Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kuantum Mekaniği: Konular, Kitaplar, Notlar ve Giriş

4 dakika
115
Kuantum Mekaniği: Konular, Kitaplar, Notlar ve Giriş
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bu yazı dizisinde, özellikle lisans ve lisansüstü öğrenciler için kuantum mekaniğini detaylıca ele alacağız. Fakat bu yazıları mümkün mertebe alanın dışında kalan, konuya meraklı kişilerin de okuyabileceği şekilde hazırlıyoruz. Tıpkı 3. sınıf öğrencisiyle 8. sınıf öğrencisine aynı sınıfta eğitim vermenin mümkün olmadığı gibi ne yazık ki bu da tam olarak mümkün değil. Bu nedenle bunu mümkün kılabilmek için izlediğimiz strateji şu şekilde olacak:

Her yazı, ayrı bir bölümü ele alacak. Bu yazılar, sezgisel ve sözel bir girişle başlayıp matematiksel ve fiziksel detaylarını artırarak ilerleyecek. Böylece o spesifik bölümü merak eden bir kişi, konunun ilk kısımlarını, çok fazla detayına boğulmadan anlayabilecekken (daha doğrusu fikir edinebilecekken) konunun teknik detaylarını merak eden de okumaya devam ederek bunu sağlayabilecek.

Kullanılacak Referanslar

Bu yazı dizisini hazırlarken dört temel kitaptan faydalanacağız. Eğer kuantumu detaylıca öğrenmek istiyorsanız, bir astronomi veya fizik öğrencisiyseniz, bu dördünü de birbirine paralel olarak takip etmeniz sizin için faydalı olacaktır. Bu size biraz çok gelebilir, lakin bir kere ilgili konuyu anladığınızda diğerleri çok daha akıcı ve hızlı bir şekilde geçecektir. Bu sayede farklı bakış açılarında olayın nasıl ele alındığını görebilir, daha kapsamlı bir fikir edinebilirsiniz. Bu dört kitap da birbiriyle aynı konuları işlese de ele alış şekillerinin oldukça farklı olduğu ilk bakışta dikkatinizi çekecek. İlgili dört kitap şunlar:

Tüm Reklamları Kapat

  • Principle of Quantum Mechanics - Shankar
  • Modern Quantum Mechanics - Sakurai & Napolitano
  • Introduction to Quantum Mechanics - Griffiths
  • Quantum Physics - Gasiorowiczs

Bu dört kaynağın her birinin konuya farklı girişler yaptığını görebilirsiniz. Shankar, matematiksel bir giriş yaparak ihtiyacımız olan tüm temeli ilk bölümden veriyor. Diğerlerinde ise Dirac notasyonunu uzun bir süre görmüyoruz. Örneğin Gasiorowiczs'de Dirac notasyonunu tanıtması 120 sayfadan sonra başlıyor. Spin konusuna gelindiğinde Dirac notasyonuna geçildiğini daha yaygın olarak görüyoruz.

Bazen bu, zaten konuda epey yol kat etmiş birisi için "Şimdi bu da ne böyle?" şeklinde bir afallamaya neden olabiliyor. Genelde sıralı biçimde kurallar bütünü veriliyor ve "Böyle olduğunda böyle böyle olur, şununla şunu şöyle yapacaksanız," şeklinde, derslerde konunun derinliği anlatılmadan geçiliyor. Neden olarak da "Gerekenleri yapmak için bu detayları bilmeye gerek yok," gösteriliyor. Fakat bu doğru olmayabilir. Evet bunları bilmeden de bu işlemleri yapabilirsiniz ama konu üretime geldiğinde hiçbir şey bilmiyor gibi hissetmeniz pek mümkün.

İşin arkasındaki matematiği ne kadar iyi anlarsanız fiziğini anlamanız o kadar kolay olacaktır. O nedenle konuya ayırdığınız vaktin önemli bir kısmını sabırlı olup matematiğine ayırmanızı son derece önemlidir.

Tam olarak bu nedenle başlangıçta Shankar'ın kitabını takip edeceğiz. Değindiği ilk konular şöyle:

Tüm Reklamları Kapat

  • Lineer vektör uzayları
  • İç çarpım uzayları
  • Dual uzaylar, Alt uzaylar ve Dirac notasyonu
  • Lineer operatörler ve matris elementleri
  • Aktif ve pasif dönüşümler
  • Özdeğer (eigenvalue) problemi
  • Operatörlerin fonksiyonları
  • Sonsuz boyuta genelleme

Shankar'da bu konular yaklaşık 50-60 sayfa kadar sürüyor. Biz bu akışı takip edecek olsak da konuyu biraz daha farklı ve sezgisel detaylarıyla ele almaya çalışacağız. Örneğin Gram-Schmidt normalizasyonu yaparken bunun tam olarak ne anlama geldiğini anlamamız önemli. Shankar'da bu sözel olarak gayet açık bir şekilde anlatılıyor fakat buna görsellik katmamız, kafamızda canlandırabilmemiz için önemli. Çoğunluğun bu yöntemin basamaklarını ve denklemlerini ezberleyip uyguladığını biliyorum. Fakat bir kere yöntemin manasını anlarsanız buna gerek kalmayacak.

Matematiğini tamamladığımızda artık klasik mekanikle karşılaştırmasını yapıp problemlere dikkat çekmeye başlayacağız. Kuantumun bu problemleri nasıl çözdüğünü neden kuanta kelimesinden türediğine değineceğiz. Kesikli doğasını, matematiğiyle ilişkilendirip anlamaya çalışacağız. Sakurai Stern-Gerlach deneyi ile konuya bir giriş yaparken Gasiorowiczs kara cisim ışımasının doğası ile başlıyor. Griffiths ise doğrudan Schrödinger denklemi ile başlayıp birçok konsepti başta gösteriyor, sonra detaylandırıyor. Genellikle Griffiths kitabı en başlangıç düzeyinde kabul edilendir, pek fazla detaya girmez. Bizim tavsiyemiz, bunlar arasında gidip gelerek birbirlerini tamamlamalarını sağlamanız yönünde.

Açık Kaynaklar

Özellikle son yıllarda internette açık eğitim materyalleri giderek yaygınlaştı derken pandemi nedeniyle çoğunluğun online hayata geçmesiyle bu daha da hızlandı ve önemini belli etti. Basılı materyallerin yanında şu kaynaklar da dikkate alınabilir:

Yukarıda listelenen kaynakların tamamını ya kısmen ya da tamamen inceledim. Bunlar çoğunlukla ara sıra dönüp baktığım kaynakların başında yer alıyor. Özellikle 3Blue1Brown kanalının (Grant Sanderson) lineer cebirin temelleri üzerine hazırladığı video serisini şiddetle öneriyorum. Görüp görebileceğiniz, hazırlanmış en iyi matematik içeriklerinden biri olduğunu söyleyebilirim. Kuantumda bu dili kullanacağımız ve başlangıç konularımız bunlar üzerine olduğu için benim tavsiyem, ilk olarak bu seriyi dikkatle izleyerek bitirmeniz sonra birkaç kere daha tekrar etmenizdir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bir sonraki yazıda Shankar'ın kitabında olduğu gibi matematiğine giriş yapacağız.

Okundu Olarak İşaretle
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 05:05:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13010

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close