aktif
  • Blog Yazısı
Marcus Aurelius
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

[1]

Kadınların ve erkeklerin ne istediği filmlere, kitaplara hep bitmeyecek bir konu olmuştur. Hayatımızın en çetrefilli meselelerinden biridir kadın ve erkek arasındaki ilişki. Bunu varoluşumuzun en önemli şartlarından biri olan üreme, güvende hissetme, sevme ve sevilme gibi bitmeyecek ihtiyaçlarımız için yaparız. Kadın ve erkek arasındaki ilişki kültüre göre de değişmiştir tabikide “ kadın zayıftır, erkek ise gamsız” gibi kalıpların etkisinde kalmışızdır. İki farklı ama ikiside eşsiz olan doğanın nasıl çalıştığını anlarsak ilişkilerde uyumlu olmanın en azından ilk adımını atmış oluruz. Tek başına ne erkek ne de kadın güçlüdür, asıl güç bu iki farklı doğanın eşsiz uyumundan doğar. İlişkilerdeki çatışmanın ve problemlerin genellikle nedenleri erkek ve kadın doğasının gerekliliklerinin anlaşılmamasıdır. Düşüncelerimizin , duygularımızın ve davranışlarımızın kökeninde ne olduğunu, hangi davranışın hangi eğilimlerden doğduğunu, ne tür yapısal ve fizyolojik farklılıkların söz konusu olduğunu bilirsek, belki de bize gereksiz ve anlamsız gelen pek çok şeyi anlamdırabiliriz,zorlandıklarımzdan kurtulabilir ve ilişkilerimizde rahat bi nefes alabiliriz.

Kadın ve erkek beyni farklı mıdır?

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel açıdan bakıldığında bu sorunun yanıtı evettir. Gerçekten de kadın ve erkek beynu farklılıklara sahiptir. Beyin bugün dahi henüz çözülmemiş bir organdır. Öncelikle evrimsel açıdan erkeğin beyni, kadının beyninden daha büyüktür. Bu erkeğin kadından daha zeki veya aptal olduğunu göstermez. Bu hacimsel büyüklüğün nasıl sonuçları olduğu henüz bilinmemektedir. Erkek beynindeki sinir bağlantılarının ön ve arka loblarda, kadın beyninde ise sağ ve sol yarımküreleri arasında olduğu görülmüştür. Bu farklılıklar erkeklerin yön, kas kontrölü gibi alanlarda kadınlara göre daha iyi olduğunu, kadınlarınsa hafıza, önsezi ve konuşma gibi konularda neden erkeklerden daha iyi olduğunu anlamak konusunda büyük rol oynuyor. Erkeklerin ve ,kadınların durum değerlendirmeleri de birbirinden farklıdır. Örneğin erkekler mantıken herşey yolundaysa iyi hissederler. Kadınlar ise iyi hissediyorsa her şey yolunda demektir. Bu yüzden kadınlar ve erkekler farklı şeyleri problem ederler. Tabikide kadınlar ve erkeklerin arasinda fark oluşturucu başka bir şey ise hormonlardır. Testosteron erkeklik hormonu, östrojen ise kadınlık hormonu olarak bilinir. Fakat her iki cinsiyet de iki hormonu da az düzeyde de olsa üretirler. Buda cinsellikteki sorunlara yönlendirir bizi. Erkeklerin cinsel ilişkiden sonra artan östrojen hormonu yüzünden uzaklaşma isteği, kadını değersiz hissettirir. Kadın erkeğin üstüne gittikçe erkek ise kendini kapana sıkışmış hisseder. Bu yüzden pek çok problem çıkar ortaya. İlişkilerde farkındalık çok önemlidir. Her iki taraf da bu yüzden kadın ve erkek arasındaki farkı, partnerinin ne hissettiğini göz önünde tutmalıdır. Tabi Her zaman bu mümkün olmayabilir fakat elimizden geldiğince bu duruma dikkat edebiliriz. Vaktinizi ayırıp okudunuğunuz için teşekkür ederim.

Sercan Hatun

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ E. Ezmeci. (2021). Kadınlar Sıcak Erkekler Soğuk Sever. ISBN: 9786254411854. Yayınevi: Destek Publishing and Media Group. sf: 17, 21, 23, 25, 27.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 03:42:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12434

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close