Antibiyotik direnci nedir, nasıl gelişir?
Bakteriler, çevrelerinde meydana gelen değişikliklere hızlı uyum sağlayabilen canlılardır. Antibiyotik direnci de bunun bir örneğidir. Belirli bir antibiyotiğe karşı direnç, söz konusu antibiyotiğin tedavi dozunda dirençli bakterileri öldüremediğini veya çoğalmalarına engel olamadığını ifade etmektedir.
Antibiyotik direncine sahip bakteriler antibiyotik varlığında, dirençli olmayan bakterilere göre avantaj sağlar ve bunun bir neticesi olarak belirli bir süre sonra ortamdaki bakterilerin çoğu o antibiyotiklere karşı direnç sahibi olur. Ayrıca, bakteriler dirence neden olan genetik yapıları farklı bakteri türlerine de aktarabilir, bu da antibiyotik direncinin bakteriler arasında yaygınlaşmasına önemli katkı sağlar.
Dirençli bakterilerin neden olduğu hastalıklar, özellikle de yoğun bakım ortamında ve bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda ciddi bir sağlık tehdidi oluşturmaktadır. Dirençli bakterilerin neden olduğu bu hastalıklar, tedaviye dirençli olup, hastanede yatış sürelerinin uzamasına ve bununla ilgili komplikasyonların gelişmesine, ölüm ve hastalığa yakalanma oranlarında artışa neden olmaktadırlar.
Antibiyotik direncinin önüne geçilmemesi durumunda gelecekte bizi bekleyen tehlike ise bundan çok daha büyüktür. Öyle ki, yakın gelecekte enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde antibiyotikler tamamen etkisiz hale gelebilir ve basit yara enfeksiyonları ölümle sonuçlanabilir.[1]
Antibiyotik direnci nasıl gelişir?
Antibiyotiğe direnç, bakterilerin antibiyotiğin etkilerini yok etmek veya önlemek için bir veya birkaç geni ele geçirmesiyle gerçekleşir. Bunu, bir geni mutasyona uğratarak veya bu geni başka bir mikroptan edinerek yaparlar.
Sonrasında, direnç bir iki yolla bedene yayılır. Antibiyotikler, bizi hastalıklardan koruyanlar da dahil bütün bakterileri yok eder. Yani genetik mutasyona veya antibiyotiğe karşı direnç gösteren bir gene sahip herhangi bir bakteri, mevcut bakteriyel tür haline gelene dek kontrolsüz bir şekilde çoğalır.
Veya bakteri kendi direnç genlerini diğer bakteri türleriyle takas eder. Bu durumda, direnç genleri, hastalığa yol açanlar da dahil yeni bakteri türlerine verilebilir. Bu da enfeksiyon tedavisini zorlaştıracaktır.
Direnç kişiden kişiye de yayılabilir. Örneğin, ağzında antibiyotiğe dirençli bakteriler bulunan bir kişi bu bakterileri sadece öksürdüğünde veya öpüştüğünde başka bir kişiye bulaştırabilir.
Tedavisi var mı, ne yapacağız?
Bilim insanları şimdiye kadar, antibiyotik dirençli bakterilerin oluştuğu ve bütün bedene yayıldığı esas yer olarak gördükleri mide üzerinde araştırmalarını odakladılar. Ama son incelememiz, antibiyotiğe dirençli bakterilerle yanlış yoldan mücadele ediyor olabileceğimizi gösteriyor.
Bedendeki farklı bölgelerde farklı sayıda ve türlerde antibiyotiğe dirençli bakteriler bulunduğu keşfedildi. Bunu antibiyotiklerin bedene girdiği ilk yer olan ağızdaki ve antibiyotiklerin salıverildiği yer olan midedeki bakterileri karşılaştırarak bulduk. Bu buluş tedavinin ve korunmanın geleceğinde anahtar rol oynayacak.
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Sağlığım, "Tek Tıkla Bilgi Elinde". Antibiyotik Direnci Nedir?. Alındığı Tarih: 23 Kasım 2022. Alındığı Yer: Sağlığım, "Tek Tıkla Bilgi Elinde" | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 03:40:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13409
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.