Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dillerin Zorluk Dereceleri: Hangi Diller Daha Zor Öğrenilir?

Bir Dilin Zorluğunu Nasıl Anlarız?

3 dakika
45
Dillerin Zorluk Dereceleri: Hangi Diller Daha Zor Öğrenilir?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bilinçsizce edindiğimiz anadilimizin ardından öğrenilen ya da edinilen 2. dil, anadil edinme sürecinden daha sancılı geçebilmektedir. Fakat bu durum bireyden bireye gözle görülür bir farklılık göstermektedir. X bireyi İtalyancayı çok kolay bir şekilde öğrenebilirken aynı X kişisi Fransızcayı öğrenirken epey zorlanabilmektedir. Bunun sebebi dillerin mutlak bir zorluk seviyesinin olduğundan mı kaynaklıdır? Yoksa bu durumu ortaya çıkartan dış etkenler mevcut mudur? Bu yazıda bu soruların cevabını bulabileceksiniz.

Dillerin Kıyaslanması Ve Dillerin Zorluk Sınıflandırılması Yanılgısı

Diller, insanlar arasındaki iletişimin en temel aracıdır. Farklı kültürlerin dilleri, o kültürlerin tarihi, toplumsal yapısı, dünya görüşü ve düşünce biçimleri ile doğrudan ilişkilidir. Fakat her dil, öğrenilmesi ve konuşulması bakımından aynı derecede kolay veya zor değildir. Bazı diller diğerlerine göre daha zordur. Fakat bu durum sanıldığı gibi spesifik herhangi bir dilin yapısal olarak zorluğundan kaynaklanmaz, çünkü her dil eşit derecede karmaşık ve zordur.

Eğer herhangi bir dili diğer dillerle karşılaştırıp, "Bu dilin diğer dillere kıyasla öğrenilmesi daha zordur." dersek o dili anadili olarak kullanan insanların varlığını hiçe saymış oluruz. Bir Türkçe anadili konuşuru olarak size belki Çince zor gelebilir; aynı durum Çince anadili konuşurunun Türkçe dilini zor bulması içinde geçerli olabilir. Peki hangisi daha zor? Dillerdeki zorluk seviyesini nasıl belirleyebiliriz?

Tüm Reklamları Kapat

Anadili Konuşurları Ve Dil Öğrenimi

Bir dilin ne kadar zor olduğu, özellikle anadil olarak kullanılan dilden ne kadar farklı olduğuna bağlıdır. Bir Türkçe konuşuru Azerbaycan Türkçesini anlamakta ve konuşmakta diğer anadil konuşurlarına göre daha az zorluk çekecektir. Bunun sebebi bu iki dilin gramer, kelime, telaffuz gibi dilsel parametrelerinin bir hayli benzer olmasından kaynaklıdır. Fakat bir Türkçe konuşuru için aynı şey Almanca dilinde geçerli olmayabilir. Bunun sebebi Almancanın; Türkçeye kıyasla çok daha farklı bir gramer yapısına sahip olmasından, telaffuzların daha tonlu bir şekilde yapılmasından ya da sözcüklerin benzerliğinin neredeyse olmamasından kaynaklanabilmektedir.

Dil sadece bir iletişim aracı değildir; aynı zamanda bir toplumun kültürünü de yansıtır. Benzer kültürlere sahip olan toplumların aynı zamanda benzer dillere sahip olması az önce verdiğimiz; Azerbaycan ile Türkiye örneğinde kolayca anlaşılabilmektedir, buradan ortak kültürel paylaşımların başka bir dili öğrenirken ne kadar büyük bir etkene sahip olduğunu gözlemleyebiliriz. Peki anadilden sonra öğrenilen bir dilin kişiye daha kolay gelmesinin birincil sebebi paylaşılan ortak kültür ya da tarih midir?

Bu büyük bir etken olsa da araştırmalar Türkçe anadili konuşurlarının Korece'yi; İngilizce anadili konuşurlara göre daha kolay bir şekilde öğrendiklerini göstermektedir. Türklerin ve Korelilerin dilsel açıdan neredeyse hiç kültürel ya da toplumsal bir etkileşimde bulunmadığını göze alırsak bu durum epey ilgi çekici.

Bu durumun oluşma sebebi Türkçe ve Korece'nin benzer dilsel parametrelere sahip olmasıdır, aynı durum Türkçe ve Japonca için de geçerlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Ne Öğrendik?

Dillerin nesnel olarak bir zorluk sınıflandırması yoktur, doğuştan edindiğimiz anadilimiz bizlere, sonradan öğrendiğimiz dillerin zorluk seviyesini belirlemektedir. Eğer spesifik bir dilde; öğrendiğiniz diğer dillere kıyasla öğrenme sürecinde daha fazla zorluk yaşıyorsanız, bunun sebebi öğrenilen dilin genel zorluğundan kaynaklanmamaktadır.

Bu durumun oluşma sebebi sizin anadilinizle; öğrenmeye çalıştığınız dil arasındaki parametre farklılıklarıdır.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 08:24:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14149

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close