İnsanın değiştiğine şüphe yok. Bu değişime gelişim diyebilir miyiz? Gelişimin ne olduğunu tarif etmek gerekiyor. Sözlük anlamı büyümek, ilerlemek, açığa çıkmak, olgunlaşmak. Bu tanım bir kenarda kalsın bir de insanlık nedir onu tanımlayalım. İnsan olma hali. İnsan nedir? Toplum halinde yaşayan, düşünen, öğrenen, iletişim halinde olan daha da artırılabilir. Neden işin temeline inme ihtiyacı hissettim? Çünkü ortak bir tanımı kabul etmeden yapılan yorumlar maalesef kavram karmaşasına sebep oluyor. Benim insandan anladığımla bu yazıyı okuyanın anladığı aynı olmayabiliyor yada gelişme denilince benim aklıma gelenle bir başkasının aklına gelen aynı olmayabiliyor.
O zaman, toplum halinde yaşayan, öğrenen ve öğreten, düşünen ve iletişim halinde olan bizler ilerliyor muyuz, büyüyor muyuz, olgunlaşıyor muyuz? Son 150bin yılımızı düşünecek olursak (yani bugün getirsek aramıza alsak hiç yadırgamadan hayatta kalabilecek kapasitede olan atalarımızın başlangıcı olan dönem) rahatlıkla toplumsal yönden ilerlediğimizi söyleyebiliriz. Öğrendiğimiz şeylerin çokluğu yani bilgi birikimimizin miktarı tartışılmaz. Bu bakış açısıyla çok geliştik ve gelişmeye de devam edeceğiz.
Evrimsel olarak gittiğimiz yol bizi bu noktaya getirdi. Toplumsal olmayı değil de bireysel yaşamayı tercih eden bir tür olsaydık 5-10 kişilik gruplar halinde yaşamayı seçenler hayatta kalabilmiş olsaydı belki bugün ki geldiğimiz noktaya gelemezdik. Biz bir süreç içindeyiz ve bu süreç devam edecek. Neticede tarihi kazananlar yazacak ve kazananlar da kendilerini başarılı olarak görecek.
Kişisel olarak ben toplumsal bir kişi değilim ama bunun hiçbir önemi yok. Ben küçük grupların insanıyım, kendimi dar bir çevrede daha mutlu hissediyorum ama bu genel olarak insanlık için hiç de önemli bir durum değil.
Evrimsel olarak gittiğimiz yol bizi daha akıllı, zeki olmaya zorluyor. Diğer duyu organlarımız köreldikçe beynimiz gelişti ve belki de bu yüzden doğanın hakimi olduk. Dünyanın kaynaklarını tüketmek doğru mudur, nüfusun bu denli artması doğru mudur, sanki dünyada yaşayan tek canlı bizlermişiz gibi yaşamak doğru mudur? Cevabın önemi var mı? Eğer yeterince akıllıysak bunun önüne geçeceğiz (yada geçmeyeceğiz) hayatta kalmaya devam edeceğiz.
Önemsediğim en önemli konu insanın kendisine daha çok zaman kazanabilmiş olması. Ne demek istiyorum? Bırakın 150bin yıl önceyi 1000 yıl yada 200 yıl yada 30 yıl önceye göre artık insan olarak daha çok boş vaktimiz var. Eskiye göre iş bölümümüz öyle arttı ki, öyle organize olduk ki artık günde 8-9 saat çalışarak hayatta kalabiliyoruz. (Gelişmiş toplumlarda bu süre daha da kısa) İlerleyen yıllarda bu süre çok daha fazla kısalacak. Yani düşünmeye, inceliklere daha çok zamanımız olacak. Sanat için ayırdığımız süre artacak. Yaptığımız herşeyi daha da özen göstererek yapacağız.
Benim ömrüm yeter mi bilmiyorum ama 40-50 yıl sonra yapay zekanın devreye girmesi ile belki de insanın bütün gün çalışmadan hayatta kalması mümkün hale gelecek. Bu durumda insanlığın önündeki seçeneklerin sayısı inanılmaz oranda artacak. Kendisini sanata adayanlar da olacak, sanala adayanlar da. Nasıl ki günümüzde hayatını boşa geçiren milyarlarca insan varsa ileride de öyle olacak ama toplumu yönlendiren bir avuç akıllı ve zeki insan yönlendirmeye devam edecekler.
Ben yaşıyor olsaydım okumaya, öğrenmeye, sanat yapmaya devam edenlerden olurdum ve o zaman da toplumsal bir kişi olmadığım için kendimi ayrık hissederdim. O zaman da çevremde bulunan cahil güruha bakar ve boşa harcadıkları hayatlar için üzülür ve kızardım ama elimden bir şey gelmezdi.
Gelişmek isteyen için dünya her zaman fırsatlar sundu ve sunmaya devam edecek.
Kaynak:46 yıl