Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Aptallaşıyor muyuz?

5 dakika
116
Aptallaşıyor muyuz?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bu soru bana çok ilginç geliyor çünkü bizden önceki nesiller, örneğin antik Mısır ve antik Yunan gibi medeniyetler, iyi bir şekilde geliştikleri halde, günümüzde tembel bir varlığa dönüştük. Bu tembellik modern dünyanın sorunu mu oluyor?

Öncelikle, insanlık olarak aptallaşmadığımızı söylemek istiyorum. Aksine, insanlık tarihi boyunca bilim, sanat, kültür ve teknoloji alanlarında çok büyük ilerlemeler kaydettik. Bugün sahip olduğumuz imkanlar, bizden önceki nesillerin hayal bile edemeyeceği şeyler. İnternet, akıllı telefonlar, uçaklar, uzay araçları, yapay zeka, robotlar... Bunlar sadece birkaç örnek. İnsanlık olarak zekamızı ve yaratıcılığımızı kullanarak muhteşem şeyler başardık ve başarmaya devam ediyoruz.

Peki neden bazen kendimizi tembel hissediyoruz? Neden bazen antik Mısır ve antik Yunan gibi medeniyetlere hayran kalıyoruz?

Bunun sebebi, modern dünyanın bize sunduğu kolaylıklar ve rahatlıklar olabilir. Bizden önceki nesiller, hayatta kalmak için çok daha fazla çaba sarf etmek zorundaydılar. Onlar için bilgiye ulaşmak, iletişim kurmak, seyahat etmek çok daha zordu. Bu yüzden onlar daha çok çalıştılar, daha çok öğrendiler, ve o dönemde pek çok ilerleme kaydettiler.

Biz ise modern dünyanın nimetlerinden faydalanarak daha az çalışıyoruz, daha az öğreniyoruz, daha az üretiyoruz. Bu da bizi tembel yapabilir. Ama bu demek değil ki aptalız. Sadece daha seçiciyiz, daha verimliyiz, daha akıllıyız. Biz de kendimizi geliştirmek için fırsatlar arıyoruz, ama bunu daha kolay ve eğlenceli yollarla yapıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin, bu blog yazısını okuyorsunuz. Bu da demek oluyor ki siz de insanlık olarak aptallaşıyor muyuz sorusuna ilgi duyuyorsunuz. Bu da demek oluyor ki siz de kendinizi geliştirmek istiyorsunuz. Bu da demek oluyor ki siz de zeki ve yaratıcı bir insansınız. Siz de antik Mısır ve antik Yunan gibi medeniyetlerin mirasını taşıyorsunuz.😊

Zekadan bahsetmişken..🧠

Zeka seviyesini ölçmek için kullanılan testlerin de tartışmalı olduğunu biliyoruz. Zeka testleri, kültürel, eğitimsel ve sosyal faktörleri yeterince hesaba katmıyor olabilir. Ayrıca, zeka testlerinin sonuçları zaman içinde değişebilir. Örneğin, Flynn etkisi olarak bilinen bir fenomen, 20. yüzyıl boyunca zeka testi sonuçlarının arttığını gösteriyor.,

Antik Mısır ve antik Yunan gibi medeniyetler sadece bilim alanında öne çıkmıyordu

Antik Mısır'a ufak bir bakış atalım

1. Antik Mısır toplulukları merkezi bir yönetim kuramamışlardı.

2. Doğu Akdeniz’i istila eden ve Hititlerin yıkılmasına sebep olan karışıklıklar neticesinde zayıflayan Mısır, daha fazla gücünü koruyamamış ve yeni krallık çağı sona ermiştir.

Tüm Reklamları Kapat

3. Mısırlılar için tüm günahların en önemlisi açgözlülük olarak kabul edilmiştir.

4. Mısır'da siyasi birlik MÖ: 3200 li yıllarda Kral Menes sayesinde sağlanmıştır.

5. Mısır'ın başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktı.

6. Mısır, siyasi yapı olarak Nom adındaki şehir devletlerinde örgütlenmişti.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

7. Mısır'da MÖ 525 tarihindeki Pers İstilasına kadar 26 sülale yönetime gelmiştir.

8. Nil gibi verimli ve bereketli büyük bir nehrin deltasında bulunan Mısır sadece zenginlik değil bu coğrafi yapısından dolayı kendine özgü bir kültür de ortaya koyabilmiştir.

9. Mısır'ın hükümdarlarına "Firavun" denilmekte idi ve bunlar "yarı tanrı" konumunda idiler.

10. Devlet yönetiminde ise Firavun'ların yanında katip denilen devlet memurları bulunmakta idi.

Antik Yunan'a ufak bir bakış atalım

1. Antik Yunan’da bilgi ruhban sınıfından bağımsız gelişebilmiştir.

2. Yunan şehir devletleri arasında siyasi birlik yoktu.

Tüm Reklamları Kapat

3. Atina ve Sparta arasında da Mora ve Ege denizine hakim olmak için sürekli bir mücadele yaşandı.

4. Yunan şehir devletleri arasındaki bu mücadele askeri ve siyasi güçlerini azaltmış ve MÖ. IV yy. içerisinde Makedonya Krallığı ’nın hakimiyetini tanımalarına neden olmuştur.

5. Kadınların, kölelerin ve yabancıların hükûmet işlerinde söz hakkı yoktu.

Tüm Reklamları Kapat

6. Tiran; iktidarı yasa dışı yollarla ele geçiren, halkı yasalara göre değil kendi keyfi doğrultusunda yöneten halk düşmanı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

7. Arkaik Dönemde (MÖ 8. Yüzyıl-MÖ 499) polis denen şehir devletleri gelişimini tamamlamıştır.

8. Karanlık Dönem’in sonlarına doğru Yunanistan’da nüfus artarak, topraklar insanlara yetmemeye başlayınca Yunanlılar MÖ 750’lerden itibaren, Akdeniz çevresinde bulunan verimli topraklarda koloniler kurmaya başlamışlardır.

9. Halkın aristokrat sınıfa karşı tepkisi baş edilemeyecek düzeye gelindiğinde MÖ 622-621’de arhon Dracon, halkın muhalefetini şiddetle ezmeye yönelik Dracon Kanunları adıyla bilinen sert yasaları çıkarmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Dahiler Sınıfı - Pisagor

DÂHİLER SINIFI: OKUMASI KOLAY, UNUTMASI ZOR

Antik Çağ’ın en büyük filozoflarından biri. Bilgin, öğretmen ve hatta antik olimpiyatlara katılmış bir sporcuydu. Bitmek bilmeyen merakı ve gözlem tutkusu sayesinde dünyanın en ünlü teoremini buldu.

Büyük ilgi gören Dâhiler Sınıfı serisi PİSAGOR – VE DÜNYANIN EN ÜNLÜ TEORİMİ ile devam ediyor.

Dâhiler Sınıfı Serisi Hakkında:

Bunlar, her biri kendi yöntemiyle; kelimeleriyle, icatlarıyla, seçimleriyle ve hatta kaderleriyle dünyayı değiştirmiş kadınların ve erkeklerin hayat hikâyeleri; şaşkınlık ve hayranlık duymanızı sağlayacak, hayal gücü ve merak duygunuzu harekete geçirecek büyüleyici hikâyeler. Dâhiler Sınıfı serisi bu özel insanları çocuklarla (9 yaş ve üstü) tanıştırmak üzere tasarlandı. İlk olarak yayımlandığı İtalya’da büyük övgü toplayan ve ardından pek çok dile çevrilen Dâhiler Sınıfı, minik ebadı, renkli illüstrasyonları, bilgiyi heyecan ve macerayla birleştiren anlatımıyla çocukların kolay okuyacağı, zor unutacağı, onlara öğrendiklerinden daha da fazlasını merak ettirecek bir seri.

Devamını Göster
₺162.00
Dahiler Sınıfı - Pisagor
  • Dış Sitelerde Paylaş

10. Çok tanrılı din inancının hâkim olduğu, toplumun sınıflara ayrıldığı, tiyatro ve mimarinin o dönemdeki en büyük eserlerinin verildiği Antik Yunan medeniyetinin gelişimi Augustus Caesar'ın MÖ 27 yılında Yunanistan'ı Achaea eyaleti olarak Roma İmparatorluğu'na bağlaması ile durmuştur.

Son olarak

Tembellik modern dünyanın sorunu mu oluyor? Bu sorunun cevabı da kişiden kişiye değişebilir. Bazıları modern dünyanın bize sunduğu kolaylıkların tembelliğe yol açtığını düşünebilir. Örneğin, internet, akıllı telefonlar, sosyal medya gibi araçlar bizi bilgiye ulaşmaktan alıkoyabilir. Bazıları ise modern dünyanın bize sunduğu fırsatların tembelliği önlediğini savunabilir. Örneğin, online eğitim, uzaktan çalışma, kişisel gelişim gibi imkanlar bizi bilgiye ulaşmaya teşvik edebilir. Burada önemli olan nokta, modern dünyanın araçlarını nasıl kullandığımızdır. Eğer bu araçları bilgilenmek, öğrenmek ve gelişmek için kullanırsak tembellikten uzak durabiliriz. Eğer bu araçları sadece eğlenmek, oyalanmak ve kaçmak için kullanırsak tembelliğe kapılabiliriz.

[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Ayrıca bu konu ilginizi çektiyse şunlara bakabilirsiniz[9] Evrim Ağacı'nda sorulan bir soru

Bu yazımda sizlere insanlık olarak aptallaşıyor muyuz sorusunu sordum ve kendi görüşlerimi paylaştım. Umarım yazım sizin de ilginizi çekmiştir ve farklı bakış açıları kazanmanıza yardımcı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, hoşçakalın!
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/12/2024 05:39:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15988

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Sars-Cov-2
Genetik Değişim
Arkeoloji
Yok Oluş
Ağız
Kuantum
Tarih
Test
Kedi
Yılan
Toplumsal Cinsiyet
Devir
Evcil Hayvanlar
Biliş
Özel Görelilik
Travma
Galaksi
Kozmoloji
Viral
Okyanus
Balık Çeşitliliği
Siyah
Hastalık Dağılımı
Işık Hızı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close