FELSEFE NEDİR VE NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?
Felsefe Hakkında Temel Bilgiler
Bu yazıda sizlere ‘’Felsefe nedir?’’, ‘’Felsefe nasıl ortaya çıkmıştır?’’ ve ‘’Felsefe’nin amacı nedir?’’ konuları etrafında bir yazı hazırladım. Hazırsanız yazımıza başlıyoruz. İyi okumalar.
-FELSEFE NEDİR?
Felsefe; insanın varoluşunu, evreni ve yaşamını anlamlandırmaya dayalı olan bir disiplindir. Felsefe’nin temel amacı insanın varoluş, bilgi, soyutluk, gerçeklik gibi daha birçok kavram üzerinde yoğunlaşıp bu kavramları anlamlandırmaya çalışmasıdır.
Felsefe terimi Yunanca kökenli bir kavramdır. Felsefe terimi ‘’hikmet/bilgelik’’ anlamındaki ‘’sophia’’ ve ‘’sevmek’’ anlamındaki ‘’phileo’’ kelimelerinden oluşmuştur.[2]
-FELSEFE’NİN AMACI NEDİR?
Felsefe; bilgeliğe yönelmeyi ve bilgeliği elde etmeye çalışmayı temel alan bir disiplindir. Bilgiyi elde ederken de sevgi, arzu ve düzenli bir düşünme ile hareket etmeyi esas alır.
Felsefe aynı zamanda sevgiye ulaşmayı da ortaya koyar. Sevgiye ulaşırken de sevginin hayata ve varlığa yönelmenin bir sonucu olduğunu unutmamak gerekir. İşte Felsefe de sevgiye ulaşma yolunda varlığı, bilgiye ulaşmayı ve bilgiyi içselleştirme gibi birçok unsuru da ele almamızı sağlar. Bu unsurları ele aldığımız anda da ‘’anlamlandırma’’ faaliyeti devreye girmiş olur. Bir şeyleri anlamlandırabilmek için ele alınan unsura karşı ön yargısız yaklaşmak ve açık olmak gerekir. İnsanın bir şeyleri anlamlandırırken de ele aldığı bu unsur ile doğrudan bir ilişki kurması ve bağıntı oluşturması gerekir. İşte Felsefe de bunun sağlanmasında önemli bir rol oynar.[2]
-FELSEFE NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?
Felsefe kavramının kıvılcımları milattan önce 6.yüzyılda ortaya atılmıştır.
Felsefe’den önce insanlar Antik Yunan’da özellikle şimşek çakması gibi çeşitli hava olaylarını mitolojik olaylara ve tanrılara dayandırmaktalardı. Onlar için bu doğa olayları tanımlanamayan ‘’şey’’lerden ibaretti. Bir de tabii işin mitolojik boyutu olarak bu tarz olaylar ‘’Tanrıların gazabı’’ veya ‘’Tanrıların lütfu’’ olarak yorumlanmaktaydı.
Felsefe kavramı da İyonya’da, Milet’te önceki medeniyetlerin bilim, yaratılış, varlık vs. hakkındaki birikimlerinin ele alınması ve sorgulanması ile milattan önce 7.yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Felsefe’nin ilk filozofu Thales olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda Thales ‘’Varlık Felsefesi’’nin de temellerini atmıştır.[1]
-SONA DOĞRU…
Evet, bu yazımızda Felsefe hakkında temel bilmeniz gereken birçok bilgiyi elimden geldiğince ele almaya gayret ettim. Sizlere Felsefe’yi tanımladık ve doğuşuna bir kez daha şahitlik etmiş olduk. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ediyorum.
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Ömer Yıldırım. 1.Kaynak. (1 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: Felsefe | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b Anonim. 2.Kaynak. (25 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: Serbestiyet | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 11:12:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19395
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.