Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

KADİM BİR DİN SABİİLİK ve GÜNÜMÜZE ETKİLERİ (BÖLÜM-1-)

Dinler Tarihi

KADİM BİR DİN SABİİLİK ve GÜNÜMÜZE ETKİLERİ (BÖLÜM-1-)
5 dakika
74
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Sabiilik, Güney Mezopotamya’da yaşayan ve ışık karanlık düalizmine dayalı gnostik inançlarıyla tanınan topluluğun bağlı olduğu dindir. Antik dönemlerde bu inanç sisteminin Kuzey Mezopotamya ve Ortadoğu'nun pek çok bölgesine yayıldığı da bilinmektedir. Günümüzde özellikle Güney Mezopotamya’da tapınak kalıntılarının ve çok az sayıda hala bu inanca sahip küçük toplulukların olması nedeniyle genel anlamda bu bölge içerisinde tanımlanır. Kelime kökeni her ne kadar Arapça'da "dönek" anlamında kullanılsa da Sabiilerin dili olan Mandence’de (kökleri Arami-Süryani dillerine dayanır ve zamanla Arapça'dan da çok etkilenmiştir) vaftiz olmak, yıkanmak, arınmak anlamlarında kullanılmaktadır.

Gnostik inançların ortak özelliklerini sayarak inanç sisteminin biraz detayına inmek gerektiğini düşünüyorum. Prof Dr. Şinasi Gündüz’e göre gnostik inançların ortak özelliklerini aşağıdaki gibi sırlamıştır.

*Gnostik düşüncede insanın yapısıyla ilgili trilojiye yer verilir. Buna göre insan üç unsurdan; ruh, beden ve nefsten oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

*Gnostiklere göre beden içerisinde ruh, hapishanedeki bir tutsak gibidir.

*Gnostiklere göre ilahi âlemin bir parçası olan ruh ölümsüzdür. Ölüm ancak süfli olan maddi varlıklar ve insan söz konusu olduğunda, beden için geçerlidir. Sabilere göre iyi kişilerin nefsi bedenin ölümünden sonra ruh ile beraber ilahi âleme yükselir. Kötü insanların ise nefisleri bedenin ölümüyle birlikte yok olur.

Gnostisizm’e göre ruhun kendi başına kurtuluşa ve hidayete ulaşabilmesi imkansızdır. Ruhun kurtuluşu için gerekli olan aşamalar şu şekilde sıralanabilir:

1. Öncelikle ruhun süfli âlemdeki kendi yapısını kavraması ve bu kötü hayattan kurtulabilmek için bir istek ve arzu, bir iştiyak duyması, bir diğer ifadeyle kendini bilmesi ve asıl mekânı olan ilahi âleme bir özlem duyması gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

2.Bundan sonra ruh vaftiz, oruç, günlük dua ve diğer ibadetler gibi ritüellerle kurtuluş için gerekli olan altyapıyı hazırlamalıdır.

3.Bu arada kurtuluşun bir nevi anahtarı olan kutsal bilgiyi ve hikmeti kendisine getirecek ve öğretecek olan bir kurtarıcı ya da yol göstericinin, bir mürşidin olması gereklidir.

4.Son olarak gnosis, manda, sophia gibi çeşitli adlarla adlandırılan bir kurtuluş iksiri olan gizli kutsal bilginin bu mürşit aracılığıyla kendisine ilham edilmesi gerekir.

Antik Kayıtlarda Sabiilik

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Günümüz tarihçileri ve din araştırmacıları arasında Harranlı Sabii İnancı ile günümüz Güney Mezopotamya Sabii İnancı'nın birbirinden farklı olduğu hala tartışmalıdır. Harranlı Sabii İnancı (Harraniler- Sin kültü de denilmekte) Asur ve Babil medeniyetlerinin kil tabletlerindeki kayıtlara göre M.Ö 3000'li yıllara kadar uzanmaktadır. Anlaşılan o ki günümüz semavi (İbrahimi) dinlerinden yaklaşık 1700 yıl kadar daha eskidir. İlk Yahudilik inancının Musa Peygamber'in, Mısır'ı terk ettiği (meşhur Kızıldeniz'in yarılma olayı) dönemi baz alarak bunu söylüyorum, tarihi açıdan bilimsel olmasa da -çünkü hiçbir kayıt ve kanıt yok- sadece yorum getirebildiğimiz bu konu, M.Ö. 1300'lü yıllara Firavun Amenhotep (diğer adıyla Akhenaton olarak bilinen) dönemine tekabül etmektedir ki bu apayrı bir yazı konusu da olabilir.

Genel Hatları ile Sabiilik

Bu inanca göre Harranili Sabiiler'e, Güneş’e tapanlar veya yıldızlara tapanlar denilmektedir ki bunun da geçerli bir sebebi vardır. İnanca göre; Güneş, Merkür, Venüs, Satürn, Jüpiter ve Mars bir üst tanrının altında bulunan yardımcı tanrılardır, Buradaki üst tanrı, tanrıların efendisi Ay Tanrısı'dır (Sin Kültü). Güneş ve Ay tamam da bu beş gezegen nereden çıktı derseniz; çok eskiden beri insanlar gece semaya baktıklarında devasa gök kubbenin hareketinden bağımsız olarak kafasına göre takılan bu beş nesnenin farkındaydı -gezegen (gezgin) kelimesi nereden geliyor sanıyorsunuz?-. Bu durum Güneş ve Ay gibi bu nesnelere de bir anlam yüklemelerine sebep olmuştur. Güneş Kültü ve Sin (Ay) Kültü ayrıca incelenmeyi gerektiren bir konudur ve detaylıdır, burada ayrıntılara girmeyeceğim.

Her bir tanrının kendine has şekli olan tapınakları ve haftanın her bir gününe ait tapınma ve ibadet günleri vardır. Örnek olarak Güneş tapınağı kare, küp şeklinde (size bir şey hatırlattı mı?) ve ibadet günü pazardır. Diğerlerini de sıralarsak; Ay’ın pazartesi, Mars’ın salı, Merkür’ün çarşamba, Jüpiter’in perşembe, Venüs’ün cuma, Satürn’ün cumartesidir. Fark edildiyse günümüzde de haftada 7 gün vardır ve İngilizce (diğer pek çok Latin dilinde de bu şekildedir) dilinde, sunday Güneş günü, monday Ay günü, saturday Satürn günü, tuesday Mars günü, wednesday Merkür günü, thursday tartışmalı olsa da antik İskandinav inanışı tanrı Thor günü, antik yunanca olarak anlamı Jüpiter günü, friday Venüs günü. Fakat İngilizce ve Latin dillerin kaynaklarına bakarsanız bunların tamamı Antik Yunan tanrılarından gelmektedir. Rastlantı olamayacak kadar benzer. Antik Yunan tarihi başlangıç M.Ö. 756-M.Ö. 146 yılları arasına karşılık gelir ki Harranilerin bu geleneği Antik Yunandan alması imkansız. Görünüşe göre tersine bir durum söz konusu.

Harraniler, Sin’in başkanlığındaki gök tanrıları panteonunun yanı sıra ikinci derecede önemli olan tanrıçalara da inanç sistemlerinde yer verdiler. Harrani İnancı'nda bu tanrılar, genellikle Harran civarındaki toplumların tapındıkları tanrısal güçlerdi. Mesela çöldeki Araplar tarafından yaygın olarak tapınılan Lât, Uzzâ ve Menat, Mezopotamya bölgesinin bereket tanrısı Tammuz (Dumuzi), cin ve şeytanlar tanrısı Şamal, şans tanrısı Gad gibi. Bilindiği üzere İslam öncesi Arap inancında Tanrı'nın kızları olarak bilinen (Lât, Uzzâ ve Menat) ve Kabe’de putları da bulunan tanrıçalara tapılmaktaydı.

Kur’an-ı Kerim’de Sabiilik

Tüm Reklamları Kapat

Kur’an’ da üç yerde sabii kelimesi ile karşılaşıyoruz.

Bakara 62: Şüphesiz, inananlar (Müslümanlar) ile Yahudiler, Hıristiyanlar ve Sâbiîlerden (her bir grubun kendi şeriatında) “Allah’a ve ahiret gününe inanan ve salih ameller işleyenler için Rableri katında mükâfat vardır; onlar korkuya uğramayacaklar, mahzun da olmayacaklardır”.

Maide 69: Şüphesiz inananlar (Müslümanlar) ile Yahudiler, Sabiîler ve Hıristiyanlardan (her bir grubun kendi şeriatında) “Allah’a ve ahiret gününe inanan ve salih ameller işleyenler için hiçbir korku yoktur. Onlar mahzun da olmayacaklardır”.

Tüm Reklamları Kapat

Hac 17: Şüphesiz, iman edenler, Yahudiler, Sâbiîler, Hıristiyanlar, Mecûsiler ve Allah’a ortak koşanlar var ya; Allah, kıyamet günü onların aralarında mutlaka hüküm verecektir. Çünkü Allah, her şeye şahittir.

Son ayette görüldüğü gibi Kur’an, iman edenler hariç diğer inanç sahiplerini şirk koşanlar olarak tanımlamış ve şirk günahını işlemekten hüküm verileceği görülüyor. Diğer yandan İbrahim Peygamber için de bazı ayetlerde ‘’hanif’’ kelimesi kullanılmaktadır ki Turan Dursun’a göre aynı anlam bütünlüğü içerisinde kabul etmek gerekir. Yani kutsal kitaba göre İbrahim Peygamber de sabii idi.

Kaynaklar

Prof. Dr. Musa Kazım Çağlar ‘’Sabiiler ve Sabii dini’’

Tüm Reklamları Kapat

Prof. Dr. Şinasi Gündüz ‘’ Mitoloji’’

Turan Dursun ''Kutsal Kitapların Kaynakları''

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2024 07:58:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14165

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Beyin
Gezegen
Cinsellik Araştırmaları
Mit
Habercilik
Bakteriler
Besin Değeri
Periyodik Tablo
Bitki
Arı
Işık Hızı
Metal
Kimya Tarihi
Abiyogenez
Normal Doğum
Biyokimya
Gıda
Zaman
Evrimsel Biyoloji
Tarım
Genel Görelilik Teorisi
Sahtebilim
Google
Renk
Charles Darwin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close