Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

2024 Nobel Tıp Ödülü

Nobel Ödülü MikroRNA Üzerindeki Çalışmaları Nedeniyle Victor Ambros ve Gary Ruvkun'un Oldu

2 dakika
155
2024 Nobel Tıp Ödülü
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Victor Ambros ve Gary Ruvkun, mikroRNA’nın keşfi ve genlerin transkripsiyon sonrası düzenlenmesindeki rolünü ortaya koydukları için ödüle layık görüldü.7 Ekim 2024 itibarıyla Nobel Ödülleri mevsimi başladı. 2024 Nobel Tıp Ödülü, hücrelerin hangi proteinleri ürettiklerini kontrol etmelerine yardımcı olan küçük RNA molekülleri üzerindeki çalışmaları nedeniyle iki bilim insanına verildi.

Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Victor Ambros ile Harvard Tıp Fakültesi ve Massachusetts Devlet Hastanesi’nden Gary Ruvkun, mikroRNA’nın keşfi ve transkripsiyon sonrası gen düzenlemesindeki rolünü ortaya çıkarmışlardı.

İsveç’in Stockholm kentindeki Karolinska Enstitüsü’nde toplanan Nobel kurulu tarafından açıklanan ödül sahipleri 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 36,3 milyon TL ) tutarındaki ödülü eşit olarak paylaşacaklar.İkilinin çalışmaları, hücrelerin aynı DNA’yı taşımalarına rağmen nasıl farklı proteinler üretebildiklerini açıklamaya yardımcı oldu.Nobel Fizyoloji veya Tıp Komitesi Başkan Yardımcısı Olle Kämpe yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Tüm Reklamları Kapat

“MikroRNA’nın ufuk açıcı keşfi, yeni ve beklenmedik bir gen düzenleme mekanizmasını ortaya çıkardı. MikroRNA’lar embriyolojik gelişim, normal hücre fizyolojisi ve kanser gibi hastalıkları anlamamız için önemlidir.”Kämpe sözlerine şöyle devam etti:

“Asıl soru şu: Sadece doğru genlerin mRNA’ya kopyalanmasını ve ardından doğru zamanda doğru dokuya özgü proteinlere çevrilmesini ne belirliyor?”Bilim insanları uzun yıllar boyunca cevabı transkripsiyon faktörleri adı verilen proteinlerde bulduklarını düşündüler. Bunlar DNA’ya bağlanıp mRNA üretimini aktive ediyor ya da önlüyordu.Victor Ambros ve Gary Ruvkun’un ortaya koyduğu çalışmalarla birlikte hikâyenin tamamının bu kadarla sınırlı olmadığı ortaya çıktı.C.elegans olarak bilinen (Türkçesiyle iplik kurdu) bir tür küçük yuvarlak solucan üzerinde çalışan ikili, 1990’ların başında ufuk açıcı makaleler yayımlayarak başka bir mekanizmaya ışık tuttu.

İkilinin araştırmaları, mikroRNA olarak bilinen küçük RNA parçalarının doğrudan mRNA’ya bağlanarak ilgili protein talimatlarının protein yapma makineleri tarafından “okunmasını” önleyebildiğini gösterdi.

Kämpe, “Ancak uzun bir süre mikroRNA’nın C.elegans’a özgü bir tuhaflık olduğuna inanıldı,” dedi. Sonraki yıllarda daha fazla mikroRNA keşfedildi ve bugün insanlarda farklı mikroRNA’lar için binden fazla gen biliniyor.Daha sonra çeşitli ekipler tarafından yapılan çalışmalar, mikroRNA’nın sadece protein üretimini engellemek için mRNA’ya bağlanabileceğini değil, aynı zamanda mRNA’nın parçalanmasına da neden olabileceğini ortaya koydu.

Kämpe, “Her mikroRNA birkaç mRNA’yı düzenler ve her mRNA genellikle birçok farklı mikroRNA tarafından düzenlenir, bu da gen düzenlemesi için sağlam bir sistem oluşturur,” dedi.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 17:02:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18728

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close