Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Aşkın Bilimi: Aşkın Fizyolojik, Duygusal ve Zihinsel Boyutları

3 dakika
87
Aşkın Bilimi: Aşkın Fizyolojik, Duygusal ve Zihinsel Boyutları
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
Aşk, insanların hayatlarında önemli bir rol oynayan karmaşık ve güçlü bir duygudur. Aşkın nasıl yaşandığı, nedenleri, belirtileri ve sonuçları kişiden kişiye, kültürden kültüre ve yaşa göre değişebilir. Aşkın fiziksel ve duygusal boyutları arasında da bir ilişki vardır. Aşkın hem bedenimizi hem de beynimizi etkilediğini bilmek, aşkı daha iyi anlamamıza ve yaşamamıza yardımcı olabilir.

Ergenlik döneminde bir kadın için aşk ilişkileri ve duygu değişimleri

Ergenlik dönemi, hem fiziksel hem de psikolojik olarak büyük değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Ergenlikte kadınlar, cinsel kimliklerini, duygusal ihtiyaçlarını ve romantik beklentilerini keşfetmeye başlarlar. Bu süreçte aşık olmak, ergen kızlar ve erkekler için hem heyecan verici hem de zorlayıcı bir deneyim olabilir.

Ergenlik döneminde bir kadın için aşk ilişkileri ve duygu değişimleri

Ergenlikte aşık olan kadınların yaşadığı duygu değişimleri, hormonların düzeyindeki dalgalanmalardan da etkilenebilir. Örneğin, östrojen ve progesteron gibi kadınlık hormonları, ergen kızların ruh halini ve cinsel isteğini etkileyebilir.[2]

Ayrıca, dopamin ve oksitosin gibi nörotransmitterler (beyindeki kimyasal ileticiler), ergen kızların aşık oldukları kişiye bağlanmalarına ve onunla mutlu hissetmelerine neden olabilir.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Ergenlikte aşık olan kadınların duygu değişimleri ile başa çıkmaları için bazı ipuçları şunlardır:[1]

  • Duygularını tanımak ve ifade etmek
  • Aile ve arkadaşlarla iletişim kurmak
  • Kendine saygı duymak ve sınırlar koymak
  • Aklı başında kararlar vermek
  • Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek

Neden aşık olduğumuz zaman aşık olunan kişiye bağlanırız?

Aşıklar arasındaki bağlanma duygusu, hem biyolojik hem de psikolojik faktörlerden kaynaklanır. Biyolojik olarak bakıldığında, aşıkların beyinlerinde salgılanan bazı hormonlar ve nörotransmitterler, bağlanmayı kolaylaştırır. Örneğin:

Dopamin: Aşıkların beyinlerinde dopamin seviyesi artar. Dopamin, ödül ve motivasyon sistemi ile ilgili bir nörotransmitterdir. Dopamin sayesinde aşıklar, sevdikleri kişiyle vakit geçirdiklerinde mutlu ve tatmin olurlar. Ayrıca dopamin, bağımlılık yapıcı bir etkiye sahiptir. Bu yüzden aşıklar, sevdikleri kişiye adeta bağımlı hale gelirler.[5]

Oksitosin: Aşıkların beyinlerinde oksitosin seviyesi de artar. Oksitosin, güven, yakınlık ve bağlılık ile ilgili bir hormondur. Oksitosin sayesinde aşıklar, sevdikleri kişiye güvenir, onunla samimi olur ve ona bağlanırlar. Oksitosin, özellikle cinsel birliktelik, sarılma, öpüşme gibi fiziksel temaslarda salgılanır.[4]

Tüm Reklamları Kapat

Vazopressin: Aşıkların beyinlerinde vazopressin seviyesi de yükselir. Vazopressin, sadakat, koruma ve bağlılık ile ilgili bir hormondur. Vazopressin sayesinde aşıklar, sevdikleri kişiye sadık kalır, onu korur ve ona bağlı olurlar. Vazopressin, özellikle erkeklerde daha fazla salgılanır.[6]

Psikolojik olarak bakıldığında, aşıklar arasındaki bağlanma duygusu, bazı sosyal ve bilişsel faktörlerden etkilenir. Örneğin:

  • Benzerlik: Aşıklar, sevdikleri kişiyle ortak noktalar bulduklarında, ona daha çok bağlanırlar. Benzerlik, hem kişilik, değer, tutum gibi psikolojik özellikleri hem de yaşam tarzı, hobiler, ilgi alanları gibi sosyal özellikleri kapsar.
  • Yakınlık: Aşıklar, sevdikleri kişiyle sık sık görüştüklerinde ve iletişim kurduklarında, ona daha çok bağlanırlar. Yakınlık, hem fiziksel hem de duygusal olarak birbirine yakın olmayı ifade eder.
  • Bağımlılık: Aşıklar, sevdikleri kişiye duygusal ve maddi olarak bağımlı olduklarında, ona daha çok bağlanırlar. Bağımlılık, hem ihtiyaç duyulan hem de sunulan destek ve yardımı kapsar.[7]

Aşkın ömrü var mıdır? Varsa süresi ne kadardır?

Aşkın ömrü konusunda kesin bir cevap vermek zordur. Çünkü aşkın tanımı, türü ve evreleri kişiden kişiye değişebilir. Ancak genel olarak aşkın iki temel boyutu olduğu kabul edilir: Tutku ve yakınlık.

Tutku, aşkın fiziksel ve heyecan verici yönünü ifade eder. Tutku sayesinde aşıklar, cinsel çekim, arzu ve tutku hissederler. Tutku aynı zamanda romantizm ve macera arayışını da içerir.

Yakınlık ise aşkın duygusal ve derin yönünü ifade eder. Yakınlık sayesinde aşıklar, sevgi, güven ve bağlılık hissederler. Yakınlık aynı zamanda dostluk ve paylaşım anlamına da gelir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Araştırmalar gösteriyor ki tutku ve yakınlık arasında bir ters orantı vardır. Yani tutku zamanla azalırken yakınlık zamanla artar.[8] Bu nedenle aşkın ömrünü belirleyen faktörlerden biri tutku ile yakınlık arasındaki dengeyi sağlamaktır.

Bir bloğun sonuna geldik, sağlıcakla kalın, hoşça kalın.[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/12/2024 20:58:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15953

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Sars-Cov-2
Genetik Değişim
Arkeoloji
Yok Oluş
Ağız
Kuantum
Tarih
Test
Kedi
Yılan
Toplumsal Cinsiyet
Devir
Evcil Hayvanlar
Biliş
Özel Görelilik
Travma
Galaksi
Kozmoloji
Viral
Okyanus
Balık Çeşitliliği
Siyah
Hastalık Dağılımı
Işık Hızı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close