Almanya ve Denazifikasyon politikası
Almanya'nın denazifikasyonu, müttefik siyasetin önemli bir hedefidir.
Peki 'denazifikasyon' aslında ne anlama geliyor?
Denazifikasyon, Temmuz 1945'te Alman ve Avusturya toplumunu, kültürünü, basınını, ekonomisini, adaletini ve politikasını, ulusal sosyalizmin tüm etkilerinden kurtarmayı amaçlayan dört güç (Fransa, Birleşik Krallık, ABD, Sovyetler Birliği) tarafından benimsenen politikadır. Daha iyi anlamak için, denazifikasyonun amaçlarının ne olduğunu bilmek önemlidir.
Denazifikasyon amaçlarından biri, ulusal sosyalist ideolojilerin politikasını, kültürünü ve ekonomisini temizlemektir. Diğer bir hedef ise; savaş suçlularını adil bir ceza ile yüzleşmesini sağlamaktır. Postdam konferansı ile üç müttefik güç birlikte toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Avrupa'nın yeniden düzenlenmesi ve Almanya'nın gelecekteki kaderi tartışılmıştır. Demokratikleşme, askeri vesayetten kurtarma, denazifikasyon, desartellizasyon ve ademi merkeziyetçilik olarak adlandırılan beş farklı şart mevcuttur. Bölgelere yönelik farklı gidişat uygulamaları da aynı zamanda oluşturulmuştur.
İlk başta, Amerikan Bölgesi çok bürokratikti. Her yetişkin 131 soru ile anket doldurmak zorunda kaldı. 5 Mart 1946'da sorumluluk Alman makamlarına devredildi. 1948'de denazifikasyon konusuna olan ilgi azaldı, çünkü odak Soğuk Savaş idi. 1947'ye kadar çok sayıda insan çeşitli bölgelerde hapsedildi ve Nazi yetkilileri İngiliz işgal bölgesinde görevden alındı. "Yeniden eğitim" adı verilen yeni bir eğitim sistemi vardı. Bu bölge aynı zamanda Britanya'nın bir kolonisi olarak görülüyordu ve Fransız işgal politikasının cezayla ilgisi yoktu. Oldukça değişik bir politikaları vardı. Nazilerin daha yüksek pozisyonlarda ortadan kaldırılması gerçekleştirildi böylelikle Sovyet işgal bölgesi kurallara uyma hususunda en radikal yöntemlere başvuranıydı. Cezalar için ayrı düzenlemeleri vardı. Son olarak, 11 Mayıs 1951'de bir denazifikasyon nihai yasası uygulandı. Yasa sadece Temmuz ayında uygulandı. Grup 1 (ana suçlu) ve 2 (suçlu) hariç, kamu hizmetlerine geri dönüş güvence altına alınmıştı.
Sonuç
Postdamer Konferansı'nın kararları çok az takip edildiğinden, ortak denazifikasyon politikasının eleştirel olarak ele alınması gerektiğini belirtmek isterim. Masum insanlar genellikle kurbanlar olarak yaftalanmışlardı. ABD ve Sovyetler Birliği'nin siyasi çıkarları 1946'dan itibaren denazifikasyon sürecini gölgede bırakmıştır. Bundan dolayı Almanya'nın ekonomik ve siyasi birliği artık sağlanması mümkün değildi.
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 13:35:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18764
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.