FILOZOF KİMDİR?FİLOZOFLUK NEDİR?FİLOZOFLUK TANIMI ÜZERİNE
Merhabalar,bu yazımız deneme içerikli bir yazıdır.Bu yazıda filozofluk tanımından bahsedeceğiz.

- Blog Yazısı
Merhabalar dostlar ,ben Ömer. Bu yazımızın konusu;sıkça kullanılan,dillere pelesenk hale gelmiş "Filozof" kavramı üzerine. Baştan ifade etmek gerek,bu yazımız akademik kaynaklardan faydalanarak oluşturulmuş olguları aktaran bir yazıdan ziyade varsayılan gerçekler üzerine bir sorgulama içeren bir deneme yazısıdır. Bu kısa başlangıç notunu da eklememizin ardından asıl konuya geçebiliriz."Filozof" kelimesinin manasını idrak etmek için öncelikle "felsefe" nedir,onu anlamamız gerekir. "Felsefe" ismini verdiğimiz eylem,bilgeliğin peşinden koşmaktır. Pekala o zaman,bilgelik nedir sorusunu kendimize sormamız gerek. Bilgelik bilgi sahibi olmaktan da ziyade bilginin peşinde olmaktır. Bu görünürde,felsefenin tanımıdır ancak felsefeyi tek bir tanıma sığdırmak felsefenin felsefesine aykırı olacaktır:) Filozof deyince aklımıza ilk gelen figür felsefe yapan insandır. Pekala,felsefe yapmak nedir? "Felsefe yapmak" ismini verdiğimiz eylem,aslında hiç farkında olmadan sürekli olarak gerçekleştirdiğimiz bir eylemdir. Yaptığınız en ufak bir bilgi arayışında bile felsefe yapmış oluyorsunuz,sorgulama yaptığınız her an istemsizce felsefe yapmış oluyorsunuz. Bundan sebeptir ki,"felsefe yapmak" isimli eylem her insanın gerçekleştiği ve gerçekleştirebileceği bir eylemdir. Bu bakımdan baktığımızda ilk filozofun Thales olmadığını,ilk filozofun esasen ilk insan kimse o olduğunu söylememiz mümkündür, yani aslında düşünebilen bütün insanlar birer filozoftur. Filozof deyince aklımıza gelen Platon,Aristoteles,Descartes,Kant,Hegel,Nieztche gibi isimler ise düşüncelerini yazıya aktarmalarıyla öne çıkmış,ve yaptıkları sorgulamaları kasıtlı yapan insanlardır. Yani her insan sorgulayabilir ancak her insan sorgulamayı kendine bir amaç olarak edinmemiştir. Bunu bir amaç olarak görenleri ise günümüzde "filozof" olarak adlandırıyoruz. Peki bilge ile filozof arasındaki fark nedir? Bilge kişi, bilgiyi aramayı aralıklarla değil sürekli yapan ve bunu amaç haline getirmiş kişidir. Filozof ise bunu aralıklarla da sürekli olarak da meydana getirebilir,yani filozofu bir nevi bilgeliğin alt kümesi olarak değerlendirebiliriz:) Kısacası bugün filozof olarak adlandırdığımız kişileri bilge olarak adlandırmamız çok daha yerinde olacaktır.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 07:27:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14390
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.