Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Elmaslar, Düşündüğümüz Kadar Nadir Olmayabilir!

3 dakika
4,070
Elmaslar, Düşündüğümüz Kadar Nadir Olmayabilir!
Tüm Reklamları Kapat

Elmaslar düşündüğümüz kadar nadir taşlar olmayabilirler fakat Johns Hopkins Üniversitesi tarafından hazırlanan bu araştırma raporu çevrenizdeki kuyumcuların büyük indirimlere gideceği anlamına gelmiyor.  ''Dünyanın derinliklerindeki, çok derinlerindeki, elmas oluşum süreci düşündüğümüzden daha sık gerçekleşen bir süreç olabilir!' 

Bu tez, jeokimyacı (yerkimyacısı) Dimitri A. Sverjensky ile doktora öğrencisi olan Fang Huang tarafından yazılan bir makalede, Nature Communications üzerinde dile getirildi. Araştırma raporunun sonuçları 'elmas oluşumunun sıklığıyla ilgili yeni bir teori’ yi gözler önüne seriyor fakat bu, mücevher niteliğindeki elmasların daha kolay elde edileceği ve bunların tüketiciye sunulabilecek seviyeye getirilebileceği anlamını taşımıyor.

Her şeyden önce, dünya yüzeyine yakın mesafede bulunan elmasların miktarı, onları oluştukları derinliklerden çıkartan ve hala nadiren gerçekleşen magma püskürmelerine bağlı. Ayrıca, yapılan bu bilimsel araştırmada bahsedilen 'elmas' sözcüğü, çıplak gözle görülemeyen, sadece 'mikroskopla görülebilen elmas' niteliğini taşımakta. Yani pırlanta yüzükleri oluşturan 'elmas' kavramı ile bahsedilen 'elmas' kavramı birbirinden bağımsız kavramlar aslında...

Tüm Reklamları Kapat

Bir kimya modelini kullanarak, Sverjensky ve Huang bu değerli taşların, elmas oluşumu için şu ana kadar bilinen iki temel süreçten daha basit olmak üzere, doğal bir kimyasal tepkime ile oluşabileceğini keşfettiler. Spesifik olarak, (henüz gerçek malzemelerle denenmemiş olsa da) buldukları metot, taş ve su arasındaki etkileşim sırasında oluşan fazla asidik ortamda elmasların şekillendirilebileceğini gösteriyor.

Günümüze kadar gelen yaygın kanıya göre elmaslar, metan gazının oksidasyonu veyahut karbondioksit miktarında yaşanan kimyasal indirgenmeler sonucu meydana gelen sıvı hareketi içerisinde şekillenir. Oksidasyon, daha fazla oksidasyona, ya da elektron kazanımına, sebep olur. Buradaki 'indirgenme' ise daha düşük oksidasyon tepkimeleri yaşanması demektir. Bu iki reaksiyon bir arada 'redoks' reaksiyonları olarak bilinen reaksiyon türünü oluştururlar.

Sverjensky, ''Redoks reaksiyonların niçin meydana geldiğini açıklamak her zaman için zor olmuştur'' cümlesini adı geçen üniversitenin Dünya ve Gezegen Bilimleri bölümünde çalışmalar yapan biri olarak sarf ediyor.  "Tepkimelerin meydana gelmesi için taşların arasında dolaşan farklı türde sıvıların farklı ortamlarda farklı oksidasyon koşullarıyla karşılaşmaları gerekmektedir."

Bu yeni araştırmayla birlikte suyun, pH değerinin düşmesiyle bağlantılı olarak elmas üretimi yapabileceği saptandı. Sverjensky şöyle söylüyor: “Farklı taş türleri arasında dolaşan su, daha asidik bir hale geldikçe elmas üretimine elverişli hale geliyor”.

Tüm Reklamları Kapat

Sverjensky beraberinde şu sözleri de söylüyor:

Bu keşif, bilim insanlarının elmasların ne kadar yaygın bir şekilde var olabilecekleri konusundaki algısını değiştiren pek çok bulgudan sadece biri. Araştırmalar arttıkça, çok değişik kaya türlerinde elmas bulmak mümkün hale geliyor. Bence bu konuda insanların benimle hemfikir olacağını düşünüyorum: keşfedilecek daha pek çok elmas oluşumuna izin veren ortam var.

Şimdilik hiç kimse bir elmas bolluğu yaşanması ihtimaline olanak vermiyor fakat Sverjensky'nin söylediğine göre bilim insanları kimya modelleri üzerinden bu konu hakkında çalışmalarını yürütmeye devam ediyor. Fiziksel olarak yerin 150 ila 200 kilometre altındaki muhtemel 'elmas bolluğu'nu keşfetmemiz mümkün değil. Tabi, 1650 ila 2000 fahrenayt arasında değişen sıcaklıkları da hesaba katmak gerekir. Şu ana kadar yerin altına doğru gidilen en fazla uzaklığın 12 veya 14 kilometre arasında olduğunu da belirtelim.

Eğer bu bilimsel çalışma mücevher sektörünü sarsmaz ise, dünyanın derinliklerinde gerçekleşen sıvı hareketlerini, ve dolayısıyla dünyamızda gerçekleşen karbon döngüsünü anlamamız konusunda bizlere ışık tutacak... Sverjensky şöyle söylüyor: 

'Sıvılar, dünyanın sığ noktaları ile derinlikleri arasındaki ilişkiyi anlamamızı sağlayacak temel bağlantıdır. Bu yüzden, önemlidirler.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 14:25:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4132

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Elmaslar, Düşündüğümüz Kadar Nadir Olmayabilir!. (12 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4132
--, -., Açılan, E. A., Bakırcı, Ç. M. (2016, January 12). Elmaslar, Düşündüğümüz Kadar Nadir Olmayabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4132
-. --, et al. “Elmaslar, Düşündüğümüz Kadar Nadir Olmayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Emir Ali Açılan, Evrim Ağacı, 12 Jan. 2016, https://evrimagaci.org/s/4132.
--, ---. Açılan, Emir Ali. Bakırcı, Çağrı Mert. “Elmaslar, Düşündüğümüz Kadar Nadir Olmayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Emir Ali Açılan. Evrim Ağacı, January 12, 2016. https://evrimagaci.org/s/4132.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close