Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

En son karanlık enerji araştırması verileri, karanlık enerjide zaman içinde olası değişimler olduğunu gösteriyor.

3 dakika
48
En son karanlık enerji araştırması verileri, karanlık enerjide zaman içinde olası değişimler olduğunu gösteriyor.
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Karanlık Enerji Araştırması (DES) nihai veri kümelerini kullanan yeni bir çalışma, ΛCDM olarak bilinen standart kozmolojik modelde olası tutarsızlıklar olduğunu öne sürüyor. Doğrulanırsa, bu bulgular evrene ilişkin anlayışımızı temelden değiştirebilir.

DES, NSF NOIRLab Programı kapsamında, Şili'deki Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi'nde bulunan ABD Ulusal Bilim Vakfı Víctor M. Blanco 4 metrelik Teleskobu'na monte edilmiş 570 megapiksellik Enerji Bakanlığı üretimi Karanlık Enerji Kamerası (DECam) kullanılarak gerçekleştirildi.ΛCDM (Lambda-CDM) modeli bir süredir modern kozmolojinin temeli olmuştur ve evrendeki büyük ölçekli yapıları başarıyla tanımlamaktadır. Kozmosun %95'inin karanlık maddeden (%25) ve karanlık enerjiden (%70) oluştuğunu ileri sürmektedir; bunlar doğası bilinmeyen gizemli maddelerdir. Evrenin yalnızca %5'i sıradan maddeden oluşmaktadır.

Kozmolojik sabit (Λ) ile temsil edilen karanlık enerjinin, evrenin hızlanan genişlemesini yönlendirdiği ve zaman içinde sabit bir enerji yoğunluğunu koruduğu düşünülmektedir. Ancak, arXiv ön baskı sunucusunda görünen bir makalede ve Kaliforniya, Anaheim'daki Amerikan Fizik Derneği'nin Küresel Fizik Zirvesi'ndeki konuşmalarda sunulan Karanlık Enerji Araştırması'ndan (DES) yeni sonuçlar, bu varsayımdan bir sapmaya işaret ederek karanlık enerjinin zaman içinde evrimleşebileceğini öne sürmektedir. Bu bulgular önceki çalışmalarla örtüşmekte ve önemlerini pekiştirmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Altı yıl boyunca 758 gecede veri toplayarak, DES bilim insanları tüm gökyüzünün neredeyse sekizde biri kadar bir alanı haritaladılar. Proje, karanlık enerjiyi incelemek için süpernova ölçümleri, galaksi kümeleme analizi ve zayıf kütleçekimsel mercekleme gibi birden fazla gözlem tekniğini kullanıyor.İki önemli DES ölçümü—Baryon Akustik Salınımlar (BAO) ve patlayan yıldızların (Tip Ia süpernovaları) mesafe ölçümleri—evrenin genişleme geçmişini izler. BAO, erken evrende ses dalgaları tarafından oluşturulan ve tepe noktaları yaklaşık 500 milyon ışık yılı olan standart bir kozmik cetveli ifade eder. Gökbilimciler, karanlık enerjinin ölçeği zaman içinde nasıl genişlettiğini görmek için bu tepe noktalarını kozmik tarihin çeşitli dönemlerinde ölçebilirler.DES'te BAO analizinden sorumlu olan İspanya'daki Enerji, Çevre ve Teknolojik Araştırma Merkezi'nden (CIEMAT) Santiago Avila, "DES, 16 milyon galaksiyi analiz ederek ölçülen BAO ölçeğinin aslında ΛCDM tarafından tahmin edilenden %4 daha küçük olduğunu buldu." diyor.

Tip Ia süpernovalar "standart mumlar" olarak hizmet eder, yani bilinen bir içsel parlaklığa sahiptirler. Bu nedenle, görünür parlaklıkları, ev sahibi galaksileri hakkındaki bilgilerle birleştirildiğinde, bilim insanlarının hassas mesafe hesaplamaları yapmasına olanak tanır. DES, 2024'te bugüne kadarki en kapsamlı ve ayrıntılı süpernova veri setini yayınlayarak, kozmik mesafelerin oldukça doğru ölçümlerini sağladı. Birleştirilmiş süpernovalar ve BAO verilerinden elde edilen bu yeni bulgular, 2024 süpernova verilerinde görülen anomalileri bağımsız olarak doğrulamaktadır.Araştırmacılar, DES ölçümlerini kozmik mikrodalga arka plan verileriyle bütünleştirerek karanlık enerjinin özelliklerini çıkardılar ve sonuçlar zamanla değişen bir doğa olduğunu gösteriyor. Doğrulanırsa, bu karanlık enerjinin, yani kozmolojik sabitin aslında sabit olmadığı, yeni bir teorik çerçeve gerektiren dinamik bir fenomen olduğu anlamına gelir.

"Bu sonuç ilgi çekici çünkü kozmolojinin standart modelinin ötesindeki fiziğe işaret ediyor," diyor Fransa, Grenoble'daki Alt Atomik Fizik ve Kozmoloji Laboratuvarı'ndan Juan Mena-Fernández. "Daha fazla veri bu bulguları desteklerse, bilimsel bir devrimin eşiğinde olabiliriz."

Mevcut sonuçlar henüz kesin olmasa da, galaksi kümelenmesi ve zayıf merceklenme gibi ek DES problarını içeren yaklaşan analizler kanıtları güçlendirebilir. Karanlık Enerji Spektroskopik Aleti (DESI) dahil olmak üzere diğer büyük kozmolojik projelerden de benzer eğilimler ortaya çıkmış ve bilim camiasında beklenti yaratmıştır."Bu sonuçlar, DES verilerinden kozmolojik içgörüler çıkarmak için yıllarca süren işbirlikçi çabayı temsil ediyor," diyor Cincinnati Üniversitesi'nden Jessie Muir. "Hala öğrenilecek çok şey var ve yeni ölçümler mevcut oldukça anlayışımızın nasıl geliştiğini görmek heyecan verici olacak."[1]Bu yılın ilerleyen zamanlarında beklenen son DES analizi, bulguları çapraz kontrol etmek ve karanlık enerji üzerindeki kısıtlamaları iyileştirmek için ek kozmolojik araştırmaları içerecektir. Bilim camiası bu sonuçları sabırsızlıkla bekliyor çünkü bunlar kozmolojide bir paradigma değişiminin önünü açabilir.

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ physorg. En Son Karanlık Enerji Araştırması Verileri, Karanlık Enerjide Zaman Içinde Olası Değişimler Olduğunu Gösteriyor. Alındığı Tarih: 20 Mart 2025. Alındığı Yer: physorg | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/04/2025 13:59:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20129

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close