Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Karbonun allotropları hakkında neler biliyoruz?

Karbon ve karbonun allotropları

1 dakika
121
Karbonun allotropları hakkında neler biliyoruz? Linkedin
  • Blog Yazısı
Karbon nanotüp resmi
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Karbon nedir? doğada ne sıklıkla bulunur?

Karbon; atom numarası 6 olan, 4 tane bağ yapabilen, 3825 ºC'de süblimleşebilen, bir elementtir. Periyodik tablonun tablonun 2. periyodunun 14. grubunda (4A grubu) bulunur. Karbonun elektronegatifliği 2,55'tir. Saf karbon doğada çeşitli biçimlerde bulunur. Elmas, karbon atomlarının üç boyutta kristal yapı içerisinde düzenlenmesiyle oluşur. [1] Dünyanın çekirdeğinde yaklaşık %5 karbon vardır. [2]

Karbonun allotropları

1)Elmas

Elmas, doğadaki en sert maddedir. Mohs sertlik skalasında 10 değerliğe sahip olduğu için elmas, çizilmeye karşı en dirençli maddedir. Bu özelliği sayesinde elmas birçok takı malzemesinde kullanılabilmektedir. Elmasın doğada oluşma süresi milyonlarca yıl sürer. Elmas ısıyı çok iyi iletme özelliğine sahiptir fakat elektrik akımını iletemez. Isı emicilerde elmas özellikle tercih edilir. Elmasın yapısı, karbon atomlarının birbirlerine kovalent bağlarla bağlanması ile oluşur. [3] Elmas, düzgün dörtyüzlü geometrik şekline sahiptir.

2)Grafit

Grafit, karbon atomlarının düzgün altıgen kafesler oluşturarak üst üste katmanlar biçiminde dizilmesi ile oluşur. Grafit yumuşaktır; kağıt üzerinde iz bırakan, yağlı ve siyah renkli, katı bir maddedir. Grafit, ısı ve elektriği iyi iletir. Grafitin erime sıcaklığı, 3927 ˚C olarak bilinir. [4]

Tüm Reklamları Kapat

3)Fulleren

Karbonun yapay allotroplarındandır. Grafit benzeri yapıya sahiptir fakat grafit gibi saf altıgen değil, Beşgen veya Yedigen halkalar içerir. Yapısı futbol topuna benzemektedir ve 60 karbon atomu içerir. Fullerenler güneş pillerinde, kurşun geçirmez yeleklerde ve yakıt depolarında sıklıkla kullanılır.[2]

4)Grafen

Grafen, karbon atomlarının tek düzlemde altıgen yapıyla dizilmesiyle oluşan iki boyutlu ve bir atom kalınlığındaki karbonun allotropudur. Grafen yapısı çelikten yaklaşık 6 kat hafiftir. Grafen yapısı gereği çok esnemeye uygun bir allotroptur. Grafen ısı ve elektriği çok iyi iletir. Pil ömürlerini yaklaşıkk 10 kat uzatabilmektedir. Grafen allotropu sayesinde pillerin ömürleri yaklaşık 10 katına çıkarabilir.[4]

5)Karbon nanotüpleri

Silindir şeklinde yapay karbon allotropudur. Oldukça sert bir yapıya sahiptir. Şarj edilebilir batarya yapımında kullanılır. Dokunmatik ekranlarda ve biyosensörlerin yapımında kullanılır.

Etimolojisi

Adı latince kömür anlamına gelen "carbo" kelimesinden alır.[5]

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ TÜBİTAK Bilim Genç. Karbon. (14 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2025. Alındığı Yer: Tübitak bilim genç | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b Anthony R. Philpotts, Cornelis Klein, et al. (2012). Earth Materials: Introduction To Mineralogy And Petrology. ISBN: 052114521X. Yayınevi: Cambridge University Press.
  • ^ Altınkenti. Elmasın Özellikleri:. Alındığı Tarih: 20 Ocak 2025. Alındığı Yer: Altınkenti | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b Galip Bulut, Sırrı Polat, et al. Karbonun Doğal Allotropları. Yayınevi: Çap yayınları: Çap Yayınları Organik Kimya Konu Anlatımlı. sf: 26-27.
  • ^ Aselsan. Geçmişten Günümüze Karbon. (16 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2025. Alındığı Yer: Aselsan | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 14:55:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19629

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close