Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnanç Sistemlerinin Mimari ve Sanata Bıraktığı İzler

3 dakika
45
İnanç Sistemlerinin Mimari ve Sanata Bıraktığı İzler
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Toplumların kültürlerine etki eden inanç biçimlerinin mimari ve sanat üzerindeki etkileri konusu geçenlerde nedensizce zihnimde bir soru olarak belirdi. Hristiyan kültürde daha çok resim tasvirleri ile hikayeler anlatırken, İslami kültürde daha çok geometrik desenlerle birbirini tamamlayan çizgiler görebiliyoruz. Hindu kültürde ise figürler,semboller döngüsel yaşam inancını sembolize eden tanrı tasvirleri gibi farklı farklı tarzlarda inançlarının mimari ve sanatlarına etkilerini görebiliyoruz. Şimdi beraber biraz daha detaylandıralım.

Hristiyanlık ve Kutsal Ruh

Hristiyanlık’ta Tanrı, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olarak üçleme halinde kabul edilir. Bu "Kutsal Ruh" inancı, Tanrı’nın her yerde olduğu ve insan ruhuyla bağlantıda olduğu fikrini temsil eder. Bu yüzden Hristiyan mimarisinde göğe doğru uzanan, yükselen yapıların tercih edilmesi rastlantı değildir. Örneğin, Notre-Dame Katedrali (Paris) ve Chartres Katedrali (Fransa), Tanrı’ya yükselme arzusunu sembolize eder. Gotik mimarideki devasa pencerelerden içeri giren ışık, kutsal ruhun varlığını simgeler ve ibadet edenlerin Tanrı’yla ruhsal bir bağ kurmasına olanak tanır. Katedral içindeki vitraylarda anlatılan İncil sahneleri de, kutsal hikayelerin görsel bir temsili olarak insanlara ilahi hikmetin yayılmasını sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

İslam’da Birlik ve İçsel Derinlik

İslam’ın tasavvuf ekolünde önemli bir kavram olan “vahdet-i vücut” (varlığın birliği), Allah’ın her şeyde ve her yerde olduğu inancını yansıtır. Bu felsefe, İslam sanatında ve mimarisinde özellikle soyut desenlerle, tekrarlayan geometrik motiflerle ifade bulur. Çünkü bu desenler ve motifler, sonsuzluk ve birlik düşüncesini sembolize eder. Süleymaniye Camii (İstanbul) ve Şah Cihan Camii (Pakistan), bu anlayışı barındırır. Özellikle İslam mimarisindeki simetrik düzen, Allah’ın evrendeki mutlak düzeninin bir yansıması olarak kabul edilir. Bir diğer önemli öğreti olan tasavvuf, insanın içsel bir yolculuk yapmasını öğütler; bu yüzden camilerdeki kubbeler insanın içsel yolculuğunu simgeler ve ibadet sırasında Allah’a yakınlaşmasını sağlar.

Hinduizm ve Tanrılarla Yaşamın Simgesel Şöleni

Hinduizm, çok tanrılı bir inanış sistemi olmakla birlikte, karma ve reenkarnasyon kavramlarıyla döngüsel bir yaşam felsefesi sunar. Bu nedenle Hindu tapınakları, bir nevi kozmik sahne olarak tasarlanır ve her bir figür bu sahnede yerini alır. Meenakshi Tapınağı (Tamil Nadu, Hindistan) ve Khajuraho Tapınakları (Madhya Pradesh, Hindistan), tanrı ve tanrıçaların, çeşitli yaşam döngülerini ve evrensel gerçeklikleri temsil eden figürlerle doludur. Tapınaklarda yer alan her tanrı figürü, doğanın döngüsünü ve hayatın sürekli devinim içinde olduğunu yansıtır. Tapınak yapıları, Hinduizm’deki reenkarnasyon ve ruhun dönüşümü fikrini yansıtan renkli ve detaylı heykellerle süslenmiştir; bu sayede insanlar tapınakta tanrılarla iç içe bir yaşam sürebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Budizm ve Sade Bir Yolculuk

Budizm’de ise yaşam, bir döngü içinde aydınlanmaya ulaşma çabası olarak kabul edilir. Budist mimarisinde, stupa denilen yapılarda bu döngüsel anlayış belirgin bir şekilde kendini gösterir. Örneğin, Borobudur Tapınağı (Endonezya) ve Swayambhunath Stupası (Nepal), Budizm’in döngüsel yaşam anlayışını yansıtır. Borobudur Tapınağı’nın katmanlı yapısı, insanın ruhsal aydınlanmaya ulaşmak için kat etmesi gereken yolculuğun bir sembolüdür. Tapınaktaki her katman, insanın ruhsal gelişim sürecinin bir aşamasını temsil eder. Budizm’in sade ve dingin yapısına uygun olarak bu tapınaklarda gösterişten uzak, dingin bir estetik tercih edilmiştir; böylece insanlar kendilerini meditasyon ve içsel yolculuk için uygun bir ortamda bulur.

Modern Sanatta İnançlara Farklı Yaklaşımlar

Modern sanat, geleneksel inanç kalıplarını sorgulamak ve yeniden yorumlamak için farklı bir araç haline gelmiştir. Örneğin, Marc Chagall’ın “Mavi İsa” adlı eseri, Hristiyanlıktaki Mesih figürünü modern bir yorumla ele alarak izleyiciye “Tanrı’ya ulaşmak için kutsal metinlere mi bağlı kalmalıyız?” sorusunu sordurur. Benzer şekilde Salvador Dalí’nin “Son Akşam Yemeği” eseri, İsa ve havarilerini soyut bir tarzda betimleyerek kutsal ritüelleri sorgulatan bir bakış açısı sunar. Modern sanatta inançlar, sabit kalıplardan çıkıp bireyin iç dünyasındaki arayışa dönüşür. Geleneksel inançların dışına çıkarak insanın kendi içindeki Tanrı’ya ulaşma çabası, modern sanatın odak noktalarından biridir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

İnanmanın Kültürü

İnanmak yaşamımızda zaman anlayışımızı etkilediği gibi mimari ve sanat anlayışımızda kökünden etkiliyor. Görüyoruzki insan yaşamındaki kültürünü yaşam tarzını inanç temelli oluşturuyor ve geliştiriyor. İnancın hayatımızın bu kadar merkezinde olması insanın amaçsızca yaşayamadığını gösteriyor. Yaşamanın ihtiyaç öznesi haline getirmiş.

Sevgiler.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/12/2024 13:43:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18869

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Sars-Cov-2
Genetik Değişim
Arkeoloji
Yok Oluş
Ağız
Kuantum
Tarih
Test
Kedi
Yılan
Toplumsal Cinsiyet
Devir
Evcil Hayvanlar
Biliş
Özel Görelilik
Travma
Galaksi
Kozmoloji
Viral
Okyanus
Balık Çeşitliliği
Siyah
Hastalık Dağılımı
Işık Hızı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close