Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Felsefe ve bilim arasındaki ilişki

Felsefe ve bilim arasındaki ilişki, tarih boyunca birçok farklı şekilde tanımlanmıştır. Felsefe, bilimlerin anası olarak kabul edilirken, bilimler de felsefenin bir uzantısı olarak görülebilir. Felsefe, bilimlerin temelinde yatan ilkeleri ve yöntemleri sorgularken, bilimler de felsefenin sunduğu teorik çerçeveleri kullanarak araştırmalarını yürütürler. Bu nedenle, felsefe ve bilim arasındaki ilişki, birbirlerinden ayrılamaz bir bütün olarak düşünülmelidir.

Felsefe ile bilim arasındaki fark nedir?

  • Bilim, gözlem ve deneylere dayalı olarak olguları açıklamaya çalışırken, felsefe, düşünce ve mantık yürüterek evreni ve insanı anlamaya çalışır.
  • Bilim, doğru ve yanlış arasındaki ayrımı yaparken, felsefe, iyi ve kötü arasındaki ayrımı yapar.
  • Bilim, nesnel gerçekliği araştırırken, felsefe, öznel gerçekliği araştırır.
  • Bilim, somut verilere dayanarak sonuçlar elde ederken, felsefe, soyut kavramlarla çalışır.

Bilim tarihi

Bilimin tarihi, antik Mısır ve Mezopotamya'da matematik, astronomi ve tıp gibi alanlarda yapılan çalışmalarla başlar.Bu çalışmalar, daha sonraki dönemlerde Yunan felsefesi tarafından geliştirilmiştir. Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra, Batı Avrupa'da Yunan düşüncesine dair bilgi Latince konuşanlar arasında kaybolmuş olsa da, Bizans İmparatorluğu'nda Yunan düşüncesi hala gelişmeye devam etmiştir. İslam Altın Çağı sırasında, Yunan eserlerinin Arapça'ya çevrilmesiyle, Hellenistik dünya görüşü korunmuş ve Arapça konuşan Müslüman dünyasına entegre edilmiştir. 10. yüzyldan 13. yüzyıla kadar, Batı Avrupa'da Yunan eserleri ve İslam araştırmalarının yeniden keşfi, doğal felsefenin Batı'da yeniden canlanmasına yol açmıştır. Bilim felsefesi adı verilen bir disiplin, felsefe ve bilim arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır.

Felsefe olmadan bilim olabilir miydi?

Bilim, felsefeden doğmuştur ve dolayısıyla birbirinden ayrı düşünülemez. Bilim, gözlem ve deneylere dayalı olarak olguları açıklamaya çalışırken, felsefe, düşünce ve mantık yürüterek evreni ve insanı anlamaya çalışır. Bilim, doğru ve yanlış arasındaki ayrımı yaparken, felsefe, iyi ve kötü arasındaki ayrımı yapar. Bilim, nesnel gerçekliği araştırırken, felsefe, öznel gerçekliği araştırır. Bilim, somut verilere dayanarak sonuçlar elde ederken, felsefe, soyut kavramlarla çalışır.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim, felsefenin kurduğu ilk kavramsal çerçeve üzerinde yükselmiştir. Evrensellik gibi temel bir ortak paydada buluşan bu iki alanın ayrımının mümkün olduğunu savunan kimseler, modern bilimin de felsefenin temel ilkeleri üzerine kurulu olduğu gerçeğini göz ardı etmektedirler .

Özetle

Felsefe ve bilim arasındaki ilişki, tarih boyunca birçok farklı şekilde tanımlanmıştır. Felsefe, bilimlerin anası olarak kabul edilirken, bilimler de felsefenin bir uzantısı olarak görülebilir. Bilim, gözlem ve deneylere dayalı olarak olguları açıklamaya çalışırken, felsefe, düşünce ve mantık yürüterek evreni ve insanı anlamaya çalışır. Bilim, doğru ve yanlış arasındaki ayrımı yaparken, felsefe, iyi ve kötü arasındaki ayrımı yapar. Bilim, nesnel gerçekliği araştırırken, felsefe, öznel gerçekliği araştırır. Bilim, somut verilere dayanarak sonuçlar elde ederken, felsefe, soyut kavramlarla çalışır.

Bilimler, matematikle başlayarak, doğa bilimleri ve sosyal bilimler şeklinde ayrılmıştır. Ancak, bilimlerin felsefeden ayrılması, felsefe ve bilim arasındaki ilişkiyi kesin bir şekilde ortadan kaldırmamıştır. Bilim felsefesi adı verilen bir disiplin, felsefe ve bilim arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/12/2024 20:55:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16133

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Sars-Cov-2
Genetik Değişim
Arkeoloji
Yok Oluş
Ağız
Kuantum
Tarih
Test
Kedi
Yılan
Toplumsal Cinsiyet
Devir
Evcil Hayvanlar
Biliş
Özel Görelilik
Travma
Galaksi
Kozmoloji
Viral
Okyanus
Balık Çeşitliliği
Siyah
Hastalık Dağılımı
Işık Hızı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close