Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Fotonlar Biri Birilerinden Sekebilir mi?

4 dakika
96
Fotonlar Biri  Birilerinden Sekebilir mi? ZME Science
  • Blog Yazısı
Fotonlar
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Oksijen, su, azot, karbon, mineraller, vitaminler... Hepsi yaşamımızı sürdürebilmemiz için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ve eksikliğinde sıkıntı yaşayacağımız organik ve inorganik maddeler. Peki ya hiç organik veya inorganik olmayan hatta neredeyse madde olarak bile tanımlanamayan ama yokluğunda yaşayamayacağımız bir şey düşündünüz mü? Ya da böyle bir şey var mı?

Evet, evet böyle bir şey var ve düşündüğümüzden daha fazla ilginç özelliği olan bir şey bu: Işık. Gözlemleyebildiğimiz kadarıyla en hızlı şey olan hem dalga hem de parçacık özelliği gösteren görebildiğimiz ve göremediğimiz, yararlı ve zararlı olan ve farklı spektrumlarda yayılan ışık aslında düşündüğümüzden daha ilginç ve önemli. Ancak benim konuyla ilgili spesifik olarak değinmek istediğim şey ise fiziğin biraz derinliklerinde yer alan ve detay içeren bir soru: Işıklar biri birileri üzerinden yansıyabilir mi?

Fiziğin derinliklerine indiğimiz ve biraz araştırma yaptığımız zaman bu sorunun cevabı evettir ancak bu durum doğrudan gerçekleşmez ve oldukça nadir bir olaydır. Işık foton adı verilen çok küçük kuantum maddelerinden oluşur. Odaya girip lambayı açtığınız anda trilyonlarca foton lamba tarafından üretilip odaya yayılmaya başlar. Çok sayıda olan ve etrafa yayılan bu fotonlar bozonlar olarak bilinen kuantum parçacığı grubundadır.[4] Bozonlar diğer gruplardan farklı ve özeldir çünkü birçok bozon aynı anda aynı kuantum konumunu işgal edebilirler. Lazer ışınları aynı kuantum konumunda olan fotonların toplamı olduğundan dolayı bozonlara lazer ışıklarını mümkün kılan asıl şey diyebiliriz. Diğer bir yandan ise bozon olmayan diğer partiküller aynı özelliği gösteremediği için diğer cisimlerdeki atomlar aynı anda aynı noktaya düşmezler ve bu partiküllere de fermiyonlar denir. Fermiyonların aynı konuma düşmeyeceğini söyleyen ilkeye Pauli Dışlama İlkesi denir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Işık, elektrik yükü olan cisimlerle etkileşimi girme eğilimindedir ancak ışığın kendi elektrik yükü olmadığı için bir foton diğer bir fotonla etkileşim gösteremez ve doğrudan biri birilerini etkilemeden biri birilerinin içinden geçerler. Bunun temel sebebi ise fotonların yüksüz bozonlar olmasıdır. Bu etkilememe durumunu bir örnekle açıklamak istersek şunları söyleyebiliriz: Eğer iki su kaynağını biri birine doğru tutarsanız ortada oluşan bir su birikintisi elde edersiniz ancak aynı şekilde iki lazer ışınını biri birine tutarsanız yüksüz fotonlar biri birilerinin içinden geçeceği için normalden farklı bir sonuca ulaşamazsınız. Buradan da şu sonuca varabiliriz ki tüm bu normal şartlar altında bir foton başka bir foton üzerinden sekemez.

Ancak biri birine doğru karşılıklı hareket eden iki foton dolaylı yoldan çarpışabilir. Süreç şu şekilde ilerlemektedir:

Bir foton, çift üretimi[3] olarak bilinen bir süreçte kütle ve anti-parçacığı olan bir parçacığa dejenere olabilir. Bu süreçte fotonun enerjisi tamamen iki parçacığın kütlesine dönüşür. Örneğin bir foton bir elektron ve anti-elektrona dönüşebilir. Eğer bu dönüşüm tam olarak iki fotonun biri birine doğru hareket ettiği esnada olursa ve dönüşüm de neredeyse aynı anda olursa bu parçacıklar etkileşime geçebilir. Bu etkileşim ise bir fotonun elektronuyla diğer fotonun anti-elektronu birleşecek şekilde olur. Bu birleşim sonucu ortaya yine ışık çıkar. Bu işlem iki elektron anti-elektron çifti için de gerçekleşeceği için başta olduğu gibi sonda da iki adet foton elde etmiş oluruz. Yani olay basitçe şu şekilde görünmektedir: İki foton dolaylı olarak (başka bir parçacığa dönüşerek) biri birileri üzerinde sekmiştir. Kısmi olarak da bir ışığın başka bir ışık üzerinden sektiğini de söyleyebiliriz.

Bahsettiğimiz etkileşimi aşağıdaki şemada görebilirsiniz. Dalgalı çizgiler fotonları, koyu mavi düz çizgiler anti-elektronları (pozitronlar) ve elektronları temsil etmektedir. Diyagramın köşelerinden birer foton gelmektedir ve bir elektron anti-elektron çiftine ayrışmaktadır. Her anti-elektron bir elektronla çarpışmakta ve biri birilerini yok ederek yeni bir fotona dönüşmektedirler.

Tüm Reklamları Kapat

Foton Foton Çarpışması
Foton Foton Çarpışması
American Physical Society Sites

Bütün bu nedenlerden ötürü foton-foton saçılması dolaylı bir mekanizma yoluyla mümkündür, ancak nadirdir. Nadir olmasının ise iki temel sebebi vardır. İlk olarak E=mc^2 denklemine göre ışığın kütleli yeni bir parçacığa dönüşmesi için yeterli enerji seviyesine çıkması gerekmektedir. Ancak "c" yani ışık hızı çok büyük bir sayı olduğundan dolayı çok küçük bir kütle için bile çok yüksek miktarda enerjiye ihtiyaç vardır. Yani fotonun, elektron ve anti-elektrona dönüşebilmesi için en az toplam kütlelerinin eşdeğer enerjisi kadar enerjiye sahip olması gerekir ve bu işlemi gerçekleştirmek için gereken yüksek enerjiye sadece gama ışınları sahiptir. İkinci olarak ise her iki fotondan gelen yeni parçacıkların çarpışması için fotonların tam olarak aynı ve doğru anda dönüşmesi gerekir. Bu dönüşümün de mükemmel zamanlama ile olması çok küçük bir ihtimaldir. Bu iki nedenden ötürü foton-foton saçılması çok nadirdir, hatta bütün bu bahsettiğimiz olaylar kesin bir şekilde gözlemlenmemiştir. Foton-foton saçılımındaki tüm adımlar ayrı ayrı gözlemlendiği için (çift oluşumu ve çift yok oluşu), bu durumun gerçekleşmesinin mümkün olduğunu bilmekteyiz. Ancak Büyük Hadron Çarpıştırıcısı[2] hem yüksek enerjili ışık yaratma yeteneğine hem de çok fazla ışık üretme yeteneğine sahip olduğundan dolayı ışık-ışık saçılımı ne kadar nadir ve zor olsa da bir miktarda yönetilebilir hale gelmektedir. Kısacası Büyük Hadron Çarpıştırıcısının bir ışığın başka bir ışıktan sektiğini gözlemlemesi an meselesidir diyebiliriz. Sonuç olarak, evet bir foton başka bir foton üzerinden kısmi olarak sekebilir ancak bu durum belli koşullar gerektirdiğinden dolayı oldukça nadirdir.



Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 14:31:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15571

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close