Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kertenkele Türü Gekkoların '6.hisse'Sahip Olduğu Keşfedildi!

Kertenkele türü olan gekkoların,insanların '6.his'olarak tanımladığı manyetik alan algılama yeteneğine sahip olduğu öne sürüldü.

2 dakika
28
Kertenkele Türü Gekkoların '6.hisse'Sahip Olduğu Keşfedildi!
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kertenkele türlerinden gekkoların, çevrelerini daha iyi anlayıp hayatta kalma şanslarını artıran sağlayan 6. his benzeri bir duyuya sahip oldukları ortaya çıktı.

Parlak benekli tokay kertenkelesinin (Gekko gecko) “6. his” benzeri gizli bir duyusal yeteneğe sahip olduğu gözlemlendi. Gekkolar, düşük frekanslı titreşimleri tespit etmek için iç kulağın sakkül adı verilen denge ve vücut pozisyonunu korumakla ilişkili bir bölümünü kullanabiliyor. Bu özel duyu, normal işitmelerinde ve dünyalarını algılama biçimlerinde tamamlayıcı bir rol oynuyor.Current Biology dergisinde 4 Ekim 2024 tarihinde yayımlanan bir çalışmaya göre gekkolar insanların 6. his olarak adlandırdığı özel bir yeteneğe sahip.Makalede şu ifadelere yer veriliyor:

“Kulak, bildiğimiz şekliyle havadan gelen sesleri duyar. Ancak tipik olarak denge ile bağlantılı olan bu eski iç yol, gekkoların yer veya su gibi ortamlardan geçen titreşimleri algılamasına yardımcı olur. Bu yol amfibilerde ve balıklarda mevcuttur ve şimdi kertenkelelerde de korunduğu kanıtlanmıştır. Bulgularımız, işitme sisteminin balıklarda gördüğümüzden insanlar da dahil olmak üzere kara hayvanlarında gördüğümüze nasıl evrimleştiğine ışık tutuyor.”

Tüm Reklamları Kapat

Gekkolar denge ustasıdır ve ayakları ile parmak pedlerini kaplayan yapışkan tüylerle duvarlara tutunabilirler. Dahili olarak 50 ila 200 Hz arasında değişen zayıf titreşimleri algılayabilen sakkül kullanırlar. Bu spektrum, gekkoların genellikle sadece kulaklarıyla duyabildiklerinin çok altındadır. Araştırma ekibine göre bu, sakkülün muhtemelen işitme sistemlerine farklı ama tamamlayıcı bir işlev gördüğü anlamına geliyor.Araştırmacılar, bu yolun perde arkasını anlayabilmek adına gekkoların işitme sistemlerinin bir laboratuvarda çeşitli uyaranlara nasıl tepki verdiğini gözlemledi. Deneyse sakkülün bu sesleri almalarına nasıl yardımcı olduğunu gördüler.Diğer sürüngenlerin aksine gekkolar aslında havadaki sesleri ya da sadece titreşimlerini değil, ses dalgaları şeklinde havada dolaşan sesleri de duyabilir. Sakkülün gekkoların işitmesindeki rolünün anlaşılması, daha önce daha sınırlı olduğu düşünülen diğer hayvanlardaki iletişim ve davranışların daha iyi anlaşılmasına yol açabilir.Çalışmanın ortak yazarı ve Maryland Üniversitesi’nden Dawei Han yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Birçok yılan ve kertenkelenin ses çıkarmadıkları veya sesleri iyi duymadıkları gerekçeleriyle ‘dilsiz’ veya ‘sağır’ oldukları düşünülüyordu. Ancak bunun yerine bu duyusal yolu kullanarak titreşim sinyalleri aracılığıyla iletişim kuruyor olabilecekleri ortaya çıktı. Ki bu da bilim insanlarının genel olarak hayvan algısı hakkındaki düşüncelerini gerçekten değiştiriyor.”

Modern sürüngenlerdeki bu ortak duyusal yol, biyologlara omurgalıların duyusal sistemlerinin nasıl evrimleştiğine dair yeni bir pencere sunuyor. Sudan karasal ortamlara geçiş, muhtemelen işitme mekanizmalarında bilim insanlarının daha önce düşündüğünden daha kademeli ve karmaşık değişiklikler içeriyordu.Bu bulgular insanların nasıl işittiğiyle doğrudan bağlantılı olmasa da, araştırma ekibi bazı benzerlikler olduğuna inanıyor.

Carr durumu şu sözlerle tanımlıyor:

Tüm Reklamları Kapat

“Canlı bir rock konserinde olduğunuzu düşünün. O kadar gürültülüdür ki tüm başınızın ve vücudunuzun ses alanında titreştiğini hissedebilirsiniz. Müziği sadece duymak yerine hissedebilirsiniz. Bu his, insan vestibüler sisteminin bu yüksek sesli konserler sırasında uyarılabileceğini, yani işitme ve denge duyularımızın da yakından bağlantılı olabileceğini düşündürüyor.”

Araştırmacılar, bu bulguların memeli işitme duyusuna, özellikle de bu duyusal yolun nasıl çalıştığına dair araştırmaları teşvik edeceğini düşünüyor. İşitme ve denge arasında kurulan bu bağlantı, insanlarda işitme ve denge bozuklukları arasındaki bağlantı da dahil olmak üzere araştırmalar için bazı yeni yollar açabilir.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • popularscience. Kertenkele Türü Gekkoların '6.Hisse'sahip Olduğu Öne Sürüldü. Alındığı Tarih: 17 Ekim 2024. Alındığı Yer: popularscience | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 16:37:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18789

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close