Çizgili kasların kasılma mekanizması

- Blog Yazısı
Çizgili kas nedir?
Çizgili kaslar, insan vücudunun isteği doğrultusunda çalışan kaslardır. Ölen çizgili kas hücreleri kendini yenileyemez, bu hücrelerin kendini yenileme kabiliyeti yoktur. Yapılan düzenli egzersiz ile güçlenip büyüyebilmektedirler. Çizgili kaslar hızlı kasılabilir ve çabuk yorulurlar. Laktik asit fermantasyonu, çizgili kaslarda gerçekleşir. Bu fermantasyon sonucu yorgunluk hissi oluşur ve karbondioksit açığa çıkmamaktadır.
Çizgili kasların kasılma mekanizması
Kasların kasılabilmesi için gereken minimum uyarı şiddetine eşik değeri denir. Eşik değerini geçen bütün uyarılar impuls oluşturur. Kaslar eşik şiddeti altındaki hiçbir uyarıya tepki vermez.
1)Kas kasılma mekanizması
Çizgili kasların kasılma mekanizması, İngiliz bilim insanı H.E. Huxley tarafından ileri sürülen model ile açıklanır. Çizgili kas kasılırken; Z bandı çizgileri yakınlaşır, I bandının boyu kısalır, aktin ve miyozin ipliklerinin boyu değişmez, A bandının boyu değişmez, H bandı daralır, kasın boyu kısalır ve genişliği artar. En önemli ve dikkat edilmesi gereken şey şudur ki, kas kasılırken kasın hacmi ve kütlesi değişmez.
2)Kas gevşemesi mekanizması
Z bandı birbirinden uzaklaşır, sarkomerin boyu uzar, I bandının boyu uzar, aktin ve miyozin ipliklerinin boyu değişmez, H bandı ortaya çıkar, A bandı boyu değişmez, kasın boyu uzar ve genişliği azalır, kasın kasılma mekanizmasında olduğu gibi kasın hacmi ve kütlesi değişmemektedir.
Kas kasılırken; ATP, kreatin fosfat, glikojen, glikoz+oksijen azalır. Kas kasılırken ADP+Pi, kreatin, karbondioksit+su molekülü, ısı ve laktik asit artar.
Kas-iskelet ilişkisi
Tendonlar, kaslar ve kemikler arasında hareketi sağlayan önemli bir bağ dokudur. Ligament ise kemikleri başka bir kemiğe bağlayan fibröz dokudur. Kasların çekme özelliği olmasına rağmen itme gibi bir özelliği bulunmamaktadır. Bu neticede vücuttaki kaslar çift şekilde bulunur ve birbirine antagonist şekilde hareket eder. Antagonist kaslar birbirlerine karşın zıt çalışan kaslardır.
Rigor mortis
Kasılmış bir kasın ATP yetersizliğinden ötürü geri gevşeyemeyişidir. Ölüm gibi durumlarda birkaç saat içinde bütün ATP tükenmektedir ve kasın geri gevşeyebilmesi için ATP molekülü bulunmaz.
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Deniz. Çizgili Kaslarin Kasilma Mekanizmasi. Alındığı Tarih: 17 Ocak 2025. Alındığı Yer: Biyoloji Portalı | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 15:04:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19611
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.