Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çok Özel Bir İnsan: John B. Gurdon

Nobel Ödüllü John Gurdon'ın İlham verici Hayatı ve İnanılmaz Buluşu!

5 dakika
64
Çok Özel Bir İnsan: John B. Gurdon Nobel Resmi Sitesindeki John Gurdon Resim Galerisinden
  • Blog Yazısı
John Gurdon ve Büyüleyici Başarısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

SİR JOHN B. GURDON:

2 Ekim 1933 yılında doğan Britanyalı biyolog John Gurdon, ilginç ve büyüleyici araştırmaları, çalışmaları, buluşları ve hayat hikâyesiyle umudun ve inancın bir sembolü haline gelmiştir. [1]

Nobel Resmi Sitesindeki John Gurdon Resim Galerisinden

John Gurdon’ı Umudun Simgesi Haline Getiren Hayatı:

Tüm Reklamları Kapat

John Gurdon çocukluğundan beri aykırı düşünce yapısı, hiperaktif kişiliği ve farklı bakış açısıyla anti-dikkat çeken tembel bir öğrenciydi.

Liseyi İngiltere’nin en prestijli ve seçkin okullarından biri olan Eton Colege’de okuyan John Gurdon, 15 yaşındayken aldığı karnesinde Müdürü tarafından yazılan yorum kısmında aynen şu sözler yer alıyordu:

‘’Bilim alanında eğitim görebilmek için yeterince akıllı değilsin ve Çalışmaların yeterli olmaktan çok uzak. Eğer basit biyolojik olguları bile öğrenemiyorsan bir uzman olarak çalışmak konusunda hiçbir şansın yok. Bu, hem kendin hem de sana öğretme görevini üstlenen bizler için sadece vakit kaybı olacaktır. Bilim insanı olma hayalin çok gülünç’’

Asıl bilim dünyasında inanılmaz buluşlarıyla çığır açarak insanlığa büyük bir katkı sağlayan bir bilim insanının hocasının bu yorumu yapması ne kadar ironik değil mi?

Tüm Reklamları Kapat

İşte John Gurdon’ı özel kılan içindeki asla sönmeyen o umut kıvılcımı tam da burada devreye giriyor. Sırf hocaları gibi hayatı algılamadığı ve derslere standart ve sıradan yorumlar yapmadığı için dışlanmasına rağmen ona inanmayan, kapasiteni çözemeyen, ondaki o ışığı, o potansiyeli göremeyen herkese inat kendine olan inancını ve umudunu asla kaybetmeden çalışmalarını sürdürüp başarısını kanıtlayarak bilim alanında eğitim gören biz gençlere büyük ilham olmuştur.

Eğitim Hayatındaki Bir Diğer Tuhaf Olaysa:

Liseden sonra Oxford Üniversitesini kazanan John Gurdon, Antik Yunan ve Roma tarihi okumaya karar verir ancak kayıt ofisinin yaptığı bir hata sonucunda zooloji (Hayvan Bilimleri) okumak zorunda kalır ve okulu bitirir bitirmez olay yaratan genetik araştırmalarına imza atar.

PEKİ JOHN GURDON’IN NOBEL ÖDÜLÜ KAZANMASINI SAĞLAYAN VE BİLİM DÜNYASINDA YENİ BİR ÇAĞIN BAŞLANGICINA NEDEN OLAN BULUŞU NEDİR?

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Nobel Resmi Sitesindeki John Gurdon Resim Galerisinden

NOBEL ÖDÜLÜNE KONU OLAN BULUŞU:[2]

John Gurdon, arkadaşı Shinya Yamanaka ile birlikte erişkin hücrelerin yeniden programlanarak pluripotent hücrelere dönüştürülebileceğinin keşiflerinden dolayı 79 yaşında 2012’de Nobel Fizyoloji ve Tıp ödülünü kazanmıştır.

Yani işin aslı şu: Kök hücreler, kendilerini yenileme özelliğine sahip olan farklılaşmamış hücrelerdir. Bu hücreler gerek vücut içinde gerekse laboratuvar ortamında bölünerek farklı hücre tiplerine dönüşebilir.

Kök hücreler kaynaklarına göre: 2 ana gruba ayrılır.

1.Erişkin kök hücreler

2.Embriyonik kök hücreler

Tüm Reklamları Kapat

1. Erişkin Kök Hücreler:

Bu tip hücreler, erişkin bir bireyin farklılaşmış dokularında bulunan farklılaşmış hücrelerdir.

Her yaştaki insanda bulunan bu hücreler, kendilerini yenileyebilir ve ait oldukları dokulardaki eskiyen, hastalanan veya ölen hücrelerin yerine yenilerini üretebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Erişkin Kök Hücreler:

• Kemik İliği

• Kas

• Sinir

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Sapiens: Grafik Tarih 2

Tüm dünyada milyonlarla buluşan Sapiens’in yazarı Yuval Noah Harari, insanlık tarihini geniş bir okur kitlesinin zevkle okuyacağı yepyeni bir formatta sunuyor.

Dört ciltlik serinin ikinci cildi Uygarlığın Sütunları, avcı-toplayıcı Sapiens’in daha fazla güvence ve üretkenlik peşinde koşarken yerleşik düzene nasıl geçtiğini ve tohumunu ektiği ilk buğdayla birlikte kendisini sonu gelmez çatışmalar, salgınlar ve eşitsizlikler döngüsüne nasıl mahkûm ettiğini anlatıyor. Serinin ilk kitabında tanıştığımız kahramanlar bu kez tarihteki en köklü adımlardan Tarım Devrimi’nin etkilerini eğlenceli hikâyelerle gözler önüne seriyor.

Elindekinden daha fazlasına sahip olmak isteyen ilk yerleşimciler, evcilleştirdikleri ilk bitki ve hayvanlarla, kendilerine ayırdıkları ilk toprak parçasıyla, inandıkları ilk din ve koydukları ilk toplumsal kurallarla fark etmeden dünya tarihini şekillendiren en büyük kısırdöngüleri yaratıyor.

İnsanlık tarihinin dönüm noktalarını farklı disiplinlerin penceresinden son derece keyifli bir üslupla anlatan Harari bu kitapta, medeniyetlerin kuruluşunda kilit rol oynayan ama bir yandan da ırklar ve cinsiyetler arasındaki eşitsizlikleri körükleyen kurmaca hikâyelerin, mantıkdışı toplumsal hiyerarşilerin ve hayali düzenlerin foyasını meydana çıkarıyor.

Devamını Göster
₺490.00
Sapiens: Grafik Tarih 2

• Karaciğer

• Ve Deri

Gibi dokularda bulunur.

Örneğin: Kemik iliğinde bulunan kök hücreler farklılaşarak kan hücrelerinin tüm çeşitlerini üretebilir.

2.Embriyonik Kök Hücreler:

Embriyonun erken evrelerinde (blastula) elde edilen kök hücrelere denir.

Erişkin kök hücrelerden farklı olarak embriyonik kök hücreler, daha hızlı çoğalma ve daha fazla hücre tipine dönüşebilme yeteneğine sahiptir.

NOT: Erişkin kök hücrelerin farklılaşma yeteneği sınırlıdır ve sadece bulundukları dokularda belirli hücrelere farklılaşabilirler.

Embriyonik kök hücrelerin farklılaşma yeteneği ise sınırsızdır. Bu hücreler insan vücudunda bulunan Tüm hücre çeşitlerine dönüşebilir.

Sir John Gurdon | Academy of Achievement

John Gurdon ise şu Soruyu Sorarak Buluşunu Gerçekleştirmiştir: Ya Tam Tersi Olsaydı?

Tüm Reklamları Kapat

Yani hepimizin bildiği gibi normal evrimsel süreçte tüm embriyonik kök hücrelerimiz herhangi bir hücre çeşidine dönüşerek olgun ve gelişimini tamamlayan hücrelere dönüşebilir.

Peki ya tam tersini yaparsak yani erişkin, gelişimini tamamlamış belli bir hücre tipini zaman makinesine koymuş gibi tekrar embriyonik kök hücrelerine dönüştürebilir miyiz? Yani zaten amacına ulaşmış olgun bir hücreyi tekrar embriyonik kök hücrelerine dönüştürerek artık daha farklı bir hücre tipine dönüştürebilir miyiz? Bunun cevabı artık John Gurdon sayesinde Evet.

John Gurdon - Gurdon Institute

John Gurdon Bu Devrim Yaratan Çalışmasında:[3]

Olgun Kurbağa Bağırsak (veya Deri) hücrelerinin çekirdeğini, kurbağa yumurta hücresine transfer etmiştir. Biyoloji dünyasını şoke eden deneyde yumurtaya transfer edilen hücre kurbağaya dönüşmüştür. Böylece John Gurdon, deri ya da bağırsak hücreleri gibi belirli bir işlev için üretilmiş yetişkin hücrelerin yeni kurbağa hücreleri (sperme dönüşme) yaratmakta kullanılabileceğini kanıtlamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Nobel Resmi Sitesindeki John Gurdon Resim Galerisinden

Peki Bu İnanılmaz Buluş Gelecekte Hangi Tür Çalışmalara Temel Oluşturur?

John Gurdon ve Shinya Yamanaka’nın bu Nobel ödüllü buluşundan esinlenen Stanford Üniversitesi ve Valencia Kısırlık Enstitüsü’nün ortak çalışması ile yetişkin deri hücrelerinden üreme hücreleri üretildi.

Bilim insanları, insanlardan alınan yetişkin deri hücrelerine, sperm üretmeleri için gerekli olan genlerden oluşan bir karışım verdi. Bir ay sonra bu ‘gen kokteyli’ verilen deri hücresinin, sperm üretme kapasitesine sahip üreme hücresine dönüştüğü gözlemlendi.

Sperm Üretme kapasitesine sahip bu hücrelerin dölleme yeteneği henüz olmasa da çalışmalar devam ediyor. Yani bu demek oluyor ki Belki de gelecekte çocuk sahibi olmak için artık Erkek bireylere ihtiyaç kalmayacak.

Tüm Reklamları Kapat

Nobel Resmi Sitesindeki John Gurdon Resim Galerisinden

Peki ya bu Buluş sayesinde Progeria Mutasyonu Tersine Çevrilebilir desem?

Progeria Mutasyonunda: Embriyonik bir safhada yaşanan bir mutasyondan dolayı doğan bu çocuklar normal insanlardan yaklaşık 7 kat daha hızlı yaşlanırlar. Zamanı farklı algılayan bu bedenler 3-4 yaşlarında yüzlerindeki damarlar belirginleşir tırnakları sararır, 5-6 yaşlarındayken saçları dökülür ve derileri buruşur. 9-10 yaşlarındayken bedenleri 70’li yaşlara çoktan ulaşmıştır. Hastalıkta sadece beden yaşlandığı için çocuğun zekası normal olarak gelişir. Boyları en fazla 90 cm, ağırlıkları ise 15 kg civarında olan hastalar 15 yaşına gelmeden kalp ve damar hastalıklarından hayatlarını kaybederler.

Peki ya bu Benjamin Button gibi yaşlı bedenlere sıkışmış genç ruhları John Gurdon ve arkadaşı Shinya Yamanaka’nın bu mucizevî buluşundan yararlanarak kurtarabilirsek. Yani sürekli hızla yaşlanan olgun hücreleri yenileyecek olan embriyonik kök hücrelere çevirerek hem bedenlerini gençleştirip hem de ömürlerini uzatırsak? Neden olmasın! Belki de sağlıklı insanlar için de bu yöntemi kullanarak hiç yaşlanmayan ve inanılmayacak derecede sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sağlayabiliriz...

Yazan

DENİZ SEVİNÇ

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 4
  • İnanılmaz 4
  • Umut Verici! 4
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/05/2025 08:55:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17010

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close