Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Einstein'ın Kayıp Teorisi

2 dakika
22
Einstein'ın Kayıp Teorisi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Einstein, 1931 yılında sabit durumlu Evren fikrini ortaya atmıştı. Bilim insanları tarafından onlarca yıldır fark edilmeyen bir el yazması, Albert Einstein'ın bir zamanlar şu anda Büyük Patlama teorisi olarak bildiğimiz şeye alternatif bir işle uğraştığını ve bunun yerine Evren'in istikrarlı ve ebedi bir şekilde genişlediğini öne sürdüğünü ortaya koydu. 1931'de yazılmış ve yakın zamanda ortaya çıkarılan çalışma, yaklaşık 20 yıl sonra İngiliz astrofizikçi Fred Hoyle tarafından savunulan bir teoriyi anımsatıyor. Einstein kısa süre sonra bu fikirden vazgeçti, ancak el yazması Evren'in tek bir patlama olayı sırasında yaratıldığını kabul etmekteki tereddüdünü sürdürüyor.

Büyük Patlama'ya dair kanıtlar ilk olarak 1920'lerde, ABD'li gökbilimci Edwin Hubble ve diğerlerinin uzak galaksilerin uzaklaştığını ve uzayın kendisinin genişlediğini keşfetmesiyle ortaya çıktı. Ancak, 1940'ların sonlarından itibaren Hoyle, uzayın sonsuza dek genişleyebileceğini ve kabaca sabit bir yoğunlukta kalabileceğini savundu. Hoyle, bunun sürekli olarak yeni madde ekleyerek, temel parçacıkların uzaydan kendiliğinden ortaya çıkmasıyla yapılabileceğini söyledi. Parçacıklar daha sonra birleşerek galaksiler ve yıldızlar oluşturacaktı ve bunlar uzayın genişlemesiyle yaratılan ekstra alanı kaplamak için tam doğru oranda görünecekti. Hoyle'un Evreni her zaman sonsuzdu, bu yüzden genişledikçe boyutu değişmedi. 'Sabit bir durumdaydı'.

Yeni ortaya çıkarılan belgelerde, Einstein'ın çok daha önce temelde aynı fikri tanımladığını gösteriyor. "Yoğunluğun sabit kalması için sürekli olarak yeni madde parçacıkları oluşmalı," diye yazıyor. El yazmasının 1931'de Kaliforniya'ya yapılan bir gezi sırasında hazırlandığı düşünülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Davide Castelvecchi, Einstein'ın evreni açıklamaya yönelik başarısız girişiminin keşfi hakkında Kudüs'teki Albert Einstein Arşivleri'nde açıkça görülebilecek bir yerde saklanmıştı ancak yanlışlıkla başka bir Einstein makalesinin ilk taslağı olarak sınıflandırılmıştı. İrlanda'daki Waterford Teknoloji Enstitüsü'nde fizikçi olan Cormac O'Raifeartaigh, el yazmasının ne hakkında olduğunu fark ettiğinde "neredeyse sandalyesinden düşüyordu" diyor.

Hoyle'un modeli sonunda astronomik gözlemler tarafından çürütülse de, en azından matematiksel olarak tutarlıydı ve maddenin kendiliğinden oluşumu için olası bir mekanizma sağlamak üzere Einstein'ın genel görelilik teorisinin denklemlerini değiştiriyordu. Einstein'ın yayınlanmamış el yazması, ilk başta böyle bir mekanizmanın herhangi bir değişiklik yapılmadan orijinal teorisinden ortaya çıkabileceğine inandığını öne sürüyor. Ancak daha sonra hesaplamalarında bir hata yaptığını fark etti, O'Raifeartaigh ve ekibi bunu öne sürmüştü. Düzeltme yaptığında farklı renkte bir kalemle bir sayıyı çizdiğinde muhtemelen fikrin işe yaramayacağına karar vermiş ve onu bir kenara koymuş.

Ancak Einstein'ın sabit durum kavramıyla deneyler yapmış olması, ilk başta "iğrenç" bulduğu Büyük Patlama fikrine karşı devam eden direncini gösteriyor, oysa diğer teorisyenler bunun genel görelilik teorisinin doğal bir sonucu olduğunu göstermişti. (Cambridge gökbilimcisi Arthur Eddington gibi diğer önde gelen araştırmacılar da Büyük Patlama fikrinden şüpheleniyorlardı, çünkü bu fikir mistik bir yaratılış anını ima ediyordu.) O'Raifeartaigh ve işbirlikçilerinin söylediğine göre, gökbilimciler kozmik genişlemeye dair kanıt bulduklarında, Einstein sabit bir Evrene olan önyargısını terk etmek zorunda kaldı ve sabit durum Evreni en iyi ikinci şeydi.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 14:43:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18733

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close