Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bilim çirkinleştiğinde – Philipp Lenard ve Albert Einstein'ın tartışma hikayesi

4 dakika
66
Bilim çirkinleştiğinde – Philipp Lenard ve Albert Einstein'ın tartışma hikayesi The dispute between Philipp Lenard and Albert Einstein sheds considerable light on the power of nonscientific concerns to sway scientists.
  • Blog Yazısı
The dispute between Philipp Lenard and Albert Einstein sheds considerable light on the power of nonscientific concerns to sway scientists.
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları her zaman çoğu kişinin sandığı kadar bilimsel değildir. Yakın zamanda kamuoyuna duyurulan bilimsel dolandırıcılık vakaları, bilim adamlarının da zenginlik, güç ve şöhretin cazibesine, kamuoyunun en az güvendiği grup olan politikacılar kadar duyarlı olabileceğini kanıtlıyor. Son zamanlardaki göz kamaştırıcı vakalar arasında HIV aşısının geliştirilmesindeki sahte sonuçlar ve kök hücre üretimine yönelik yeni teknikler yer alıyor .

Bu tür ihlaller, bilim adamlarının çalışmalarını her zaman sıkı deneylere, veri toplama ve analize ve hipotez testlerine dayandırmadıklarını kanıtlıyor. Aslında bilim insanları hem bireyler olarak hem de rakip düşünce okullarının temsilcileri olarak sıklıkla birbirleriyle fikir ayrılığına düşerler. Bu tartışmalardan bazıları yıllardır sürüyor. Bazen "her şeyin teorisi" olarak da adlandırılan süpersicim teorisi, 30 yılı aşkın süredir şiddetli bir tartışma konusu olmuştur.

Bazı durumlarda kişilikler, önyargılar ve küçük kıskançlıklar devreye giriyor. Örneğin, 20. yüzyıl fiziğinin en büyük tartışmalarından birini, dünyaca ünlü iki fizikçi arasında uzun süredir devam eden kavgayı düşünün. Philipp Lenard ve Albert Einstein arasındaki düşmanlık, bilim dışı kaygıların bilim adamlarını etkileme gücüne önemli ölçüde ışık tutuyor.

Tüm Reklamları Kapat

[1]

Philipp Lenard (1862-1947), X-ışını tüpleri, fotoelektrik etki ve atom teorisi çalışmalarını geliştiren Alman deneysel fizikçiydi. Elde ettiği sonuçlar onu atomun çoğunun boş alandan oluştuğunu (doğru bir şekilde) öne sürmeye yöneltti. Lenard bir dahiydi ve yalnızca dikkatli deneylerin evrenin yapısının anlaşılmasını ilerletebileceğine dair derin bir inançla hareket ediyordu. Lenard,katot ışınları üzerine yaptığı çalışmalarla 1905'te Nobel Fizik Ödülü'nü aldı.

Öte yandan çok az tanıtıma ihtiyaç duyan Albert Einstein (1879-1955), özel görelilik, genel görelilik, kütle-enerji denkliği (E = mc2) ve fotoelektrik etki teorilerini geliştiren İsviçreli bir teorik fizikçiydi; ikincisi önemli deneysel verilere dayanıyordu. Lenard'ın çalışmasının sağladığı sonuçlar. Şaşırtıcı bir şekilde, Einstein ufuk açıcı katkılarının çoğunu Lenard gibi prestijli bir üniversitede bir laboratuvarı yönetirken değil, İsviçre'de alt düzey bir patent memuru olarak çalışırken yaptı. Einstein , fotoelektrik etki yasasını keşfettiği için 1921'de Nobel fizik ödülünü kazandı .

Başlangıçta Lenard ve Einstein arasındaki ilişki samimi görünüyordu. Yazışmaları, her birinin diğerine büyük hayranlık duyduğunu gösteriyor. Einstein fotoelektrik etkiyi açıklayan kuantum teorisini yayınladığında Lenard ona şöyle yazmıştı: "Hiçbir şey beni, çalışmalarımdan biraz zevk alan, çok derin ve kapsamlı bir düşünürden daha mutlu edemez." Einstein da Lenard'dan "büyük bir usta ve dahi" olarak bahsetti.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak yakın tarihli bir kitap olan The Man Who Stalked Einstein'da ayrıntılarıyla anlatıldığı gibi , ilişkileri kısa sürede kötüleşti. Birkaç yıl sonra bir arkadaşına yazdığı bir mektupta Einstein, o zamanlar pek çok kişi tarafından Almanya'nın en ünlü fizikçisi olarak kabul edilen Lenard hakkında oldukça farklı bir görüş dile getirdi:

"Onun eter hakkındaki teorileri bana neredeyse çocukça geliyor ve bazı araştırmaları gülünç boyutlara varıyor. Böyle aptallıklarla zamanınızı boşa harcamak zorunda kaldığınız için çok üzgünüm."

Lenard' dan Einstein'a Saldırı

1920'de, yani Einstein'ın Nobel Ödülü'nü kazanmasından sadece bir yıl önce, Lenard ile Einstein arasındaki tartışma, büyük bir Alman araştırma konferansında bir kelime düellosuna dönüştü.

Lenard, Einstein'ın fiziğe hiper-teorik ve hiper-matematiksel yaklaşımının bu alanda zararlı bir etki yarattığını savundu. Deneyselliği uygun yerine geri getirmenin zamanının geldiğini savundu. Ayrıca Yahudilere karşı antipatisini gizlemek için çok az girişimde bulunarak Einstein'a kötü niyetli bir saldırı başlattı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Lenard'ın Einstein'a yönelik saldırıları giderek sertleşti. Teorik fizikçileri, kendi görüşüne göre "düzgün resim yapamayan" Kübist ressamlarla karşılaştırdı. Bir "Yahudi ruhunun" fiziğe hükmettiği gerçeğinden yakınıyordu. Lenard, fikirleri dünya çapındaki en önde gelen fizikçilerin çoğu tarafından kabul edilen Einstein'ın kendisi hakkında şöyle konuştu: "Bir keçinin ahırda doğması onu asil bir safkan yapmaz."

Einstein başlangıçta Lenard'ın görelilik teorisine yönelik saldırılarına mizahla yanıt vermeye çalıştı:

"İyi bir kıza kur yaparken bir saat bir saniye gibi gelir ama kızgın bir külün üzerine oturduğunuzda bir saniye bir saat gibi gelir. Bu göreliliktir.”

Daha sonra, tüm sabır ve hoşgörü iddiasını terk ederek Lenard'ı, "tozu ısırıncaya kadar canavarla iş yapmaya devam etmesi gereken" "gerçekten sapkın bir adam" olarak etiketledi.

Lenard'ın "insanın ürettiği her şey gibi" bilimin de bir şekilde soylara dayandığına dair inancı, onu Nasyonal Sosyalizmin ilk taraftarlarından biri haline getirdi. Adolf Hitler'e küçümseyen pek çok Alman bilim insanının aksine Lenard, onun en ateşli destekçilerinden biriydi ve rejimin bir numaralı fizik otoritesi haline geldi. İronik bir şekilde, Nasyonal Sosyalistlerin “Yahudi fiziği”ni küçümsemesi nükleer silah geliştirmemelerinin ana nedenlerinden biriydi.

Lenard, hakaretini diğer bilim adamlarına yöneltti. Röntgen'in Alman olmasına ve Yahudi olmamasına rağmen, X ışınını keşfettiği için fizik alanında ilk Nobel Ödülü'nü alan Wilhelm Roentgen'e atfedilen övgüye son derece kızdı . Lenard, X-ışınlarının üretilmesinde kullanılan aparatı icat ettiği için Roentgen'in değil kendisinin olduğunu yazdı. Roentgen'in rolünü yalnızca doğuma yardımcı olan bir “ebe”nin rolüne benzetti.

Tüm Reklamları Kapat

Lenard sonunda Nazi rejimi altında “Aryan Fiziği Şefi” oldu. 1933'te Bilimde Büyük Adamlar adlı bir kitap yayımladı; bu kitapta Einstein, Roentgen ve Marie Curie gibi diğer önemli 20. yüzyıl bilim adamlarından hiç bahsedilmiyordu. İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinde, Lenard'ın Nazi rejimindeki önemli rolü tutuklanmasına neden oldu, ancak yaşı oldukça ilerlemişti. Hapis cezasına çarptırılmak yerine küçük bir Alman köyüne gönderildi ve orada 83 yaşında öldü.

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Richard Gunderman. When Science Gets Ugly – The Story Of Philipp Lenard And Albert Einstein. (16 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 17 Ocak 2024. Alındığı Yer: theconversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/05/2025 14:32:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16537

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close