Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Erişte benzeri altın ipliklerden yapılmış yeni bir Raman kimyasal sensör

çooooooooooook ilginç

2 dakika
4
Erişte benzeri altın ipliklerden yapılmış yeni bir Raman kimyasal sensör görsellimiz
  • Blog Yazısı
görsellimiz
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kaynak: https://phys.org/news/2022-06-raman-chemical-sensor-noodlelike-threads.html . Araştırmacılar, tahriş veya rahatsızlık olmadan doğrudan cilde takılabilen altından bükülmüş özel bir ultra ince sensör yarattı. Sensör, vücut üzerinde kimyasal analiz yapmak için farklı biyolojik belirteçleri veya maddeleri ölçebilir. Raman spektroskopisi adı verilen ve sensöre yönelik lazer ışığının o noktada ciltte hangi kimyasalların mevcut olduğuna bağlı olarak hafifçe değiştirildiği bir teknik kullanılarak çalışır. Sensör, son derece hassas olacak şekilde hassas bir şekilde ayarlanabilir ve pratik kullanım için yeterince sağlamdır.

Giyilebilir teknoloji yeni bir şey değil. Belki siz veya tanıdığınız biri akıllı saat takıyor. Bunların çoğu, kalp atış hızı gibi belirli sağlık konularını izleyebilir , ancak şu anda tıbbi teşhis için yararlı olabilecek kimyasal işaretleri ölçemezler. Akıllı saatler veya daha özel tıbbi monitörler de nispeten hantaldır ve genellikle oldukça maliyetlidir. Bu tür eksikliklerin harekete geçirdiği Tokyo Üniversitesi Kimya Bölümü'nden araştırmacılardan oluşan bir ekip, çeşitli sağlık koşullarını ve çevresel meseleleri invaziv olmayan ve uygun maliyetli bir şekilde algılamak için yeni bir yol aradı.

Çalışma sırasında misafir akademisyen ve şu anda Yangzhou Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Limei Liu, "Birkaç yıl önce, Tokyo Üniversitesi'ndeki başka bir araştırma grubundan sağlam gerilebilir elektronik bileşenler üretmek için büyüleyici bir yöntemle karşılaştım" dedi. Çin. "Bu cihazlar, altınla kaplanmış ultra ince ipliklerden bükülür, bu nedenle altın herhangi bir şekilde ciltle reaksiyona girmediği veya tahriş etmediği için cilde sorunsuz bir şekilde takılabilir. Sensörler olarak, ancak hareketi algılamakla sınırlıydılar ve biz arıyorduk. kimyasal imzaları, biyobelirteçleri ve ilaçları algılayabilen bir şey için. Böylece bu fikri geliştirdik ve beklentilerimizi aşan ve işlevselliğini daha da geliştirmenin yollarını keşfetmemiz için bize ilham veren invaziv olmayan bir sensör yarattık."Sensörün ana bileşeni ince altın ağdır, çünkü altın reaktif değildir, yani ekibin ölçmek istediği bir maddeyle (örneğin terde bulunan potansiyel bir hastalık biyobelirteç) temas ettiğinde bu maddeyi kimyasal olarak değiştirmez. . Ancak bunun yerine, altın ağ çok ince olduğundan, bu biyobelirteç için şaşırtıcı derecede geniş bir yüzey sağlayabilir ve sensörün diğer bileşenlerinin devreye girdiği yer burasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Düşük güçlü bir lazer altın ağa yöneltildiğinde, lazer ışığının bir kısmı emilir ve bir kısmı yansıtılır. Yansıyan ışığın çoğu, gelen ışıkla aynı enerjiye sahiptir. Ancak, gelen ışığın bir kısmı biyobelirteç veya diğer ölçülebilir maddelere enerji kaybeder ve yansıyan ve gelen ışık arasındaki enerji farkı söz konusu maddeye özgüdür. Spektrometre adı verilen bir sensör, maddeyi tanımlamak için bu benzersiz enerji parmak izini kullanabilir. Bu kimyasal tanımlama yöntemi Raman spektroskopisi olarak bilinir.

Yardımcı Doçent Tinghui Xiao, "Şu anda, belirli maddeleri algılamak için sensörlerimizin hassas bir şekilde ayarlanması gerekiyor ve gelecekte hem duyarlılığı hem de özgüllüğü daha da ileri götürmek istiyoruz" dedi. "Bununla, diyabet hastaları için ideal olan glikoz izleme ve hatta virüs tespiti gibi uygulamaların mümkün olabileceğini düşünüyoruz."

Profesör Keisuke Goda, "Sensörün elektrokimyasal analiz gibi Raman spektroskopisinin yanı sıra diğer kimyasal analiz yöntemleriyle de çalışma potansiyeli var , ancak tüm bu fikirler çok daha fazla araştırma gerektiriyor" dedi. "Her halükarda, bu araştırmanın sağlık izlemede devrim yaratabilecek ve sağlık hizmetlerinin mali yükünü azaltabilecek yeni nesil düşük maliyetli biyosensörlere yol açabileceğini umuyorum."

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2025 18:45:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11976

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Yazarın Diğer Yazıları

X-ışını yöntemlerinin karışımı, gelişmiş yapı analizi sunar

8 Şubat 2023
3 dakika
5

Her nöropatologun bilmesi gerekenler: klinik demans sendromları için yoğunlaştırılmış protokol incelemesi

8 Şubat 2023
1 dakika
16

Kurseong Himalaya Bölgesi'ndeki heyelan tehlikelerinin mekansal tahmininin doğruluğunu artırmak için yapay zeka ve hibrit makine öğrenimi algoritmalarını entegre etme

30 Aralık 2022
1 dakika
7

Hawaii Lav Akışlarının Gazdan Arındırılması, Kristalleştirilmesi ve Reolojisi: Etna Dağı'nın (İtalya) MS 1669 Püskürmesi Örneği

30 Aralık 2022
1 dakika
3

Mikrotomografi görüntülerinden gözenekli ortamın hidrolojik özelliklerinin modellenmesi ve miktarının belirlenmesi için Lattice-Boltzmann Yönteminin güvenilirlik değerlendirmesi

30 Aralık 2022
2 dakika
8

Gezegen keşfi için altın tekerlek örümceğinden ilham alan yuvarlanan robotlar

30 Aralık 2022
1 dakika
14

Bor bazlı kompozit katı yakıtların yanma özellikleri

30 Aralık 2022
1 dakika
10

Cislunar uzayda esneme yönleri: Gidiş ve transfer tasarımı için uygulamalar

30 Aralık 2022
1 dakika
2

Canlı farelerde Bdnf ifadesini görselleştirmek için D -luciferin ve analoglarını kullanan biyolüminesans görüntüleme; farklı lusiferaz substratları kullanan farklı biyolüminesans sinyalleri modelleri

25 Kasım 2022
1 dakika
9

Kutup Bölgelerinde Radyo Dalgaları Aracılığıyla Çevresel İzlemenin Gözden Geçirilmesi: Atmosferden Geospace'e

24 Kasım 2022
1 dakika
31
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close