Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Basit Bir Köprü Problemi Matematiğin Hangi İki Dalını Bulmaya Yardımcı Oldu?

3 dakika
30
Basit Bir Köprü Problemi Matematiğin Hangi İki Dalını Bulmaya Yardımcı Oldu?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Nehir kıyısında yapılan bir yürüyüş, matematiğin iki yeni alanının doğmasına neden olabilir mi? Eğer bu yürüyüşü yapan kişi Leonhard Euler ise, cevabı tereddütsüz bir şekilde “evet” olur.

18. yüzyılda Prusya'nın Königsberg kentinde yaşayanlar birbirlerine şu soruyu soruyorlardı: “Şehrin tarihi yedi köprüsünden her birini tam olarak bir kez geçen bir yürüyüş yolunu nasıl bulabiliriz?”

Köprüler iki büyük adanın bulunduğu bir nehri kapsıyordu. Rotalarını ne kadar stratejik olarak planlasalar da bir köprüyü tekrar, tekrar geçmekten kaçınamıyorlardı.

Tüm Reklamları Kapat

Sonunda yerel halk bu sorunu çözmesi için ünlü matematikçi Leonhard Euler'e yalvarırcasına bir mektup yazdı. Anacak Euler, sorunun "matematikle çok az ilişkisi" olduğunu iddia ederek küçümseyici bir şekilde yanıt verdi. Bir bakıma haklıydı, çünkü ilgili matematik henüz icat edilmemişti. Başlangıçta tereddüt etmesine rağmen Euler, Königsberg'in yedi köprüsünün bulmacasını çözdü lakin bu süreçte iki yeni matematik dalı buluşunun farkında değildi.

Herhangi bir matematik problemini çözmenin ilk zorluğu, yalnızca temel öğeler kalana kadar gereksiz bilgileri ayıklamaktır ve bu sürece “soyutlama” denir. Köprülerin uzunlukları, kara kütlelerinin boyutları, hatta kara ve köprülerin coğrafi yönelimleri bile atılabilir. Önemli olan tek şey, hangi kara parçalarının hangilerine ve kaç kez bağlandığıdır.

Diyelim ki Königsberg'de ikamet ediyoruz. Yukarıdaki haritaya bakarak her köprüyü bir kez geçen bir yol tasarlayabilir miyiz? Bu cevabı vermek için bir matematikçi gibi düşünmemiz gerekecek. Şimdi, sırasıyla kara ve köprüleri temsil eden sadece dairelerden ve çizgilerden oluşan çok daha basit bir diyagram oluşturabiliriz.

Modern matematik jargonunda buna "grafik" denir, xy düzlemindeki çizimler veya çubuk grafikler gibi istatistiksel görselleştirmeler gibi diğer alakasız matematiksel grafiklerle karıştırılmamalıdır. Belki de herhangi bir karışıklığı önlemek için "ağ" daha iyi bir terim olurdu. Dairelere "köşeler" ve çizgilere "kenarlar" diyoruz. Günümüzde grafik teorisi, geniş kapsamlı uygulamalara sahip matematik ve bilgisayar biliminin önemli bir alanıdır. Grafiklerin kara ve köprüleri temsil etmesi gerekmez.

Tüm Reklamları Kapat

Euler, başlangıçta köprü problemine alaycı bir şekilde yaklaşsa da, sonunda onu her zamanki araç setiyle çözememesi onu cezbetti. Bir arkadaşına şöyle yazdı: "Bu soru çok sıradan, ancak ne geometri, ne cebir, ne de sayma sanatı onu çözmek için yeterli olmadığı için dikkate değer gördüm." O zamanlar geometri konuları sadece mesafe, açı ve alan gibi niceliksel kavramlarla ilgiliydi. Ancak köprü problemi doğası gereği geometrik görünse de, herhangi bir ölçüm gerektirmiyordu. Problem, geleneksel geometrik nicelikleri göz ardı eden ve sorunun özündeki çiftler arası bağlantılara saygı gösteren yeni bir soyutlama gerektiriyordu.

Königsberg haritasını basit bir grafiğe indirgeme fikri geriye dönüp bakıldığında aşikâr görünebilir, ancak en iyi soyutlamaların çoğu bunu yapar. Matematiğin tarihi, soyutlamanın gücünün hikâyesini anlatır. Eğer eski matematik zihinleri elmalar, inciler veya hatta Dünya hakkında niceliksel sorular sormuş olsaydı, her yeni zorluğun üstesinden gelmek için özel bir dil ve teknik geliştirebilirlerdi. Ancak bu farklı görünen nesnelerin hepsinin aynı üst düzey varlığı, yani bir küreyi örneklediği fark edildiğinde çaba çok daha kolay ve net hale gelir. Soyutlamaya bir isim ve tanım vermek, hiç tanışmamış insanların tekerleği yeniden icat etmeden birbirlerinin çalışmalarını geliştirmelerine olanak tanır.

Euler'in makalesi yalnızca grafik teorisi alanını başlatmakla kalmadı, aynı zamanda topoloji adı verilen bir başka önemli matematik dalının tohumlarını da ekti. Topoloji, nesneleri son derece elastik kauçuktan yapılmış gibi gerdiğimizde, sıkıştırdığımızda veya deforme ettiğimizde bile devam eden geometrik özelliklerin incelenmesini ifade eder. Dolayısıyla, bir soyutlama düzeyi bizi dağ, tepe veya herhangi bir gerçek dünya nesnelerinden şekillerine (küreler, piramitler ve küpler) götürürken, topoloji küreleri, piramitleri ve küpleri daha da yüksek mertebeden bir varlığın örnekleri olarak gördüğümüz ikinci bir soyutlama düzeyi sunar. Topologlar bu katıları eşdeğer olarak görürler çünkü her biri gerilse de bir delik koruyacağı için kauçuk bir dünyada diğerlerine kalıplanabilirler.

Königsberg haritasındaki nicel ayrıntıları soyutlayarak Euler, binlerce yıldır konuya egemen olan mesafe ve açı nicel ayrıntılarından bağımsız yeni bir tür geometrik düşünceye kapı açmış oldu.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 04:06:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20390

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close